SRBIJA JE SLOBODNA, JUNAČKI PRECI, NE BRINITE! Svečano obeležena STOGODIŠNJICA PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA (VIDEO)
Foto: Espreso.co.rs

espreso na licu mesta

SRBIJA JE SLOBODNA, JUNAČKI PRECI, NE BRINITE! Svečano obeležena STOGODIŠNJICA PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA (VIDEO)

Ceremonija je započela himnom Republike Srbije i polaganjem venaca za pale borce u Prvom svetskom ratu u proboju Solunskog fronta

Objavljeno: 21:11h
Jovana Korica

- Na ovom mestu počiva 7441 borac, mnogi očevi i dede, mnogi koji nisu dočekali slobodu i videli opet svoju njivu i svoj šljivik, koji nisu dočekali da zagrle svoju verenicu ili svoju porodicu - Junački preci, ne brinite, Srbija je slobodna - ovim rečima obratio se svim prisutnima na groblju Zejtinlik Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije.

Stogodišnjica od proboja Solunskog fronta svečano je obeležena danas na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu. Pitomci Vojne i Policijske akademije, Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsesnika Srbije Nikola Selaković, gradonačelnik Novg Sada Miloš Vučević i Negovan Stanković, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja prisustvovali su ovoj svečanosti.

Ceremonija je započela himnom Republike Srbije i polaganjem venaca za pale borce u Prvom svetskom ratu u proboju Solunskog fronta, a onda je usledio kulturno - umetnički program.

Venac je u ime predsedništva Republike Srbije najpre položio Nikola Selaković.

- Ovde se rodila želja za životom, tu želju najbolje predstavlja činjenica da su naši vojnici stigli odavde do Beograda za 45 dana pod borbom. I danas se kao legenda prepričavaju reči francuskih oficira da srpska pešadija napreduje brže nego francuska konjica - rekao je Selaković.

Zatim je venac u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio i ministar Aleksandar Vulin.

- Srpski narod iznad svega ceni mir, ali zna da mira nema bez slobode. Sloboda je najviša vrednost srpskog naroda, i kao pre 100 godina tako i danas svako ko misli da može da oduzme našu slobodu mora da zna da to jednostavno nije moguće - naglasio je Vulin.

Aleksandar Vulin polaže venac
Aleksandar Vulin polaže venac foto: Espreso.co.rs

Svim prisutnima u ime predsedništva Srbije u toku same ceremonije obratio se Nikola Selaković. On je rekao kako danas 2018. godine baš kao i 1918. Srbija nije sama, te kako je to znak da u toj borbi ima veliki uspeh i da će uspeti.

- Obeležavajući stogodišnjicu proboja Solunskog fronta sećamo se velikih žrtava koje je srpski narod i njegova vojska podneo tokom prvog svetskog rata. Velikog rata u kome smo izgubili gotovo četvrtinu celokupne populacije i blizu dve trećine muške reproduktivno sposobne populacije. Rat u kome smo podneli ogromnu žrtvu da bi danas nove generacije u Srbiji živele slobodno. Ta velika žrtva koju je podneo srpski narod ne bi imala svoga smisla ukoliko tu duhovnu moć, duhovnu snagu i možemo reći, stečen kapital ne budemo kao narod u budućnosti iskoristili da se transformišemo, da se razvijamo, i da se borimo na novi način, za bolju i svetliju budućnost za našu decu, za Srbiju u kojoj će vladati mir i sloboda, koja će živeti što u prijateljstvu, što u partnerstvu sa onima koji je okružuju, jer je to upravo ono što bi želeli naši preci koji su dali najveće i najsvetije što su imali, a to su bili njihovi životi - rekao je Selaković.

Govor Nikole Selakovića
Govor Nikole Selakovića foto: Espreso.co.rs

Svečanosti polaganja venaca pridružile su se pored srpske delegacije i delegacije drugih zemalja saboraca u proboju Solunskog fronta - Francuska, Engleska, Grčka, Rusija i Italija.

U svečanim vojnim odelima umenička grupa "Avangarda" održala je petnaestominutni kulturno-umetnički program. Ovaj program obuhvatao je pesme čuvenih pesnika, ali i pesme koje opisuju ovaj istorijski događaj.

U pratnji gudačkog kvarteta zapevali su i čuvenu pesmu "Tamo daleko", a iz cevi vojnog trubačkog orkestra odzvanjala je melodija pesme "U boj krenite junaci". Ceremonija obeležavanja stogodišnjice završena je pesmom "Ovo je Srbija".

Više stotina posetiocaa došlo je da oda počast palim borcima.

Muzičari u pratnji
Muzičari u pratnji foto: Espreso.co.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je za medije kako je ovaj datum, ova godišnjica uvod za ono što će krajem novembra ove godine biti obeleženo u Srbiji - stogodišnjica prisjedinjavanja Vlaške, Banata, Baranje i Srema Srbiji.

- Upravo odavde sa Solunskog fronta krenuo je pobednički juriš, oslobodilačke srpske vojske, koji su verovatno najviše čekali Srbi Prečani, Srbi u Vojvodini, Srbi svuda koji žive na prostorima nekadašnje Jugoslavije. I ta pobednička vojska donela je ispunjenje, odnosno bolje uslove da se konačno ispuni, da se dosanja san koji su sanjali naši preci u srpskoj Vojvodini i da se stvore uslovi da u Srbiji ostanu Sloveni koji žive na tim prostorima i da mogu da donesu odluku o prisjedinjenju sa maticom Srbijom. I zato je za nas Srbe Prečane posebno značajan i rekao bih emotivan ovaj datum, odnosno obeležavanje godišnjice proboja Solunskog fronta, dolazak slobode na sve prostore gde živi naš narod. Hvala i slava našim precima oni su nas zavetovali i pokazali nam kuda i kako treba da se krećemo, a zagazili smo u budućnost naših sinova i kćeri i dobili mogućnost da gradimo bolju Srbiju - rekao je Vučević danas u Solunu.

BONUS VIDEO: Čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, Đorđe Mihailović recituje

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.