ZADIGLA JE MAJICU I PRED KAMERAMA PODOJILA BEBU! Ovo je MAJKA HRABROST - neki je kritikuju, drugi je hvale (VIDEO)
Foto: Stefan Kojić

stop predrasudama o dojenju

ZADIGLA JE MAJICU I PRED KAMERAMA PODOJILA BEBU! Ovo je MAJKA HRABROST - neki je kritikuju, drugi je hvale (VIDEO)

Hajmo svi za jedno veliko DA za dojenje u javnosti

Objavljeno:
Jelena Čabović

Četvrti Avent festival dojenja otvoren je u sportskom centru Šumice u okviru kog su organizovane dve jednočasovne radionice – „Da li ste spremne za dojenje“ i „Najveći izazovi u dojenju i kako ih prevazići“ – koje je vodila Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje.

Na desetine budućih mama imale su priliku da dobiju mnogo edukativnih i zanimljivih sadržaja o dojenju, a zateli smo i buduće tate. Pored jedinstvenih predavanja o majčinom mleku i dojenju, kao i njegovom uticaju na inteligenciju dece, goivorila je prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK „Narodni front“ i autorka i koordinatorka Nacionalnog programa za podršku dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta, a festival je otvorio predstavnik Ministarstva zdravlja.

Dok je za jedne sasvim normalna pojava, hranjenje deteta na javnom mestu drugi smatraju vrlo nekulturnim zbog obnaživanja grudi pred nepoznatim ljudima.

Znate one komentare poput: "neka to radi u svoja četiri zida, ali ne moramo mi to da gledamo" , ili "neka to obavi pre nego što izađe na ulicu, ne moram ja da gledam u njenu sisu" ili još gori komentar "meni je to fuj".

Da, to su mišljenja i mladih i starih osoba iz Srbije.

S.S. (35) majka desetomesečne Nine iz Beograda, došla je na festival dojenja kako bi učestovala u intreaktivnom druženju u nadi da će da osvesti ostale porodilje, ali i buduće mame o važnosti majčinog mleka prilikom dojenja novorođenčeta, kao i da podeli iskustva o dojenju u javnosti s budućim mamama.

foto: Stefan Kojić

- Od prvog dana dojim, ne dajem dohranu poput bebelaca. Inače, moja beba intoleranta na laktozu, pa me raduje što joj je moje mleko dovoljno i ima ga dovoljno. Kašice ne kupujem, već pravim kod kuće od barenog voća,povrća i žitrarica - kaže ova majka koja je po nama svetli primer svim majkama.

S.S je samo jedna od trudnica koje su na Festivalu dojenja naučila zašto mamino mleko nema zamenu, kako se podstiče laktacija, kako sprečiti mastitis, koji položaji su najbolji za dojenje, koliko često novorođenče treba da sisa, da li je OK nahraniti gladnu bebu na javnom mestu.

- Nemam nikakav problem da dojim bebu u javnosti. Meni je to potpuno normalno. Dojim je u parku, kafiću kad god mi se ukaže prilika. Nisam do sada imala negativno iskustvo. Uvek sam nailzila na osmehe i odobravanje. Ako dojim na klupi u parku, oni koji prođu pogledaju me, ali vidim da su prijatno iznenađeni. Nije bilo mrkih pogleda do sada - započinje pruču majka.

foto: Stefan Kojić

Protivnici dojenja u javnosti kao razlog izdvajaju to što se mnogima dešava da se osete neprijatno u društvu majke koja doji bebu. Takođe smatraju da ukoliko je nemoguće izbeći ovu aktivnost, onda bi majke bar trebale da se sklone na skriveno mesto.

- Uglavnom ne koristim nikavu maramu ni pelenu da pokrijem dete. Možda ako sam negde u javnosti gde su penzioneri, starija lica kojima je možda neprijatno, pa zbog njih stavim maramu preko dojke, ali ja se ne osećam nelagodno. Moj suprug takođe podržava moju odluku - kaže S.S.

foto: Stefan Kojić

Ništa među ženama u Srbiji nije pokrenulo tako žustru raspravu kao dilema da li je dojenje u javnosti opravdan ili nepotreban, pa možda i nekulturan čin.

Diskusija se odvija svuda, na svakom ćošku, a u senku su pale i diskuje o celulitu, prevari, gejevima i slikonima.

"Zamislite, ona doji u javnosti"? - Da, pa šta! - kažemo mi.

Dojenje u javnosti i dalje je tabu tema u 21. veku, posebno u ovim krajevima. Dojenje aposlutno ne treba da bude osuđivano niti da popreko ili sa onim "prljavim pogledom" gledamo na majke koje doje.

foto: Stefan Kojić

Zar jednu mladu majku treba da bude sramota što doji bebu samo zato što je vas sramota da nju gledate ili ste takvog stava?

Znam , reći ćete "onima kojima smeta neka okrenu glavu". Ne, neka ne okreću glavu, neka se osmehnu i prihvate dojenje u javnosti kao normalan čin, jer je to sasvim prirodna stvar.

1 / 10 Foto: Stefan Kojić

Srbija je oduvek po pitanju liberalnijih tema uvek malo ‘kaskala’ za svetom, no po reakcijama majki s kojima smo razgovarali na Festivalu, dojenje u javnosti u Srbiji za nekoliko godina bi trebalo da posatne naša svakodnevnica, a verujemo da će prekih pogleda prema majkama koje to rade u javnosti biti sve manje.

Hajmo svi za jedno veliko DA za dojenje u javnosti!

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.