SKRIVENI BISER POMORAVLJA: Turistički potencijali PARAĆINA je nešto što SVAKO MORA DA OTKRIJE! (FOTO) (VIDEO)
Paraćin - grad za primer, Foto: Privatna arhiva

Paraćin, grad za primer

SKRIVENI BISER POMORAVLJA: Turistički potencijali PARAĆINA je nešto što SVAKO MORA DA OTKRIJE! (FOTO) (VIDEO)

- Kada je reč o „zelenom-sporom“ turizmu želimo da ponudimo posetiocima naše opštine jedinstven doživljaj bogate kulture, prirodnih lepota i autentičnu tradiciju, zaokružen lokalnim gostoprimstvom, rekreacijom na čistom vazduhu i zdravim ukusima

Objavljeno: 14:57h
Bojana Kontić

U samom srcu Srbije, na raskršću nekoliko važnih puteva, nalazi se opština Paraćin koja zahvata deo bogatnog i plodnog srednjeg Pomoravlja. Teritorija opštine se spušta od Kučajskih planina sa istoka prema Velikoj Moravi na zapadu, ispresecana tokovima reka Crnice i Grze. Grad leži na obalama reke Crnice, dok je od Velike Morave udaljen oko četiri kilometra.

Povoljan geografski položaj, prijatna umereno kontinentalna klima, brojne prirodne prednosti, ali i manifestacije koje se tokom čitave godine organizuju u ovoj opštini, čine Paraćin odličnim izborom na turističkoj mapi Srbije.

Paraćin
Paraćin foto: Privatna arhiva

Direktor Turističke organizacije opštine Paraćin, Aljoša Gligorijević, otkrio je za portal Espreso.co.rs koji su to turistički potencijali Paraćina, na koji način opština, a na koji država utiču na ostvarivanje tih potencijala, ali i šta je ono što ovaj grad nudi svakom posetiocu.

Paraćin
Paraćin foto: Filip Plavčić

Kako kaže Gligorijević, Turistička organizacija opštine Paraćin je započela ovu godinu nastupima na sajmovima turizma u Beogradu i Nišu na kojima je je kroz promo filmove, kataloge, mape grada i okoline predstavljena turistička ponuda Paraćina sa posebnim naglaskom na zeleni-spori turizam i na gastronomsku ponudu Paraćina

- Ono što je nama najbitinije tokom promovisanja našeg grada su izletišta Grza i Sisevac upravo zbog svojih prirodnih lepota i jedinstvene flore i faune i termalnih voda koji, kao takvi predstavljaju idealno mesto za odmor tokom vikenda. Grza i Sisevac se svojom lepotom jednostavno izdvajaju i predstavljaju bisere opštine Paraćin - priča Gligorijević i dodaje:

- Kada je reč o „zelenom-sporom“ turizmu želimo da ponudimo posetiocima naše opštine jedinstven doživljaj bogate kulture, prirodnih lepota i autentičnu tradiciju, zaokružen lokalnim gostoprimstvom, rekreacijom na čistom vazduhu i zdravim ukusima te im preporučujemo da obavezno posete naša izletišta Grzu i Sisevac.

Grza
Grza foto: Petrović Bojan Boka
foto: Promo

Ono što je posebno interesantno kada je opština Paraćin u pitanju, jeste gastronomska ponuda. Direktor Turističke organizacije rekao je za Espreso.co.rs da je ono na čemu će raditi ove godine brendiranje „Vasine torte“, autentične poslastice čiji je recept nastao u Paraćinu davne 1908. godine, pa se shodno tome obeležava 110 godina postojanja Vasine torte.

- Priča kaže da je Vasina torta nastala davne 1908. godine kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život deteta i žene. Supruga Jelena je donela na svet zdravo i krupno dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje, tortu u kojoj su kombinovani orasi, bademi, narandža i čokolada. Treba imati i na umu da su narandže davne 1908. godine bile pravo malo bogatstvo zbog čega je ova torta bila dragocenost - priča Gligorijević i dodaje da je još jedan kulinarski specijalitet koji dolazi iz Paraćina "Paraćinski ćevap".

Vasina torta
Vasina torta foto: Privatna arhiva

Postoji nekoliko mesta koja, pored Grze i Sisevca, ne smete propustiti ukoliko ste u Paraćinu.

- Ono što svaki turista ili posetilac Paraćina mora videti je Zavičajni muzej koji svojom stalnom postavkom oslikava bogatu istoriju Paraćina i ovog dela Srbije, tu su i neolitsko-arheološko nalazište u Drenovcu, srednjovekovni manastiri,Petruška oblast kao i manastir Pokrova presvete Bogorodice u Lešju koji pleni jednstvenom arhitekturom i sa čijeg se vidikovca pruža fantastičan pogled na celo Pomoravlje - kaže naš sagovornik.

Zavičajni muzej
Zavičajni muzej foto: Filip Plavčić

Jedan od vidova turizma, kome se poslednjih godina posvećuje velika pažnja jeste manifestacioni turizam, jer se pokazalo da kroz manifestacije opština Paraćin privlači veliki broj turista, kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

- Tokom leta i jeseni Turistička organizacija opštine Paraćin je organizator brojnih manifestacija kao što su Art fest, Moto skup, Krstovdanske svečanosti, Međunarodni sajam privrede...Posebno bih izdvojio Krstovdanske svečanosti koje organizujemo povodom Dana opštine Paraćin tokom septembra. U okviru ove manifestacije priređujemo Džez veče, Etno fest, Dečiji karneval koji ima i više od 600 učesnika iz cele Srbije kao i veliki koncert na trgu u centru grada na kome nastupaju najeminetniji muzičari - ističe Gligorijević.

U Paraćinu se trenutno održava jubilarni 20. Međunarodni sajam privrede u Hali sportova, koji je počeo 11. i traje do 13. oktobra, a kako kaže direktor Turistočke organizacije opštine Paraćin, ova privredna manifestacija raste iz godine u godinu i privlači sve veći broj izlagača ali i posetioca.

Paraćin
Paraćin foto: Filip Plavčić

- Tokom tri dana trajanja sajam poseti oko 20000 ljudi iz regiona, a zahvaljujući izlagačima iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Nemačke, Turske i Francuske sajam je odavno dobio međunarodni karakter - kaže naš sagovornik i dodaje da je još jedna od manifestacija na koju su posebno ponosni Salon vina koji se organizuje u martu.

- Ova manifestacija svake godine privuče najeminentnije vinarije iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bugarske a samim tim i veliki broj posetilaca i ljubitelja vina i vinske kulture - dodaje Gligorijević.

Pomoć za ovu privrednu granu ne izostaje, kako od strane Opštine i države, tako i od privatnog sektora.

Paraćin
Paraćin foto: Filip Plavčić

- Ono što nas u Turističkoj organizaciji posebno raduje jeste sve više ulaganja u turizam koja dolaze iz privatnog sektora. Tu je neizostavna pomoć koju dobijamo od Opštine Paraćin kao i resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikaciju. Ministarstvo je u proteklim godinama preko projekata odobrila značajna sredstva, a to su projekti za uređene Spomenika prirode "Vrelo Grze" kao i za organizaciju manifestacija i Novogodišnjih koncerata. Zahvaljujući ovim sredstvima u mogućnosti smo da naš rad i naše aktivnosti budu kvalitetnije i bolje. U 2018. godini smo pored sredstava za organizaciju Krstovdanskih svečanosti i novogodišnjeg koncerta dobili sredtsva od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobili sredstva za opremanje novih prostorija i turističkog-informativnog centra u centru Paraćina - naglašava Gligorijević.

1 / 11 Foto: Filip Plavčić

Da je turizam privredna grana koja cveta u Paraćinu govore i statistički podaci o ostvarenom broju noćenja tako da je u 2015. ostvareno 8171 noćenje, u 2016. 10562 a u 2017. 13330 noćenja.

- Za dve godine imamo rast od 63% u broju ostvarenih noćenja. Upravo sada se grade tri objekta sa turističkom namenom, a koji će imati i smeštajne kapacitete i nalaze se u centru grada, na Karađorđevom brdu i u Sisevcu. Takođe, u saradnji sa opštinom tj. Lokalnom samoupravom radimo i na kategorizaciji seoskih domaćinstava i drugih smeštajnih kapaciteta u gradu i na njihovom promovisanju jer smatramo da je unapređenje seoskog turizma još jedna grana turizma od koje su benefiti višestruki upravo zbog razvoja sela i porodica na selu - zaključuje naš sagovornik.

Vest je objavljena u sklopu projekta "Paraćin - grad za primer" koji se realizuje uz podršku opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.