OVE GODINE DAN MRTVIH PADA U PETAK 13. PRVI PUT POSLE 666 GODINA: Jezivo upozorenje širi se Fejsbukom!
Foto: Printscreen/facebook

spremite se

OVE GODINE DAN MRTVIH PADA U PETAK 13. PRVI PUT POSLE 666 GODINA: Jezivo upozorenje širi se Fejsbukom!

- Ovo nije slučajnost jer je vreme da mrtvi ustanu i sude živima, piše na Fejsbuku...

Objavljeno:

Na društvenoj mreži, Fejsbuk kruži vest kako "Dan mrtvih" pada u petak 13., po prvi put u zadnjih 666 godina što je najeziviji slučaj do sada. Oni koji šire ovu vest smatraju kako se ne radi o slučajnosti jer je došao trenutak da "mrtvi ustanu i sude živima."

- Pokajte se, u znak pokajanja šerujte ovu poruku, piše na postu koji se prenosi.

foto: Printscreen/facebook

Ipak, koliko god teoretičari zavere voleli ovakve stvari, ne možemo da se složimo sa navedenim jer u zapadnom hrišćanstvu 1. novembar je dan Svih svetih, a 2. novembar Dan mrtvih.

Naime, u katoličkoj crkvi je Svi sveti (latinski: festum omnium sanctorum) dan svih blaženih duša, a protestanti se sećaju mrtvih. Dan mrtvih je postepeno prerastao u opšte sećanje na preminule, a s početka je bio crkveni praznik.

U IV veku n.e. Svi sveti su se praznovali prve nedelje nakon Duhova, a pravoslavne crkve se i danas drže tog datuma.

U VIII veku je na Zapadu taj praznik prebačen na 1. novembar, na dan jednog keltskog praznika. Noć pre 1. novembra se zato naziova All Hallows Eve (halloween), tj. noć svih svetih, a originalni keltski praznik je bio posvećen keltskom bogu smrti. Papa Grgur IV je 835. godine i službeno priznao ovaj praznik, tj. dao je dozvolu franačkom caru.

Običaj je da se za Sve svete urede grobovi i okite cvećem.

Dan mrtvih je 998. godine uveo opet Sv. Odilo iz Klinija (Cluny). Praznik početkom XVI veka preuzima cela katolička crkva.

Dakle, informacija koja se širi društvenim mrežama jednostavno nije tačna, a i da jeste... Znamo svi da je reč o sujeverju.

Budite bezbrižni.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.