KAKO DA RAZLIKUJETE PRAVI MED OD OTROVNOG? Pitali smo iskusne pčelare, OVO SU JEDINI PRAVI ODGOVOR (FOTO) (VIDEO)
Foto: Stefan Kojić

carstvo meda i rakije

KAKO DA RAZLIKUJETE PRAVI MED OD OTROVNOG? Pitali smo iskusne pčelare, OVO SU JEDINI PRAVI ODGOVOR (FOTO) (VIDEO)

Svaki pčelar tvdi da njegov med ima najviše polena

Objavljeno: 09:09h
Jelena Čabović

Beogradski sajam pčelarstava 44. po redu otvoren je na Tašmajdanskom parku u Beogradu i trajaće sve do 7. oktobra. Cene meda kreću se od 600 dinara do 1200 dinara.

Osim različitih vrsta meda i pčelinjih proizvoda, medenjaka,rakija, krema, melema, brojni pčelari nude i male savete građanima koji med leči određene tegobe i bolesti, ali i kako da prepoznaju veštački med kojeg je sve više na tržištu i koji ugrožava rad pravih proizvođača.

Ekipa Espresa se uputila na sajam pčelarstva kako bismo pre svega saznali kako da razlikujemo pravi med od veštačkog, što nas je najviše zanimalo, a samo za vas smo izdvojili i nekoliko vrsta meda koji leče određene tegobe i bolesti.

foto: Stefan Kojić

Ušetali smo u pravo carstvo meda, rakija i kolačića čiji miris se širio duž Tašmajdanskog parka. Već na drugom štandu upoznajemo pčelara Trailović Momčila iz Petrovca na Mlavi koji uzgaja pčele i pravi med. On nam je otkrio veoma jednostavne metode za prepoznavanje pravog meda:

- Prvo i osnovno je, kada zahvatite med i povučete na gore da se ne prekine taj konac čak i kad vetar duva. Druga stvar, grafitna olovka koja piše mastiljavo, ako pokvasite vodom papir ona će pisati mastiljmo, ako papir namažete medom ona neće pistai mastiljvo - savetuje nas Momčilo koji zajedno sa suprugom Snežanom više od 30. godina pravi razne vrste meda.

foto: Stefan Kojić

Verovatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i lekovita svojstva meda. Mi smo danas iskreno, saznali čemu sve služi med, ako izuzmemo to da štiti imuni sistem.

Za one koji imaju problem sa prostatom izdvajamo posebenu mešavinu. Nismo pitali da li ova mešavina "radi" već smo verovali na reč iskusnom pčelaru:

- Med sa mešavinom lana, bundeve, suncokreta i seme koprive je dobar za prostatu- uverava nas iskusni pčelar koji nije želo d otrkiva da li lekovite mešavine testira na sebi.

Zatim, med sa borovim iglicama pomaže kod kašlja, a dovoljna je samo jedna kašičica i kašalj odmah prestaje, što nas je poprilično iznenadilo.

foto: Stefan Kojić

Kopriva je puna gvožđa, kako kažu nutricionisti, a med sa koprivom je pravi pogodak za dobru krvnu sliku, saznali smo.

- Med sa mladim oraščićima pomaže kod rada štitne žlezde. Pun je joda koji je potreban svakom organizmu. Cena iznosi 350 dinara - kaže pčelar.

Nismo zaobišli ni razne kreme za kožna oboljenja:

- Propolis mast pomaže kod lečenja gljivičnih oboljenja. Dobra je da se koristi za sve promene na koži. Cena je 200 dinara- kaže Trailović.

Nastavili smo dalje naš obilazak sajma i zastali kod štanda na kom se nalazi isključivo med od žalfije i to iz Hercegovine. Njegova lekovita svojstva su višestruka, a dobar je za opšte stanje stanje organizma, a posebno za pluća i grlo.

foto: Stefan Kojić

Na policama u supermarketima se ne može naći, a prepručujemo ga jer je ukus nesvakidašnji, a verujemo u njegovu lekovitost, a cena je 1200 dinara.

foto: Stefan Kojić

Ukoliko želite da regenerišete kompletan organizam onda ćete uzeti med sa matičnim mlečom, cena je 400 dinara. Kod problema sa gastritisom koristićete Gastrol koji u sebi sadrži med sa više vrsta biljaka.

Med od uljane repice, kaže iskusna pčelarka, sadrži najviše polena u sebi, a koristi se za jačanje imuniteta. Tu smo zastali i zapitali se " ma koji sad med ima najviše polena, svaki?" . Hm? Odgovor nismo dobili , već samo osmehe.

Ukoliko idete često na hemoterapiju, pčelari preporučuju med sa đumbirom koji odličan ćistač celokupnog organizma. U med pčelari dodaju i kurkumu za koju tvrde da je odlična za regenraciju hrskavice između zglobova.

I tako redom, zaktekli smo i med sa Stare planine, iz hopmoljskog kraja, sa Zlatibora, ali i sa Romanije i Sokolskih planina.

1 / 14 Foto: Stefan Kojić

Svaki pčelar tvdi da njegov med ima najviše polena, da ne pričamo o tome da su upoznati sa gotovo svim tegobama i lečenjm istih ne govoreći svoja iskustva nakon korišćenja ili iskustva drugih.

Nama je jedino preostalo da verujemo i uživamo u ukusima pravog meda , ali i medenih kolačića i domaće rakije.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.