EKSKURZIJA DOVEDENA U PITANJE: Srpskim studentima sa Kosova uskraćene TRANZITNE VIZE kroz Bugarsku! (FOTO)
Foto: AP/Bilal Hussein

POLITIKA UMEŠALA PRSTE!

EKSKURZIJA DOVEDENA U PITANJE: Srpskim studentima sa Kosova uskraćene TRANZITNE VIZE kroz Bugarsku! (FOTO)

Kasne sa procedurama

Objavljeno: 17:23h

Putovanje studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u Istanbul krajem oktobra, dovedeno je u pitanje zbog odbijanja konzulata Bugarske u Nišu, ali i ambasade ove zemlje u Prištini, da im izdaju tranzitne vize, za pasoše Koordinacione uprave.

Studentska ekskurzija treba da bude realizovana u periodu od 24. do 29. oktobra, a od 115 do sada prijavljenih, potrebna je 51 tranzitna bugarska viza, za studente koji imaju pasoše Koordinacione uprave.

Nakon administrativne "šetnje" od konzulata Bugarske u Nišu, preko ambasade u Prištini i odgovora da ne mogu da im se izdaju vize jer kasne sa procedurom, iako su čitavih mesec dana pokušavali da stupe u kontakt i apliciraju na vreme, sledeća adresa na kojoj će potražiti pomoć je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Student prorektor Nemanja Biševac objašnjava za Radio "Kontakt Plus" da su 1. septembra počeli sa prijavom za putovanje, a već 4. septembra obratili su se konzulatu Bugarske u Nišu, obzirom da su prethodnih godina izdavali vize za pasoše Koordinacione uprave za studente Prištinskog univerziteta.

Međutim, kaže on, od kada je novi konzul u Nišu stupio na dužnost krajem jula ove godine, usmerava ih na Prištinu.

Problem je, navodi, što sa ambasadom Bugarske u Prištini već mesec dana, tačnije od 4. septembra pokušavaju da stupe u kontakt, odlazili su i lično, ali im je rečeno da kasne i da ne postoji način da im izdaju vize.

Međutim, uvidom u svu našu prepisku i dokumentaciju vidi se da smo mi već 4. septembra najavili da su nam potrebne vize, ali nisu želeleli da nas saslušaju", kazao je Biševac.

Nakon toga, obratili su se ambasadi Bugarske u Beogradu i predočili problem, gde im je rečeno da će kontaktirati ambasadu u Prištini i da će im se neko uskoro javiti. Međutim, ni tu ništa nisu uspeli da urade, a 1. oktobra im je javljeno da vize ne mogu da im izdaju pre novembra, uz objašnjenje da kasne sa procedurom, iako su ovu, prvu povratnu informaciju, dobili čitavih 25 dana od prvog poziva.

Studenti su pomoć tražili i od oficira za vezu Srbije u Prištini, gradonačelnika Severne Mitrovice, Kancelariji EU na Kosovu, kao i ministru administracije i lokalne samouprave u ostavci Ivanu Todosijeviću, koji je takođe dobio odgovor da studenti kasne sa procedurom i da je nemoguće da dobiju vize. Zbog svega toga, pomoć uputiće i pismo ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću.

Naši studenti na ovaj način obespravljeni, da nemamo prava na slobodu kretanja, na usavršavanje", rekao je Biševac.

Kazao je i da su prošle godine studenti Filozofskog fakulteta išli u Grčku i da nije bilo nikakvih problema za vize, a ove godine, studenti Ekonomskog fakulteta bili su u Bugarskoj, i konzulat Bugarske u Nišu je bez ikakvih problema u jednom danu primio zahteve, obradio ih i izdao vize za studente.

Međutim, kaže on, tada je nadležan bio prethodni konzul, tako da sada ne znaju u čemu je problem, "ali očigledno da niko ne želi da nas sasluša, osim naših predstavnika i kolega".

On je naveo i da je o problemu obaveštena i krovna studentska organizacija SKONUS, jer je osim turizma, u planu ekskurzije i poseta pojedinim fakultetima.

Neizdavanje tranzitnih bugarskih viza zbog kašnjenja sa procedurom ne može biti izgovor, s obzirom na to da smo mesec dana pokušavali da kontaktiramo nadležne, ali nismo dobili nikakav odgovor", navodi on, i ističe da je sada celo putovanje dovedeno u pitanje.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Radio Kontakt plus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.