JOŠ JEDNA ŽRTVA MOBINGA: Direktor mi je rekao da sam francuska sobarica, debil i moron! ZAVRŠILA SAM KOD PSIHIJATRA
Foto: Profimedia, Printscreen Google maps, Ilustracija Espreso.co.rs

zaposleni u školi nisu iznenađeni

JOŠ JEDNA ŽRTVA MOBINGA: Direktor mi je rekao da sam francuska sobarica, debil i moron! ZAVRŠILA SAM KOD PSIHIJATRA

Svemu su prethodile sitnije rasprave i šikaniranja od strane direktora

Objavljeno: 22:04h
Jelena Čabović

U muzičkoj školi u Aranđelovcu situacija u kojoj nekolicina zaposlenih trpi bahatost i demonstraciju moći od strane direktora Ivana Cvetkovića Espreso je već pisao.

Protekle nedelje situacija je eskalirala.

Kola su se ovog puta slomila na leđima pedagoga Slađane Mitrović, koja je na radnom mestu, obavljajući svoj posao pretrpela žestok verbalni napad, uz vređanje, ponižavanje i psovke, samo zato što svoj posao želi da obavlja kako treba.

Svemu ovome prethodile su sitnije rasprave i šikaniranja od strane direktora, počevši od omalovažavanja stručnosti i rada pomenute Slađane, preko kako kaže, namernog nedozvoljavanja da se za novu školsku godinu održi avgustovski prijemni ispit (pod izgovorom da inspekcija tako nalaze, a čime se broj učenik smanjio i samim tim smanjio i broj klasa, pa pedagogu norma pada sa 100 na 50 posto), sve do otvorenih verbalnih napada pred kolegama na sednicama nastavnickog veća, a sve zbog toga, jer direktor smatra da nisu glasali za njega.

- Kada sam ušla u kancelariju direktora Ivana Cvetkovića i istom rekla da mi dozvoli da pregledam dnevnike jer nije vođen u 2017. uopšte ( što je moj deo posla) počeo je da se dere na mene govoreći da sam licemer, francuska sobarica, pitavši se gde sam ja to završila školu, rekao je da moja diploma nije validna, kako sam mu navukla inspekciju... Sve vreme mi je upućivao pretnje da ću da ga zapamtim pošto je on direktor. Sigurno se uplašio da ću ustanoviti neke nepravilnosti, kao što ih je ranije i bilo - jada se Slađana.

Slađana je slučaj od pre nekoliko dana prijavila policiji, a o pretrpljenom stresu i strahu od fizickog napada napravljen je i lekarski izveštaj.

- Podneću i krivičnu prijavu, a tužiću ga i lično - dodaje Slađana.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, zaposleni u školi nisu iznenađeni ovim slučajem, s obzirom na to da stalno prisustvuju izlivima besa svog direktora, bilo lično, bilo kao svedoci svojih kolega.

- Policija je sada po službenoj dužnosti podnela krivičnu prijavu. Valjda će se sve njegove laži i malverzacije razotkriti - nada se Slađana.

Haos koji direktor pravi svojim neprimerenim ponašanjem i suludim odlukama koje donosi kako bi sebe istakao kao nekog ko jedini u školi ima znanje, stručnost i moć da o svemu odlučuje kako njemu odgovara, utiče na sve koji imaju veze sa ovom školom, od učenika i roditelja, preko zaposlenih, do njihovih porodica - prepričava Slađana.

- On ima debela leđa. Svi piju bromazepame kako bi mogli da dođu na posao. Zna da nam kaže svima da smo debili, moroni i kreteni. To je jedan užas. Niko ne može ni da pretpostavi šta preživljavamo dok ne dođe ovde i lično doživi sve - uverava nas pedagog muzičke škole Slađana Mitrović.

Ona navodi i da je zajedno sa svojim kolegama pisala prijave opštinskoj Upravi, inspektoru rada, budžetskoj inspekciji, ali se niko nije oglašavao po tom pitanju sem prosvetene inspekcije koja uvek napravi izveštaj i sve na tome ostane.

- Sa strahom za svoju bezbednost otišla sam u policiju, a nakon toga, onako uznemirena otišla sam na pregled kod psihijatra sa sve pritiskom od 170/100. Za ovaj vremenski period smršala sam pet kilograma. Loše spavam, odlazim na posao u strahu plašeći se kako će direktor da odreaguje. Sada pijem lekove za smirenje i danima sam na bolovanju što mogu i da potvrdim - tvrdi Slađana.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Gospođa Mitrović sada traži od ministra prosvete Mladena Šarčevića smenu direktora muzičke škole u Aranđelovcu, a jedina se odvažila da javno istupi i ispriča svoje iskustvo u školi kojoj radi.

S tim uvezi, kontaktirali smo kabinet ministra prosvete Mladena Šarčevića, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

- Na sve to on meni sada poručuje preko drugih nastavnika da sam jedan lažljivica i da će se potruditi da ubrza postupak. Zamislite, pa on je našao lažne svedoke. Ubeđuje profesorku da svedoči lažno protiv mene na sudu, a žena nije nije ni bila prisutna. On ga je, naravno, odbila. On se nameračio da me uništi. Čak je rekao da neću nigde moći da se zaposlim. Sva se tresem - uzmenirena je bila gospođa Mitrović.

Propisi

Zlostavljanje na radu postalo je kažnjivo stupanjem na snagu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Po definiciji, mobing je psihološki teror u poslovnom životu . Ucene, ponižavanje, špijuniranje, ismejavanje, ignorisanje, ukoliko se događaju na poslu predstavljaju psihološki teror koji se naziva mobing. To je oblik ponašanja na radnom mestu, kojim jedna osoba ili više njih periodično ili permanentno psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu sa ciljem ugrožavanja njenog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.