OSIROMAŠENI URANIJUM NATO BOMBI IZAZVAO EPIDEMIJU KANCERA U SRBIJI! Da li će MILOSRDNE BOMBE opustošiti zemlju?
Foto: Reuters, Ilustracija/Espreso.co.rs

tužbe su spremne

OSIROMAŠENI URANIJUM NATO BOMBI IZAZVAO EPIDEMIJU KANCERA U SRBIJI! Da li će MILOSRDNE BOMBE opustošiti zemlju?

Naši advokati će nacrte tužbi sa dokazima dostaviti kolegama advokatima u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD

Objavljeno: 22:24h
Jelena Čabović

Da li je osiromašeni Uranijum kojim je NATO 1999. bombardovao Srbe zaista izazvao epidemiju kancera u Srbiji i da li zbog te epidemije preti dodato opustošenje Srbije? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja daje film "Uranijum 238"!

U Beogradu u Medija centru, održana je konferencija za novinare povodom projekcije filma Uranijum 238 - Moja priča u organizaciji advokatske kancelarije Aleksić iz Niša na temu o štetnosti delovanja osiromašenog uranijuma koji je doneo niz oboljenja u našoj zemlji i Regionu, o zagađenosti južnog dela naše zemlje kao i posledice po majku advokata Aleksića koja je preminula od raka kao rezultat zagađenja osiromašenog uranijuma.

Aleksić sada preko suda u Italiji želi da tuži NATO u ime njegove pokojne majke i neće se zaustaviti.

foto: Espreso.co.rs

Spasoje Mučišabić autor filma, govorio je o ciljevima ovog filma:

- Cilj je da što više osoba pogleda ovaj film i da svetska javnost sazna isitinu o primeni osiromašenog uranijuma. Za sada je preko 400 zemalja pogledalo ovaj fil, a želo da što više njih pogleda. Takođe, još jedna od ciljeva je mobilisati napredno čovečanstvo da se organizuje da u svetu više ne dođe do primene zabranjenog osiromašenog uranijuma i na kraju da se utvrdi sadašnje stanje i umanje posledice - objasnio je Subašić.

Advokat Srđan Aleksić je u filmu ispričao svoju priču i objasnio zbog čega želi da tuži NATO pakt:

- Tužbu spremam u Italiji u ime svoje pokojne majke koja je obolela od raka. Živela je u području koji je najviše zagađen osirmašenim uranijom nakon bomrbadovanja 1999.gdine. Do tada je bila potpuno zdrava. Znamo da se posledice osete tek sedam godina kasnije - priča Aleksić.

foto: Espreso.co.rs

Miodrag Miljković režiser filma, Srđan Aleksić – advokat koji predvodi tim koji će učestvovati u izradi tužbenog zahteva, Živadin Jovanović, bivši ministar i predsednik BEOFORUMA, Slobodan Petković - general i Velimir Nedeljković – profesor zaštite na radu su se udružili i svako iz svog domena daje doprinos borbi da istina izađe na površinu, da svako od nas dobije ono što nam pripada.

Da svi koji su podlegli uticaju uraniujma dobiju materjalno obeštećenje, da se naša zemlja očisti od zaostalog uranijuma, da nam otvore bolnice u kojima će se ljudi lečiti najsavremenijim metodama, primenom najsavremenije opreme, gde će se ljudima obolelim od karcinoma pobiljšati kvalitet života koliko je to moguće.

foto: Espreso.co.rs

Stručnjak za onklologiju Slobodan Čikarić je nagasio u filmu da osiromašeni uranijum najviše pogađa koštanu srž i limfne čvorove, od čega je i obolela Aleskićeva majka.

Aleksić ovom tužbom kaže, želi i da tuži NATO pakt zbog svega što je uradio Srbiji te kobne 1999. godine.

- Tužiću NATO u ime svoje majke. Ja kao advokat sam samo izvršilac tužbe, a samu tužbu NATO-u šalje sud iz Italije sa kojim već imam dogovor oko celokupone procedure -objašnjava advokat Aleksić.

Na pitanje novinara da li će država Srbija tužiti NATO i kakva je procedura Aleksić je objasnio:

- Tužbeni zahtev kojim ja podnosim jeste osnovan, a bio bi osnovan i tužbeni zahtev Republike Srbije s tim što bi Srbija kolektivno u tom slučaju tužila NATO, ali bi pre toga morala da podnesak dostavi sudu koji je formiran baš za tu priliku. Mi kolektivno ne možemo da tužimo pred domaćim sudom, već bi se to onda desilo pred nekim ad hoc sudom, na primer u Tel Avivu.

Za sada neće biti kolektivnih tužbi, već samo pojedinačnih tužbi "nesrećnika" obolelih od karcinoma i tužbama njihovih porodica.

Naši advokati će nacrte tužbi sa dokazima dostaviti kolegama advokatima u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Intenzivno razgovaramo s pravnicima iz ovih zemalja. Njihovi advokati će dobijati punomoćja od naših građana koje će zastupati - dodao je Živadin Jovanović bivši ministar i predsednik.

foto: Espreso.co.rs

Aleksić je dodao da je za sudske procese koji će biti vođeni pred nacionalnim sudovima zemalja članica NATO-a, za građane Srbije najbitnije to što je italijanski sud potvrdio uzročno-posledičnu vezu između osiromašenog uranijuma i obolevanja vojnika koji su boravili na bombardovanoj teritoriji Kosova i Metohije.

"Vojnicima obolelim od kancera i porodicama preminulih sud u Italiji odobrio je nadokanadu štete u visini od 200.000 do 500.000 evra. Mi ćemo tražiti istu odštetu za naše građane". "U Italiji je zabeleženo preko 80 slučajeva. Vojnici su dobili velika obeštećenja" istako je Aleksić.

Živadin Jovanović je za kraj istakao da imaju punu podršku od Nemaca koji žele do izdejstvuju da osiromašeni uranjum prestane da se koristi, jer ne postoji izričita zabrana za korišćenje ove municije.

- Neka osiromašeni uranijum stoji tamo gde mu je mesto, a ne da se posipa po narodu - zaključo je Jovanović.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.