BEZ GRANICA I PREDRASUDA: Danas se u Beogradu desilo nešto PREDIVNO, svakome će srce biti puno! (VIDEO)
Foto: Stefan Kojić

MANIFESTACIJA

BEZ GRANICA I PREDRASUDA: Danas se u Beogradu desilo nešto PREDIVNO, svakome će srce biti puno! (VIDEO)

Manifestacija je održana na sportskim terenima ispred sedišta Rečne flotile na Ušću, kod broda Kozara

Objavljeno:

Na prelepoj obali Dunava, a u dogovoru sa pripadnicima Rečne flotile, danas se organizovala "Igra bez granica i predrasuda". Manifestacija je održana na sportskim terenima ispred sedišta Rečne flotile na Ušću, kod broda KOZARA.

Sam naziv „Igre bez granica i predrasuda“ znači da sve osobe na svetu imaju iste potrebe, pa tako i osobe sa invaliditetom (OSI) imaju potrebe za sportom, rekreacijom, druženjem i sl. Ovim igrama želimo upoznati javnost da OSI sve žele i sve vole, te da im ništa nije teško kad je u skladu sa njihovim mogućnostima.

Manifestacija je počala svečanim otvaranjem i govorom domaćina manifestacije - Mome Momčila Savića, predsednika udruženja, koji se zahvalio svima koji su doprineli da ova manifestacija prođe u što najboljem redu i da svi budu zadovoljni.

Predsednik udruženja 'Pobednik
Predsednik udruženja "Pobednik" - Momčilo Moma Savić foto: Stefan Kojić

- Zahvaljujem se gostu i predsedniku Velikog Gradišta Draganu Miliću, Crvenom Krstu opštine Vračar, Osnovnoj školi "Laza Kostić" i Julijani Stanisavljević ispred Ministarstva rada i socijalne politike - sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom. Tu su naši drugari iz aikido kluba koji će nam pokazati par vezbi, takođe tu je i ekipa iz Crvenog krsta koja ce nam pokazati par vezbi kako pomoci nekome kada je osoba povređena. Hvala udruženjima koji su nas podržali, tu su naši prijatelji, ne bih nabrajao da ne bih nekog zaboravio, a sada bih molio Julijanu da dođe da ovako ispred Ministarstva za rad i socijalnu politiku da otvori ove naše igre, a posle toga će naši drugari iz Osnovne škole "Laza Kostić" da svojim delom otvore kroz pesmu, rekao je naš sagovornik i organizator ove manifestacije Momčilo Savić.

Onda je usledio govor Julijane Stanisavljević koja je zvanično započela igre.

Isped Ministarstva rada i socijalne politike , Julijana Stanisavljević
Isped Ministarstva rada i socijalne politike , Julijana Stanisavljević foto: Stefan Kojić

- Iz Ministarstva rada i socijalne politike došla sam ovde da vas pozdravim, u ime Ministra Zorana Đorđevića, pomoćnice Biljane Barošević jer su oni danas zaista zauzeti. Mi se dugo se znamo, dugo sam sa vama, dugo se družimo, prelepe su igre. Hvala puno što ste došli, hvala ljudima iz Republike Srpske. Ja vam se zahvaljujem puno, igre mogu da krenu - rekla je Julijana Stanisavljević.

Manifestacija je počela prvim igrama i nečim što nemamo prilike svakog dana da vidimo. Prijatelji iz Svibora su pokazali svoje umeće, nekadašnje veštine ratništva, odevanja..., a naš fotoreporter je sve to zabeležio.

Svibor
Svibor foto: Stefan Kojić

Oni su pokazali da niko nije povređen i da je bilo slučaja povređivanja, tu su evropski prvaci u pružanju prve pomoći osoba sa invaliditetom

Aikido, pokazivanje borilačke veštine
Aikido, pokazivanje borilačke veštine foto: Stefan Kojić

Osnovna škola "Laza Kostić" i učenici su se predstavili svojom himnom.

Hor Osnovne škole 'Laza Kostić
Hor Osnovne škole "Laza Kostić" foto: Stefan Kojić

Svima koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja uručena je zahvalnica. Mi smo to sve zabeležili.

1 / 8 Foto: Stefan Kojić

Velika pohvala za ovu manifestaciju dolazi ispred Ministarstva rada i socijalne politike, gde nam je naša sagovornica rekla da je cilj ovog projekta da oni ne budu u kućama nego da budu sa svojim drugarima, gde mogu da se edukujum, da mogu da idu u školu, a da je negde krajnji cilj da se oni osamostale.

- Ispred Ministarstva rada i socijalne politike, ovo je šesti put da se organizuje ovo od strane udruženja "Pobednik", organizuju se sportske igre gde je predsednik Moma Savić uspešno već šesti put organizuje ovu manifestaciju. Kao što vidite imamo goste iz Republike Srpske došao je i Priboj što je jako za veliku pohvalu, iz tog razloga što se uvek skuplja Beograd, znači sad se to širi, imaju veliku podršku iz Ministarstva rada i socijalne politike, lokalna samouoprava takođe daje podršku udruženju. Sve ovo je velika edukacija za tu decu, i za to Srbija pruža ogromnu podršku. Cilj ovog projekta da oni ne budu u kućama nego da budu sa svojim drugarima, gde mogu da se edukujum, da mogu da idu u školu, a da je negde krajnji cilj da se oni osamostale - kaže Julijana Stanisavljević.

Intervju sa Julijom Stanisavljević
Intervju sa Julijom Stanisavljević foto: Stefan Kojić

U susret nam je izašao i predsednik udruženja i rekao nam je da je prvenstveno ova manifestacija posvećena tome da osobe sa invaliditetom postanu što vidljivije.

- Moma Momčilo Savić ispred udruženja "Pobednik". Udruženje postoji od 2011. godine, imamo 78 članova. Bavimo se sportom, rekreacijom, turizmom, trudimo se da budemo što vidljiviji tj osobe sa invaliditetom. Ovo je šesta manifestacija po redu, šesta godina, gde učestuju pripadnici vojske Srbije, pripadnici sastava rečne policije, kao i naši drugari. Ove godine nam po prvi put pristižu iz Gradiške, Republika Srpska, Velikog Gradišta i Novog Sada - rekao je naš sagovornik i predsednik udruženja Moma Momčilo Savić.

Momčilo Savić
Momčilo Savić foto: Stefan Kojić

Republika Srpska - Gradište prvi put gostuje u Beogradu i po prvi put je na ovoj manifestaciji. Predsednik udruženja je izdvojio par minuta da za naš portal prokomentariše ovaj događaj.

- Prvi put smo ovde, na poziv udruženja "Pobednik", inače upoznali smo se na prvom međunarodnom druženju dece sa posebnim potrebama kod nas 26. i 27. Maja. Mi smo imali puno dece iz Srbije. Inače bili smo domaćini 1700 dece i 1700 roditelja. Ovde smo da opet pozovemo decu iz Srbije da dođu kod nas, kaže predsednik udruženja za mentalno obolelu osobu iz Gradiške.

Ekipa koja je pristigla iz Republike Srpske
Ekipa koja je pristigla iz Republike Srpske foto: Stefan Kojić
Predsednik udruženja iz Gradiške
Predsednik udruženja iz Gradiške foto: Stefan Kojić

Manifestacija koja se danas održala bila je takođe puna roditelja ove predivne dece. Imali smo prilku da upoznamo jednu borbenu mamu čiji je sin veliki džentlmen bez obzira na njegovo stanje.

- Ja sam Ana, mama dečaka od 22 godine. On se zove Račić Andrija, on je od rođenja oboleo od cerebralne paralize i samim tim naš život do danas je bio borba. Da bi nam bilo lakše pridružili smo se udruženju, provodimo se, družimo, sa osobama kao što je on. To nam mnogo olakšava. Godinama smo u ovom udruženju i članovi smo istog, kaže za naš portal mama Ana Račić.

Ana i Andrija Račić
Ana i Andrija Račić foto: Stefan Kojić

Sve učesnike manifestacije sačekao je ručak - vojnički pasulj.

1 / 10 Foto: Stefan Kojić

Oni su nastavili svoje druženje i krstarenje Dunavom i Savom.

Ovako smo mi doživeli manifestaciju:

BONUS VIDEO

(Milica Milojević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.