NEMA NOVAC NI ZA LEKOVE: Amerina živi 25 godina s DIJABETESOM, a njen život je postao ŽIVI PAKAO (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

NE TRAŽI MNOGO

NEMA NOVAC NI ZA LEKOVE: Amerina živi 25 godina s DIJABETESOM, a njen život je postao ŽIVI PAKAO (FOTO)

Amerina kaže kako ekonomisti i socijalni radnici stalno tvrde da je gladovanje "istrebljeno" u 21.veku, ali se ona ne slaže sa tom konstatacijom. Ovo je njena priča...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Amerina Gluščević živi 25 godina sa dijabetesom i prima insulin. Ona često "ne oseća" ruke i noge pa su joj lekovi neophodni kako bi vodila normalan život.

Ova žena ne boluje od dijabetičnog stopala već dijabetične polineuropatije što znači da su joj napadnuti periferni nervi svih organa pa se samo oboljenje širi i može dovesti do neizlečivih komplikacija.

Amerina Gluščević
Amerina Gluščević foto: Privatna arhiva

Njeno već narušeno zdravstveno stanje se pogoršalo, a nedavno je i pala usled nedostatka leka koji koristi. Nije ga uzela jer nije imala novac da ga kupi.

Boli me ruka, prokleta ruka me boli, pala sam u kupatilu jer nemam novac da redovno kupujem prokleti Berlition ili prokleti FORTEO ili prokletu LIRIKU, kaže Amerina za Espreso.

Amerina Gluščević
Amerina Gluščević foto: Privatna arhiva

Ona je dodala kako pored muke sa bolešću, ima i novčanih problema, a potrebno joj je samo najneophodnije.

Amerina Gluščević
Amerina Gluščević foto: Privatna arhiva

Ponekad nemam ni hranu. Do skora sam gladovala u svom stanu u Beogradu. Moja svekrva je pretrpela moždani udar pre 2 godine i ja se brinem o njoj, koliko mogu. Zauzvrat, živim u stanu sa uredno podmirenim računima: struja, komunalije, internet, TV ili mobilni telefon. To plaćamo od njene penzije. Od njenog sina, svog muža odvojeno živim u malom "plakaru" u predsoblju. Većinu dana provodim u kuhinji ili kod bake u sobi. Odvojeno se hranimo, pa sam stoga ponekad gladna, priča ova žena.

Majčinu penziju dobila je 2001 godine. Njenih 75% na osnovu diabetes melitusa, ali neće da joj odobre tuđu pomoć i negu. Sada sakuplja dokumentaciju i čeka na zakazane preglede. Tada će ponovo podneti zahtev.

Amerina Gluščević, analize
Amerina Gluščević, analize foto: Privatna arhiva

Pogoršalo mi se stanje. Očekujem odobrenje. Ako mi ponovo ne odobre pravo na tuđu pomoć i negu - na koje imam pravo - stupam u štrajk. Davaću samo jedan insulin i čučaću ispred Ministarstva zdravlja. Boriću se do kraja.

Nemam sveže nalaze jer upravo obavljam preglede, objašnjava Amerina i dodaje:

Amerina Gluščević
Amerina Gluščević foto: Privatna arhiva

Hvala ako budete dobri da mi pomognete.. Ako je iko u prilici i mogućnosti. Ko koliko može, sto (100), dvestotine (200) ili 500 (pet stotina dinara).

- Važno mi je da se osiguram u ovom vremenskom periodu dok čekam na preglede... Da ne dođem u situaciju da ponovo gladujem. Samo, samo... premostiti jaz, poručuje ona.

Kaže kako ekonomisti i socijalni radnici stalno tvrde da je gladovanje "istrebljeno", ali se ona ne slaže sa tom konstatacijom.

Amerina Gluščević
Amerina Gluščević foto: Privatna arhiva

Kako istrebljeno? Još gladujemo. Zlo mi je od toga što su se vratile devedesete. 1993. godine sam pala u komu. 2018. godine nemam uvek hranu. Jel' to napredak? To je povratak u robovlasništvo. 25 godina dijabetesa i razmišljanja o svakom zalogaju. Paziti šta jedeš . Ako imaš šta, zar je to život, pita se ova žena?

Amerina moli sve ljude dobre volje da pomognu koliko mogu. Ona traži od 300 do 500 dinara samo da "pregura" krizni period.

Neki ljudi su joj već uputili pomoć, a ona im je bila bekrajno zahvalna.

Amerina 'hrana
Amerina "hrana" foto: Privatna arhiva

Jela danas. Ješću sutra. Ješću prekosutra. Hvala vama koji ste uplatili oko 300 ili hiljadu dinara! Ja više ne mogu ni boga da molim. Hvala dobri ljudi, zahvalila se i okačila i okačila fotografiju hrane.

Svako ko želi da joj pomogne, to može učiniti na ovaj način:

EUROBANK broj računa 250 - 1650010671500 - 57. AMERINA GLUŠČEVIĆ

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.