LONČAR NAJAVIO KONTROLU TROŠENJA PARA HUMANITARNIH ORGANIZACIJA: Sergej poziva na kafu i sarmu koju će spremiti
Foto: Dragan Kadić, Beta/Miloš Miškov

SLEDI PROVERA

LONČAR NAJAVIO KONTROLU TROŠENJA PARA HUMANITARNIH ORGANIZACIJA: Sergej poziva na kafu i sarmu koju će spremiti

Novac se isključivo koristi za lečenje bolesne dece

Objavljeno: 13:28h

Država je obezbedila dodatnih pola milijarde dinara za lečenje retkih bolesti. U Skupštini se, međutim, raspravljalo i o humanitarnoj organizaciji “Podrži život”, a ministar Lončar najavio je kontrolu trošenja novca.

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o dnevnom redu na kojem je i odluka o izmeni finansijskog plana Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da se iznos sredstava za lečenje retkih bolesti povećava sa milijardu i po na dve milijarde dinara.

Ipak, to je izazvalo opštru polemiku, i to o navodima jednog tabloida da je novac za lečenje dece zloupotrebljen u humanitarnoj organizaciji "Podrži život".

Obrazlažući odluku kojom se za 500 miliona dinara povećavaju sredstva za lečenje pacijnata koji boluju od rethih bolesti resorni ministar Zlatibor Lončar naveo je da se u Srbiji o trošku države leči oko 200 ovakvih pacijenata, i to dece obolele od urođenih bolesti metabolizma.

Iako su pojedini poslanici opozicije podržali ovakvu odluku, imali su i određene zamerke, što je dovelo i do polemike u sali.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da je reakcija države zakasnila.

“I naročito je problem i ako je ona izazvana time što su neki glumci ili sportisti pomagali našoj deci, našim ljudima - ne treba njih sada da targetirate kao nekakve plaćenike, što ste uradili, kao nekakve ljude koji žele loše svojoj državi. Ne, oni su samo želeli da pomognu ljudima jer su možda bili u situaciji više nego neko drugi. A za vas je pitanje zašto to niste uradili vi, nego ste pustili da to rade neki drugi građani Srbije”, upitao je Aleksić.

Lončar je uzvratio pitanjem postoji li negde u svetu primer humanitarnog fonda koji od građana traže da šalju SMS poruke za lečenje nekog deteta, a vaš novac ne ide za to lečenje, već ide na kockanje u neki investicioni fond.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar foto: Dragana Udovičić

Aleksić je rekao da ne zna da li takav primer postoji, ali je imao nova pitanja za ministra.

“Prvo zašto vi kao država niste pohapsili te koji kradu pare građana i kockaju se sa njima, i kao drugo zašto je država dala 250 hiljada evra za lečenje malog Dušana u jedan od tih fondova”, upitao je on.

Ministar je, posle tih pitanja, najavio kontrole.

- Evo, drago mi je da imamo svu podrške i zvaću i premijerku, sve nadležne službe danas da se od sutra krene i da sve što se radi bude najtransparetnije, da se vidi šta je i kako urađeno sa svakim dinarom -kazao je Lončar.

Organizacija koju pominje ministar je fond “Podrži život” koju je osnovao glumac Sergej Trifunović, a navode o tome da je novac ove fondacije uplaćivan pojedinim investicionim fondovima objavio je jedan tabloid.

Nakon emitovanja priloga, Sergej Trigunović je u izjavi apelovao na nadležne da dođu i ispitaju rad fondacije.

Sergej Trifunović
Sergej Trifunović foto: Fonet

Novac koji se prikuplja u fondaciji "Podrži život" se ne zloupotrebljava, već se isključivo koristi za lečenje bolesne dece, rekao je osnivač fondacije Sergej Trifunović.

Naveo je da jedan tabloid ima za cilj diskreditovanje humanitarne organizacije, čiji je rad, kako je naveo, u potpunosti legalan.

Trifunović je podsetio da su glavni izvor prihoda u organizaciji SMS poruke koje se šalju na 5757, a na nadležne je apelovao da dođu i ispitaju rad fondacije.

- Evo koliko četiri i po godine koliko fondacija postoji, nijedan organ nije ušao da ispita rad fondacije, a ja ih stalno pozivam. Znači ja jedva čekam da se to desi, ja ću lično da im kuvam kafe i donosim ćaletovu rakiju, ako treba, nateraću majku i da spremi sarme za gospodu iz nadležnih organa koji će da utvrde ikakve, pod znacima navoda, nepravilnosti, poručio je Trifunović.

Uveren je i da će jedino nepravilno što će naći u fondaciji “jedna slika koja visi ukrivo”.

“Kako bih vam rekao, pokušaj blaćenja fondacije na sve moguće načine, prilično smešan, pritom prilično produktivan - oni su napravili to da mi poslednjih 10 dana imamo više uplata nego ikad, pošto očigledno da ljudi znaju o čemu se radi”, kazao je Trifunović.

Podsetimo, nakon pisanja jednog tabloida da je novac za lečenje dece zloupotrebljen u humanitarnoj organizaciji "Podrži život", ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je u Skupštini Srbije da će od nadležnih tražiti da sprovedu kontrolu trošenja novca.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.