BAJA MALI KNINDŽA MU JE POSVETIO ČUVENU PESMU: Vodio je četničke LAVOVE, a njegova SMRT je još misterija! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

MISTERIJA!

BAJA MALI KNINDŽA MU JE POSVETIO ČUVENU PESMU: Vodio je četničke LAVOVE, a njegova SMRT je još misterija! (VIDEO)

Proglašen je za četničkog vojvodu od strane Vojislava Šešelja

Objavljeno:

Mitar Maksimović Mando bio je četnički vojvoda, komandant jedinice Mandini lavovi u sastavu Vojske Republike Srpske i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske za opštinu Ugljevik, poginuo je u saobraćajnoj nesreći 27. decembra 2002. godine, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Mando je rođen u selu Donje Zabrđe kod Ugljevika 1963. godine.

Pre rata je bio strastveni ljubitelj fudbala i igrao u lokalnom klubu "Majevica" iz Zabrđa. Njegove kvalitete tada primećuje i dosta poznatiji "FK Rudar" iz Ugljevika. Inače, vojvoda Maksimović je bio i veliki navijač Crvene Zvezde.

Po otpočinjanju ratnih dejstava u RSK, kao dobrovoljac odlazi u Knin 26. septembra 1991. godine i postaje borac Prve benkovačke brigade. Istakavši se svojom hrabrošću tokom borbi za Knin i Benkovac, dobija unapređenje u komandira čete. U rodni kraj se vraća poslije devet meseci, kada muslimani napadaju Ugljevik.

Osvojio je relej Stolice na Majevici, 10. aprila 1992. godine, a potom formira elitnu borbenu grupu "Obilići". Posle nekog vremena Mandina jedinica za brza dejstva preimenuje se u "Lavove sa Majevice". Jedinica je u svom sastavu imala i do 600 boraca. "Lavovi sa Majevice" imali su 52 poginula i 180 ranjenih boraca.

Jedinica obilazi i mnoga druga bojišta, sem Majevičkog. Istakla se u oslobađanju koridora, tačnije u borbama za Brčko, borbama na Ozrenu i mnogim drugim.

Za svoje boračke zasluge, 13. maja 1993. Mitar Maksimović je proglašen za četničkog vojvodu od strane Vojislava Šešelja. Mando je, između ostalog, odlikovan i Ordenom Miloša Obilića.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 27. decembra 2002. godine, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Na petogodišnjicu smrti mu je podignuta spomen-bista u centru Ugljevika.

Baja Mali Knindža, veliki Mandin prijatelj, na albumu Gluvi barut objavio je pjesmu "Prepelica" koja je posvećena Mitru Maksimoviću Mandi.

Vojvoda Mando je za sobom ostavio suprugu Ljiljanu, kćerku Božanu i sina Dušana.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Srbija danas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.