SVAKA TREĆA DEVOJKA DOŽIVELA JE DODIRIVANJE PO INTIMNIM DELOVIMA TELA! Jezivi podaci seksualnog uznemiravanja
Foto: Pixabay

MICO, LUTKO, ZLATO...

SVAKA TREĆA DEVOJKA DOŽIVELA JE DODIRIVANJE PO INTIMNIM DELOVIMA TELA! Jezivi podaci seksualnog uznemiravanja

Gotovo 80% mladih doživelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja

Objavljeno:

Neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela, kao najeksplicitnije oblike seksualnog uznemiravanja, doživela je svaka treća devojka u Srbiji.

Istraživanja Autonomnog ženskog centra (AŽC) kažu da je najčešći oblik seksualnog uznemiravanja koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji jeste zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje .

Prema rezultatima ovog istraživanja, gotovo 80% mladih je doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja.

Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje“, kaže Sanja Pavlović, iz AŽC-a.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima. Nadimke poput „lutko“, „zlato“, „cico“ doživljava čak 8 od 10 devojaka. Slične neprimerene nadimke doživljava samo 1 od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija 6 od 10 devojaka i 3 od 10 mladića.

Na pitanje koje oblike ponašanja prepoznaju kao seksualno uznemiravanje, 95% mladih je navelo „neželjeno dodirivanje, priljubljivanje“, 90% „neželjene pozive i poruke seksualnog sadržaja“, 84% „slanje poljubaca, oblizivanje, zviždanje“, 53% „obraćanje neprimerenim nadimcima“.

„Srbija je tek od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do šest meseci. Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo“, dodaje Sanja Pavlović.

S obzirom na gore pomenute oblike koji opisuju seksualno uznemiravanje, ne gotovo da nema žene koja u svom ličnom iskustvu nije doživela seksualno uznemiravanje, makar i zviždanje.

Da i bi svako od vas rekao da je zviždanje jedan od oblika seksualnog uznemiravanja?

Nekima od nas je možda nemoguće odrediti objektivno i nepristrasno koje je seksualno ponašanje ispravno, a koje ne, čini se da je dobar kriterijum za to da je nepoželjno seksualno ponašanje ono koje nas vređa, ugrožava dostojanstvo i čini da nam bude neprijatno.

Postoje i oni koji svoje iskustvo nisu prijavili nadležnim organima, već razmenuju na forumima pod anonimnim imenima verovatno sa nekim razlogom, a jedno iskustvo vam prenosimo u celosti:

foto: ana.rs/forum

Uvek će se pojaviti neko ko će posumnjati u nečiju priču, ali svako od nas je barem nekada čuo one reči poput "smučile su mi se feministkinje", "dosta mi je vaših lažnih prijava za seksualno uznemiravanje".

Kako god, na ovu temu možemo naširoko raspravlajti do sutra, a postavlja se pitanje kakve će posledice takav kontakt ostaviti bilo na mlade devojke bilo na sredovečne žene, a ne treba zapostaviti muškarce.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.