KAD ODLAZIMO U TOALET MORAMO DA UPIŠEMO VREME IZLASKA: Radnici italijanske firme iz Knjaževca trpe ozbiljan mobing!
Foto: Vladimir Sporčić, Profimedia, Printscreen/Facebook, Ilustracija

NIŠTA NOVO

KAD ODLAZIMO U TOALET MORAMO DA UPIŠEMO VREME IZLASKA: Radnici italijanske firme iz Knjaževca trpe ozbiljan mobing!

Dokle više?

Objavljeno:

Na društvenoj mreži Fejsbuk osvanula je fortografija na kojoj se vidi papir A4 formata, koji navodno služi za evidentirane radnika koji odlaze u toalet.

Na papiru su ispisana imena i prezimena radnika, kao i vreme kad su otišli u toalet.

To se navodno dešava u italijanskoj firmi Falc East u Knjaževcu. Ova italijanska firma na svom sajtu navodi kako poseduje proizvodni program koji se odvija u savremenim halama, kako koriste najsavremeniji sistem za grejanje, ventilacijom i klimatizacijom.

Sad verovatno žele da znaju i koji radnik i kad odlazi u toalet.

Prema komentarima iz objave, radnici jedne od radionica u sklopu firme smatraju da je ovakav način vrh mobinga, kao i da je nekim radnicima nadređeni pretio otkazom.

- Što im ne ugrade katetere kad dodju u smenu?! - pitao se jedan od korisnika pomenute društvene mreže.

Drugi je prokomentarisao da nemaju potrebe ni da idu u toalet, jer su im plate male.

- Pa pelene su jedino rešenje, ako hoćete da radite kod veleizdajnika. Niko nije došao i otvorio fabriku zato što voli Srbiju.

Nije poznato da li je pretio otkazom zbog toga što idu u toalet ili ne upisuju redovno vreme odlaska u toalet ili se radi o nekom drugom problemu.

Espreso.co.rs je kontaktira firmu kako bismo čuli i drugu stranu priče. Rečeno nam je da firma nema nikog ko se bavi odnosima s javnošu, a da je direktor na putu, te smo do objave ovog teksta ostali uskraćeni za odgovor.

Pre digitalizacije, u evidencioni karton zaposleni su upisivali vreme kada dođu na posao i isto tako kada izađu sa posla. Pojedine firme i danas praktikuju ovaj sistem popisivanja radnika, umesto personalizovanih kartica koje očitavaju vreme kada je određena osoba ušla u objekat.

Ovakva procedura vam sigurno nije čudna, ali da li je neko do sada čuo da radnik mora na papiru da ubeleži vreme kada želi da obavi svakodnevnu fiziološku potrebu koji svi imamo, svakog dana, svako u različito vreme?

BONUS VIDEO:

Espreso intervju Jadranka Joksimović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.