GABI I SAMI SU ŽESTOKI MOMCI SA ONE STRANE REŠETAKA: Ovo su najpoznatija bekstva PREKO OGRADE koja Beograd pamti
Foto: Zorana Jevtić

maštaju o slobodi

GABI I SAMI SU ŽESTOKI MOMCI SA ONE STRANE REŠETAKA: Ovo su najpoznatija bekstva PREKO OGRADE koja Beograd pamti

Poslednje veliko "bekstvo iz zatvora" dogodilo se juna ove godine

Objavljeno:

Ako bi vas neko stavio iza rešetaka o čemu biste sanjali? O slobodi, naravno. Tako je i sa divljim životinjama u zoološkom vrtu. Daleko od svog prirodnog staništa, zarobljene u kavezima, zveri neprekidno vrebaju priliku žudeći da se nađu s one strane rešetaka, a ponekad i ostvare svoj san. Ovo je nekoliko najpoznatijih bekstava iz beogradskog ZOO vrta.

Oni se nisu kitili tuđim perijem

Poslednje veliko "bekstvo iz zatvora" dogodilo se juna 2018. godine. Tada su dvojica opasnih momaka iz klana paunova iskoristili nepažnju čuvara i, potpuno neopaženo, utekli preko zidina zoološkog vrta u Beogradu.

Paunovi su nabacili novo "perje" i odmah se uputili ka elitnom Dorćolu gde su, kako se pretpostavlja, pokušali da pronađu paunice za sebi i iskoriste sezonu parenja.

Nakon što su saznali da je potera za njima krenula, odbegli dvojac odlučio je da, nakon nekoliko sati provedenih u šetnji, zauzme krov obližnje zgrade i tu napravi sebi odstupnicu. Na ovoj visinskoj koti uspeli su da svojim goničima odole sve do jutarnjih sati kada su odlučili da je svega dosta. Sleteli su obližnje dvorište kako bi se sakrili od izlazećeg sunca. Tu su i bili uhvaćeni, a zatim bezbedno vraćeni u ZOO vrt.

Neki od očevidaca su tvrdili da su se u tom trenutku sa radija čuli stihovi Garavog sokaka: "Kroz rešetke nije zora to što zora biti mora".

Istraga je pokazala da se dvojac paunova, zbog dobrog vladanja, nalazio u otvorenom delu dvorišta beogradskog zoološkog vrta, a ne u kavezu.

Preciznim planiranjem i praćenjem rutine svojih čuvara, pronašli su "rupu" koja im je omogućila da pobegnu.

Gabi i jaguar

Juna 1987. godine, u večernjim satima, opasna ženka jaguara uspela je da se izvuče iz svog, dobro čuvanog kaveza. Nečujno se kretala kroz tminu, oprezno prebacujući težinu svog tela sa šape na šapu. Usnuli grad nije ni sanjao kakva mu opasnost preti.

Šunjajući se, opasna zver uspela je da dođe blizu upravne zgrade beogradskog ZOO vrta. Od potpune slobode delio ju je samo jedan zid i hitri skok.

U tom trenutku Gabi, ženka nemačkog ovčara koja je sa čuvarom patrolirala dvorištem vrta, podigla je glavu i načuljila uši. Njušnula je vazduh nekoliko puta, a zatim potrčala.

Samo par sekundi kasnije, začuli su se režanje i zvuci borbe.

Još ne znajući o kojoj se zveri radi, čuvar je otrčao do najbližeg telefona i pozvao policiju. Za to vreme Gabi se svim silama borila protiv ženke jaguara, pokušavajući da je spreči u bekstvu.

U trenutku kada je policija došla, Gabi je bila na ivici smrti. I dalje je režala i pokušavala da se bori. Hrabra ovčarka uspela je da zaštiti Beograđane.

Čuvari reda preuzeli su dalje. Pokušavali su da zver, koja je zamahivala strašnim kandžama, nekako vrate u kavez, ali bez uspeha. Divlja mačka nije odustajala od napada. Prinuđeni, policajci su pucali, a beogradski ZOO vrt postao je siromašniji.

Teško povređena Gabi mesecima se oporavljala. Svi su čuli za njen podvig i odmah je postala miljenica čitavog grada. Do kraja života bila je počasni čuvar ZOO vrta, a na mestu gde se borila sa jaguarom podignut joj je spomenik.

Legenda koja je bežala dva puta

Apsolutni rekord u broju begova iz beogradskog ZOO vrta, do danas, drži legendarna šimpanza Sami.

Samo mesec dana nakon što je 1988. stigao u Beograd, Sami je odlučio da je vreme da se sa prestonicom podrobnije upozna. Tako je 21.02.1988. godine razvalio rešetke svog kaveza i odcupkao na Dorćol u susret zalazećem suncu.

Sami je tokom ekskurzije posetio bioskop Balkan, a potom krenuo ka terazijskom tunelu ostavljajući za sobom prestravljene građane. Odatle je došao do Studentskog trga gde su ga okružili čuvari reda.

Tadašnji direktor ZOO vrta Vuk Bojović ovde je presreo Samija, porazgovarao sa njim, a zatim ga ubacio u automobil i odvezao nazad u ZOO vrt.

Samo dva dana kasnije, Sami je ponovo razvalio rešetke kaveza i odšetao do trpezarije gde su zaposleni ZOO vrta doručkovali. Radnici nisu imali sluha za njegovu glad, već su odmah pobegli, a iznenađeni Sami rešio je da svrati do grada ponovo.

Nakon što je izazvao par sudara i okupio narod koji ga je zdušno bodrio, Samija su pogodili uspavljujućom strelicom i vratili u kavez iz kog više nije bežao.

Bonus video:

TAJNE NARODNOG MUZEJA: Predstavljamo vam bogatu riznicu srednjovekovne umetnosti (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / 011info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.