MAJKE I TRUDNICE OSULE PALJBU PO MARTINOVIĆU: Ponizio ih je u Skupštini, a sad one imaju JAKU PORUKU ZA NJEGA!
Foto: Stefan Kojić, Nebojša Mandić

PRETERAO

MAJKE I TRUDNICE OSULE PALJBU PO MARTINOVIĆU: Ponizio ih je u Skupštini, a sad one imaju JAKU PORUKU ZA NJEGA!

- Sramno je i iznad svega nepristojno od Aleksandra Martinovića da se politički razračunava preko ledja trudnica i porodilja i njihovih novčanika, kažu iz pokreta Mame su zakon

Objavljeno:

Trudnice i porodilje nezadovoljne Zakonom o podršci porodicama sa decom organizovale su nedavno u Beogradu protestnu šetnju pod nazivom "Mame su zakon".

Protestna šetnja pod nazivom "Mame su zakon" počela je u 17.00 od Trga Nikole Pašića, a završena je ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu pozivom na usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade. Učesnici skupa, njih oko 1.000, ocenili su da je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, čija je primena počela 1. jula, "ponižavajući, nedopustiv i diskriminatorski" dok su sa razglasa puštali dečje pesme. Povodom cele priče oglasio se i Aleksandar Martinović koji se zapitao, "Ko stoji iza protesta, "Mame su zakon"?

- Ko stoji iza ovog protesta? Da se razumemo, legitimno je protestovati u Republici Srbiji i niko im nije uputio nijednu ružnu reč, ali građane Srbije treba podsetiti ko su inspiratori ovih protesta. Inspiratori su ljudi koji se mnogo ne brinu ni za žene, ni za decu.. Jedan od glavnih inspiratora ovih protesta je jedna nevladina organizacija, "Medium group" koju vodi rođeni brat Gorana Ješića, Vladimir Ješić i koji je inače vlasnik portala, "Bebac", rekao je Martinović u Skupštini Srbije.

On je posle objašnjavao kako je po njegovom mišljenju nastao portal, "Bebac".

- Nastao je 2008. godine u junu mesecu tako što slat novac iz budžeta Autonomne pokrajne Vojvodine, nevladnoj organizaciji "Medium group" i Vladimiru Ješiću, direktoru, rekao je on.

Istakao je kako je ovom portalu uplaćeno oko 57.000 evra rekavši da se ženama ovom prilikom manipulisalo.

Jedna od glavnih organizatora protesta "Mame su zakon" je narodna poslanica, Tatjana Macura, ona se time i javno hvalila, Jelena Beba Balašević i Balša Božović koji je i dao 57.000 evra Vladimiru Ješiću da bi napravio portal, "Bebac", a da bi ustavri preko tog portala i dve kompanije koje su iz tog portala iznikle finansirao kampanju Demokratske stranke, napomenuo je Martinović.

Dodao je da su protesti slobodni, ali da građani moraju da imaju na umu da su proteste inicirali oni koji se ne slažu sa Vladom Srbije i koji žele da budu sakriveni.

- Ko bi danas krenuo u proteste iza Bojana Pajkića i njemu sličnih? Zato su se dosetili da "podmetnu nekoliko žena i majki" i kažu "ovo su te nezadovoljne žene i majke", istakao je on.

Ceo snimak poslušajte ovde:

Nakon Martinovićeve izjave koje je za mnoge sramna, ogsila se i organizacija

„Mame su zakon“ koja je najoštrije osudila izjavu koju je u toku skupštinske rasprave izneo poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović koji je za protest nezadovoljnih trudnica i porodilja rekao da je stranački protest protiv Vlade Srbije.

U saopštenju nezadovoljnih porodilja i trudnica se navodi da je Martinović na taj način „targetirao“ najosetljiviju i ekonomski izuzetno poniženu grupu od više od 1.000 žena koje su juče učestvovale u mirnoj protestnoj šetnji zbog loših efekata primene Zakona o finansijskoj podršci sa decom.

„Zašto poslanik skupštinske većine nije bio glasan i zašto je prećutao skupštinsku raspravu kada je usvajan zakon koji će veliki broj porodilja ostaviti sa mesečnim primanjima od par hiljada dinara, medju kojima ima i ekstremnih primera sa iznosima od 1.000 do 3.000 dinara? Zašto tada nije radio svoj posao“, upitale su u saopštenju.

Ocenjuje se i da je „sramno i iznad svega nepristojno“ od Aleksandra Martinovića da se „politički razračunava preko ledja trudnica i porodilja i njihovih novčanika“.

Martinoviću su nezadovoljne porodilje i trudnice ukazale na to da ukoliko se nije osetio pozvanim da ih podrži juče na protestu u Beogradu, onda ne sme i ne treba da osudjuje druge koji su to uradili.

Pozvale su skupštinsku većinu da na dnevni red stavi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je juče u skupštinsku proceduru predala poslanica Pokreta centra Tatjana Macura, a koji je napisan u saradnji sa trudnicama i porodiljama.

„To će biti odličan uvod u raspravu koja ima za cilj da se zakon koji je 1. jula stupio na snagu izmeni“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, učesnici šetnje pod sloganom „Mame su zakon“ nosili su transparente „Solidarnost“, „Ručak za mesec dana sa 1.700 dinara – neka hvala“, „Bebe da se radjaju a ne sićom da nas gadjaju“, „Deca su zakon“, „Novogodišnja rasveta preča od deteta“.

Medju okupljenima su bili lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, šef poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije Goran Ćirić, predsednik Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Dobrica Veselinović, poslanici Pokreta centra u Skupštini Srbije.

Blizu mesta protesta, jedna korisnica Tvitera zapazila je zanimljiv prizor - neke žene ipak nemaju nameru da podrže trudnice u njihovoj borbi.

Novim propisom oštećene su mame koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, mame koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rodjena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i mame koje zaradjuju više od tri republičke prosečne plate.

Pogledajte bonus video.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.