OAZA ZA INVESTITORE: Kako se opština Paraćin uhvatila u koštac sa problemom nezaposlenosti
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Marina Lopičić

OPŠTINA U SAMOM SRCU SRBIJE

OAZA ZA INVESTITORE: Kako se opština Paraćin uhvatila u koštac sa problemom nezaposlenosti

Predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović je objasnio za portal Espreso šta je sve učinjeno kako bi se investitorima olakšale procedure za investiranje, šta je to što Paraćin nudi investitorima, kako su investicije uticale na nezaposlenost, ali i koji su razvojni potencijali ovog grada

Objavljeno:
Bojana Kontić

Opština Paraćin se nalazi u samom srcu Srbije, u Pomoravskom okrugu, uz samu važnu saobraćajnicu Evrope, koridor 10. Za ovu opštinu slobodno možemo reći da je raskrsnica Evrope, jer leži na 156. kilometru međunarodnog auto-puta E-75 ka Nišu i Bliskom istoku, na početku međunarodnog puta E-761 za Zaječar i Bugarsku, na priključku za saobračajnicu E-760 ka Kruševcu, za Crnu Goru i Hrvatsku, a kroz grad prolazi i međunarodna železnička pruga koja je sagrađena jos oko 1880 te godine. Ova opština zahvata deo bogatog i plodnog srednjeg Pomoravlja, teritorija opštine Paraćin se spušta od Kučajskih planina na istoku prema Velikoj Moravi na zapadu ispresecana tokovima reka Crnice i Grze. Paraćin je industrijski centar sa dugogodišnjom tradicijom proizvodjne stakla, cementa, štofova i konditorskih štofova.

Osim toga što je raskrsnica frekventnih i veoma važnih regionalnih puteva, opština Paraćin ima izuzetno povoljan strateški položaj, dobre infrastukturne uslove, ali i razne olakšice i pogodnosti, što je čini primamljivom investitorima . Od 2004. godine, od kad je Demokratska stranka u ovoj opštini na vlasti, stvoreni su uslovi koji su privukli strane investitore, ali su se uporedo razvijala mala i srednja preduzeća, što je uticalo na pad nezaposlenosti, ali i kvalitetniji život građana. Saša Paunović, koji funkciju predsednika opštine, zahvaljujući poverenju građana obavlja već 14 godina, objasnio je za portal Espreso šta je sve učinjeno u reformi organizacije opštinskih službi kako bi se investitorima olakšale procedure za investiranje, šta je to što Paraćin nudi investitorima, kako su investicije uticale na nezaposlenost, ali i koji su razvojni potencijali ovog grada.

Kada su procedure za investiranje u pitanju, Paunović za naš portal objašnjava šta sve opština radi kako bi investitorima olakšala ovaj proces, a time i privukla veći broj investicija.

- Službe opštine Paraćin pružaju pomoć i velika su podrška onima koji žele da započnu poslovanje u Paraćinu. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj je servis potencijalnim investitorima i lokalnoj privredi u davanju svih neophodnih informacija i pružanju logističke podrške do poslednje faze realizacije investicije. Opština Paraćin poštuje i primenjuje sve zakonske procedure tako da je u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji uveden elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola u postupku objedinjene procedure tako da je investitorima olakšano poslovanje u smislu uštede vremena. Sve procedure su javne tako da investitor u svakom trenutku može videti status svog zahteva. Pored olakšanih procedura za izgradnju, investitori su oslobođeni i plaćanja naknada za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodne i skladišne objekte u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Odlukom SO Paraćin o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta.

Komparativne prednosti Paraćina kada je reč o investitorima, su brojne, a Paunović objašnjava koje sve pogodnosti, osim prirodnih se nude investitorima.

- Prednost Paraćina je odličan geografski položaj. Leži na 156. kilometru međunarodnog auto-puta E-75 ka Nišu i Bliskom istoku, na početku međunarodnog puta E-761 za Zaječar i Bugarsku, na priključku za saobračajnicu E-760 ka Kruševcu, za Crnu Goru i Hrvatsku. Paraćin, pored dobrih saobraćajnih veza, ima i dobre infrastrukturne uslove za otpočinjanje proizvodnje. Ima industrijsku zonu „Zmič“ u opštinskom vlasništvu, opremljenu svom potrebnom infrastrukturom.

U skladu sa propisima, investitorima koji ispune zakonske uslove, možemo ponuditi besplatno zemljište u industrijskoj zoni, ali i neke druge pogodnosti, u skladu sa uredbama koje važe za čitavu teritoriju Srbije. Pored privredenika iz Paraćina prednosti industrijske zone Zmič prepoznali su i privrednici iz regiona, koji su iskoristili tu mogućnost brzog započinjenja proizvodnje, zahvaljujući efikasnoj administraciji - objašnjava predsednik opštine Paraćin i dodaje da je sve planski pokriveno, odnosno da se građevinske dozvole se dobijaju odmah i svaki investitor može brzo i lako da kupi parcelu i započne realizaciju svoje investicije.

Predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović
Predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović foto: Filip Plavčić

- Rado izlazimo u susret i posebnim zahtevima investitora. Lokalni podsticaji i olakšice za investitore i postojeću privredu, koje opština daje ograničeni su propisima, pa tako investitori koji žele da grade stambeni objekat pojedinačno, industrijski objekat koji ne podleže oslobađanju po Zakonu o planiranju i izgradnju, objekte za poslovanje ili usluge, imaju smanjeni doprinos za izgradnju za 40% u slučaju da plate iznos odjednom; fizičkim licima - investitorima, preduzetnicima i pravnim licima koji grade objekte prema njihovoj nameni dozvoljeno je da plate iznos doprinosa za izgradnju podeljen u 24 jednake mesečne rate. Preduzeća i preduzetnici koji su registrovani na teritoriji opštine Paraćin, oslobađaju se plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, osim za one koji imaju godišnji prihod preko 50.000.000,00 dinara – dodaje on.

Kako u Paračinu već pet godina, od kraja svetske ekonomske krize, pada nezaposlenost, a raste zaposlenost, interesovalo nas je šta je to što je u najvećoj meri uticalo na ovako pozitivan trend.

- Tokom proteklih godina izdate su građevinske dozvole za oko pedeset pet hiljada kvadrata poslovnog i proizvodnog prostora malim i srednjim preduzećima koja su prepoznata kao nosioci razvoja privrede na lokalu. Prema istraživanju sprovedenom 2017.god. u vremenu tranzicije, a na uzorku od samo 18% malih i srednjih preduzeća, otvoreno je 2700 novih radnh mesta. Istraživanje o efektima zapošljavanja je sprovelo udruženja preduzetnika iz Paraćina uz podršku Opštine Paraćin i Regionalne agencije za razvoj Šumadije i Pomoravlja. Po istom istraživanju posmatrani privredni subjekti samo u 2016. god. otvorili su 321 radno mesto, što se poklapa sa informacijama kancelarije za lokalnih ekonomski razvoj iz ove godine, jer u ovom trenutku 18 preduzeća sa kojima smo sarađivali planira otvaranje 286 radnih mesta, pri čemu u obzir nisu uzete velike kompanije kakva je „Lidl“ i „Rimaster“ koje počinju sa radom u Paraćinu – objašnjava Paunović.

On je za portal Espreso otkrio koji su to investitori koje u narednom periodu možemo da očekujemo u ovoj opštini.

- Francuska kompanija ''Plast and Metal Balkans DOO'', zakupila je halu u Industrisjkoj zoni Zmič za potrebe otpočinjanja proizvodnje za obradu plastike i metala za preciznu industriju čija proizvodnja je namenjena tržištu Francuske i EU. Firme koje se bave istom delatnošću iz Francuske kao i pomenuta firma čine klaster, i zainteresovane su za otvaranje pogona u Paraćinu, te najavljuju gradnju proizvodnog objekta u kome bi one bile smeštene u Industrijskoj zoni Zmič. Tu je i švedska kompanija Rimaster, koja je zakupila halu u privatnom vlasništvu gde će u I fazi realizacije svoje investicije započeti proizvodnju električnih sistema za specijalizovana vozila. U toku je odabir i prijem radnika koji će biti poslati u Švedsku kako bi se obučili za rad na specijalizovanim mašinama. U drugoj fazi planira se izgradnja investicionih postrojenja u Industrijskoj zoni Zmič gde se planira zapošljavanje 350 radnika a u narednih deset godina biće zaposleno od 700-1000 radnika – kaže Paunović i dodaje da su u toku pregovori i sa jednom turskom komkpanijom.

- Ova kompanija traži prostor za prošerenje svojih proizvodnih kapaciteta i još uvek ne želi da otkrije javnosti tu nameru. Bavi se proizvodnjom retrovizora i farova i zainteresovana je za kupovinu zemljišta u Industrijskoj zoni Zmič kako bi izgradila halu za proširenje proizvodnih pogona u kojoj bi se zaposlilo u I fazi od 100-150 a u II od 400-500 radnika.

Opština Paraćin
Opština Paraćin foto: Promo

U Paraćinu trenutno posluje šest stranih kompanija. Paunović nam je kazao koje su to kompanije prepoznale prednosti ulaganja u ovu opštinu, kao i čime se one bave.

Strane kompanije koje trenutno posluju u Paraćinu su:

- CRH Irska – fabrika cementa, koja je kupila švajcarsku kompaniju HOLCIM koja je privatizovala fabriku cementa Novi popovac 2002.godine.

- Rofix Austrija – proizvodnja građevinskog materijala, koja je svoju proizvodnju započela 2003.godine

- Mondi Packaging Austrija – proizvodnja natron vreća, koja je svoju investiciju realizovala 2003.godine

- Glass Industri Bugarska – fabrika stakla, 2007. privatizovana od strane Bugarske firme Rubin, 2012. godine promenjena je vlasnička struktura uz većinsko vlasništvo kompanije Glass Industri iz Bugarske

- Plast & Metal Francuska – proizvodnja precizne mehanike, zakupila halu u Industrijskoj zoni Zmič, početak realizacije investicije 2018.godina

- Rimaster Švedska – proizvodnja električnih sistema za specijalna vozila, zakupili privatnu halu do izgradnje nove, u toku zapošljavanje radnika

- Zincomet Bugarska – separacija cinkove šljake, kupili zemljište u Industrijskoj zoni Zmič i u toku je izgradnja proizvodnog objekta - kaže on.

Kako kaže Paunović, nosioci privrednog razvoja u Paraćinu su, pored cementare kao jednog od tri „giganta“ iz vremena bivše Jugoslavije, domaća mala i srednja preduzeća, kako novoosnovana tako i ona koja su nastavila sa poslovanjem posle promene vlasničke strukture.

- Struktura registrovanih preduzeća prema sektoru delatnosti u opštini Paraćin pokazuje trend sličan trendovima u drugim opštinama okruga. Najveći broj registrovanih preduzeća je u oblasti trgovine, industrije, transporta i finansijskih i drugih usluga. Prema veličini najveći je broj malih preduzeća (98,7%). Što se tiče proizvodnih preduzeća, najviše ih je iz oblasti prehrambene industrije, konkretno iz oblasti proizvodnje konditorskih proizvoda, prerade mleka i mlečnih proizvoda, prerade mesa i proizvodnje mesnih prerađevina, proizvodnje sokova i alkoholnih pića. Tu su i preduzeća za proizvodnju građevinskog materijala, preradu drveta, prozvodnju metalne galanterije i proizvodnju papirne ambalaže.

Saša Paunović
Saša Paunović foto: Filip Plavčić

Iz oblasti uslužnih delatnosti najviše ima preduzeća za pružanje turističko-ugostiteljskih usluga dok je najrazvijenija grana trgovina jer je Paraćin oduvek bio trgovinski centar, što potvrđuje i činjenica da je oko 50% aktivnih registrovanih firmi iz ove oblasti.

Pored inostranih investitora u Paraćinu je veliki broj lokalnih privrdenika koji grade ili proširuju svoja proizvodna postrojenja. Neke od značajnijih firmi u oblasti prehrambene industrije, proizvodnje mesa i mesnih prerađevina kao što su Magnum DOO, mesara Nikolić, SIM Farm, Gala DOO, Bogdanović, Meso-tok Rašić... u oblasti proizvodnje mleka mlekara Mihajlović, proizvodnja konditorskih proizvoda kompanija AD Čokolend, Paraćinka AD i Pionir DOO, proizvodnja bezalkoholnih i alkoholnih pića firma Bahus DOO i BM Trgovina.

Što se tiče industrije proizvodnje građevinskog materijala značajnija preduzeća su Matoks AD, Transkop DOO, SZTR Ljuba Invest...

Pored proizvodnih gradi se i značajan broj ugostiteljskih objekata sa smeštajnim kapacitetima kao što su objekti na Karađorđevom brdu, RM Stubica koja gradi hotel u Sisevcu, Koliba Grza koja proširuje svoje kapacitete, AMR gradi etno selo kod auto puta, Prestiž proširuje svoje smeštajne kapacitete, itd. - priča Paunović.

Osnovni potencijal razvoja Paraćina ogleda se u mogućnosti za razvoj industrije, poljoprivrede i turizma.

- Postoji spremnost lokalne samouprave da stvori bolje uslove za privređivanje a ta aktivnost je dovela do realizacije projekta izgradnje Industrijske zone Zmič. Opština Paraćin konstantno radi na razvoju infrastrukture industrijske zone ''Zmič'' u čijem je vlasništvu i stvara neophodne uslove za potrebe potencijalnih investitora. Ukupna površina namenjena za izgradnju privrednih objekata 38ha 62ara 90m2, od čega je do sada zauzeto oko 10,5ha. Početna cena zemljišta u Industrijskoj zoni Zmič je 3,15 €/m2. Zemljište je infrastrukturno opremljeno: saobraćajnice, vodovod, kanalizacija, gas, tri trafo stanice - kazao nam je Paunović.

Industrijska zona 'Zmič
Industrijska zona "Zmič" foto: Printscreen/Paracin.rs

On dodaje da je poljoprivredno zemljište u opštini uglavnom u privatnom vlasništvu, a nešto malo državnog se daje u zakup poljoprivrednicima.

- Postoji interesovanje za višegodišnje zasade, pogodne za preradu voća, što je novina za naš kraj. Zasade vinove loze, na površini većoj od 100 hektara, u višegodišnji zakupe uzela je kompanija AD Rubin koja se bavi proizvodnjom vina. Tako da Paraćin ponovo postaje i vinogradarski kraj, kakav je bio u prošlosti. Kad je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, uglavnom je prisutna proizvodnja povrća, a ima „malih“ poljoprivrednika sa proizvodnjom povrća vrednom i više stotina hiljada evra na godišnjem nivou. Prisutne su i ozbiljne kompanije u toj oblasti, pravi proizvođači, koji imaju tržište ne samo u Srbiji, već i van granica naše zemlje. Opština pruža podršku kroz izradu planova a i komasacija je trenutno u toku na hiljadu i nešto hektara poljoprivrednog zemljišta u dolini rekla Morave.

Kada je turizam u pitanju, opština Paraćin, između ostalog, može da se pohvali atraktivnim izleštima kao što su Grza i Sisevac. Predsednik opštine nam je ispričao nešto više o turističkom potencijalu opštine, ali i svemu onome što se nudi kako turistima, tako i meštanima ove opštine.

- Kao posebno atraktivno izletište u paraćinskoj opštini, ističe se Grza, sa istoimenom rekom. Nalazi se, na 17-om kilometru puta Paraćin - Zaječar. Grza, koja se nalazi na 400 metara nadmorske visine, prepoznatljiva je po izuzetnoj prirodi, čistom vazduhu, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu. Mami atraktivnošću vrela reke Grze, jezerima, posebno atraktivnim za sportske ribolovce, jer su bogata kalifornijskom i potočnom pastrmkom, kao i brojnim pešačkim stazama. Reka Grza izvire na 480 m nadmorske visine, a u blizini vrela smešten je Planinarski dom, namenjen izviđačima, lovcima i izletnicima.

Grza
Grza foto: Petrović Bojan Boka

U podnožju Kučajskih planina, na 360 metara nadmorske visine, nalazi se Sisevac, jedan od bisera našeg turizma. Udaljen je 160 km od Beograda, a samo 20 km od isključenja sa auto puta kod Ćuprije. Sisevac je smešten na izvoru reke Crnice u prelepoj kotlini okruženoj šumama. Očuvana priroda, zelene šume južnog Kučaja, bistra reka i potoci koji se u nju slivaju, termalna voda, čist vazduh, zajedno sa bogatom kulturno - istorijskom tradicijom čine ovaj kraj jedinstvenim. Prirodne prednosti daju dovoljan razlog da posetite Sisevac i da ga posle toga uvrstite u jedno od nezaboravnih mesta za odmor - kazao je on i dodao da opština Paraćin ima vrlo ozbiljne potencijale za razvoj tranzitnog, verskog, istorijskog, lovnog i ribolovnog, sportskog i agroturizma, a sve zahvaljujući položaju koji zauzima na mapi Srbije.

Sisevac
Sisevac foto: Promo

- Manastiri kao potencijalne turističke destinacije u opštini Paraćin su: Manastir Sv. Petka u Izvoru, Manastir Sv. Sisoje u Sisevcu, Manastir Sv. Nikola u Svojnovu, Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Lešju. Lovni i ribolovni turizam takođe imaju značajne potencijale. Lovište “Južni Kučaj” (sa veoma dugom tradicijom), Vrelo reke Grze, izvorište reke Crnice, Velika Morava… pravi su biseri i velika mogućnost za razvoj ove grane turizma, kako kod domaćih tako i kod potencijalnih stranih turista. Sportski turizam može biti značajna komponenta u razvoju turizma opštine Paraćin. Kompletna infrastruktura je na raspolaganju potencijalnim posetiocima (sportskim ekipama, rekreativcima…). Sportsko-rekreacioni centar sa halom sportova, stadion, zatvoreni bazeni, pružaju vrhunske mogućnosti za razvoj ove grane turizma. Tranzitni turizam zbog svoje specifičnosti i obzirom na lokaciju Paraćina i neposrednu blizinu svih drumskih, železničkih i vodenih pravaca, treba da ima vodeću ulogu u razvoju turizma opštine Paraćin. Činjenica je da veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva, svakodnevno prolazi kroz opštinu Paraćin - zaključuje Paunović.

" Vest je objavljena u sklopu projekta "Paraćin - grad za primer" koji se realizuje uz podršku opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.