OGROMNO OTKRIĆE NA TRGU: Pronađeni delovi čuvene Stambol kapije iz 19. veka! (FOTO)
Foto: Facebook/Goran Vesic

STAMBOL KAPIJA

OGROMNO OTKRIĆE NA TRGU: Pronađeni delovi čuvene Stambol kapije iz 19. veka! (FOTO)

Iskopavanja i analize nastavljaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ti radovi će potrajati nekoliko dana

Objavljeno: 11:59h

Tokom rekonstrukcije Trga republike, građevinci su pronašli neobičan temelj, za koji se pretpostavlja da pripada Stambol kapiji, srušenoj 1866. godine.

Iskopavanja i analize nastavljaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ti radovi će potrajati nekoliko dana.

Na sklopu gradilišta na Trgu republike može se videti ograđeni prostor veličine 10 sa pet metara, koji je odvojen saobraćajnom signalizacijom i trakom. Na tom mestu u toku su snimanja georadarom, koja bi mogla da reše enigmu.

- Dok se ne izvrši iskop i sprovede arheološko istraživanje, ne možemo pouzdano tvrditi šta je otkriveno - rekli su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, na svojoj Fejsbuk stanici napisao je da je posetio radnike koji i vikendom rade.

- Jutros sam obišao radnike koji rade na rekonstrukciji Trga Republike koji vredno rade i subotom. Tokom rekonstrukcije Trga Republike pronađeni su ostaci bedema za koje se pretpostavlja da su ostaci Stambol kapije. Ova kapija, koja se nalazila negde između sadašnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihajlu bila je vekovima glavni ulaz u Beogradsku tvrđavu. Srušena je po nalogu kneza Mihajla 1866. godine - stoji u Vesićevoj objavi.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.