DELEGACIJA SPC IPAK PUTUJE U CRNU GORU! Patrijarh Irinej se ne PLAŠI MILOVIH PRETNJI!
Patrijarh Irinej, Foto: Beta / Branislav Božić

NE ODUSTAJE

DELEGACIJA SPC IPAK PUTUJE U CRNU GORU! Patrijarh Irinej se ne PLAŠI MILOVIH PRETNJI!

Šef kabineta patrijarha Irineja Aleksandar Praščević ukazuje da se patrijarh nije uplašio Milovih pretnji!

Objavljeno:

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej već je kupio avionske karte za ponedeljak i ne odustaje od posete Crnoj Gori, uprkos navodnim upozorenjima režima Mila Đukanovića da je tamo nepoželjan i da će biti uhapšen i deportovan u Srbiju.

Srpski patrijarh u Crnu Goru ide u društvu patrijarha antiohijskog i celog istoka Jovana Desetog, koji je u zvaničnoj poseti SPC do 19. oktobra, a koji će sutra prvi put posetiti Crnu Goru. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić potvrđuje da će se naći u delegaciji SPC, koja, uprkos pretnji zabranom ulaska, ne odustaje od puta.

- Ništa zvanično na tu temu nismo dobili niti čuli, patrijarh će tamo ići. Samo smo u novinama pročitali o tim pretnjama, što je potpuna spekulacija i provokacija iz ne znam kog razloga - izjavio je za Kurir vladika Porfirije.

On dodaje da su njegovi prioriteti problemi u Hrvatskoj i Sloveniji, te da ne želi da komentariše hipotetičke situacije šta bi bilo ako bi crnogorski policajci krenuli u ponedeljak da hapse prvog čoveka SPC.

Šef kabineta patrijarha Irineja Aleksandar Praščević takođe ukazuje da se patrijarh nije uplašio Milovih pretnji.

- Patrijarh u ponedeljak ide u Crnu Goru, ako bog da. Nikakve zvanične informacije o zabrani ulaska nismo dobili, patrijarh tamo ide kako je i planirano - istakao je Praščević.

Prema najavama, svečani doček srpskog i antiohijskog patrijarha planiran je za ponedeljak u Cetinjskom manastiru, nakon čega će patrijarsi Irinej i Jovan posetiti manastir Ostrog i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Domaćin u tamošnjoj jednodnevnoj poseti biće im mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Najava posete patrijarha Irineja Crnoj Gori izazvala je veliku pažnju medija, koji su nedavno objavili da je vlada Crne Gore sačinila neformalni spisak, neku crnu listu nepoželjnih osoba iz Srbije kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Na tom spisku se, navodno, nalazilo i ime patrijarha Irineja.

Spekuliše se da je uzrok tome izjava patrijarha Irineja u julu, prilikom posete Crnoj Gori, "da je položaj Mitropolije crnogorsko-primorske gori nego u vreme osmanlijske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske".

Draško Đenović, verski analitičara, ne očekuje da će se u Crnoj Gori iko usuditi da takne srpskog patrijarha.

- Ne verujem da će biti uhapšen, toliko niko u Crnoj Gori nije baš blesav. Ta lista je, koliko ja znam, neformalna, u formi predloga, tako da patrijarhu, pravno govoreći, još nije zabranjen ulazak u Crnu Goru. S druge strane, Crna Gora kao nezavisna država ima pravo da oceni ko jeste, a ko nije dobrodošao na njenu teritoriju, a u krajnjem slučaju, maksimum koji mogu da urade jeste da mu ne dopuste da uđe u njihovu zemlju. Ali ne verujem da će do toga doći - rekao je Đenović.

ISTORIJSKA POSETA

DVA PATRIJARHA DRŽE LITURGIJU U HRAMU SVETOG SAVE

Centralni događaj istorijske posete patrijarha Jovana Desetog, koji boravi od 11. do 19. oktobra u zvaničnoj poseti SPC i patrijarhu Irineju, biće Saborna sveta liturgija koju će dva patrijarha sa arhijerejima obe crkve služiti danas u Spomen-hramu Svetog Save. Nakon posete Crnoj Gori, patrijarh Jovan će 16. i 17. oktobra, kako je najavila Eparhija žička, posetiti manastire Žiču i Studenicu, kao i Pećku patrijaršiju i Saborni hram u Nišu.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.