ĐUBRE, SMRAD I ZARAZA U CENTRU GRADA! Pronašli smo deponiju u blizini građevine koja je ponos BEOGRADA (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

očistite PRESTONICu

ĐUBRE, SMRAD I ZARAZA U CENTRU GRADA! Pronašli smo deponiju u blizini građevine koja je ponos BEOGRADA (FOTO)

Građani okreću glavu i prekrivaju lice kada prođu ovom ulicom

Objavljeno:
Jelena Čabović

U Pariskoj ulici u Beogradu, preko puta najznačajnijeg kulturno-istorijskog kompleksa Kalemegdana cveta divlja deponija. Kamene stepenice koje vode ka Savamali sada su zatrpane smećem.

Najviše ima plastičnih kesa, zatim kartona, flašica, konzervi, ali i cipela, cigli, krpa, zgvožđa. Ima i kozmetike, flašica od ulja, tepisi, saksije, kante, ma ima svašta. Pune kese otpadaka koje je neko bacio, jer očito ne zna da za takve stvari postoji kontejner.

Kese pune otpadaka
Kese pune otpadaka foto: Filip Plavčić

Videli da ima šuta, pa vele što ne bismo ovde bacili naše smeće.

Džaba nama priča o kontejneru za staklo, papir, plastiku parole poput "sačuvajmo zelenilo", "očistimo planetu" kad je ljudski faktor taj koji direktno utiče na tu sliku. Pojedinci očito nisu naučili da se smeće ostavlja u kontejneru predviđen za otpad, a ne na stepeništu koje ima svoju svrhu.

Deponije možda jesu česta pojava pored puteva ili nadomak nekog grada ili sela na žalost, ali niko nije očekivao da se tako nešto može videti u blizini najvećeg beogradskog parka u kom dominira zelenilo.

Nabacan šut duž stepenica koje vode ka Savamali
Nabacan šut duž stepenica koje vode ka Savamali foto: Filip Plavčić

Pre nekoliko dana u 150 zemalja obeležen je Svetski dan čišćenja u kom je učestvovala i Srbija. U Beogradu je u akciji čišćenja bilo uključeno ukupno dve hiljade volontera i to na osam lokacija.

Čistio se Dunavski kej, špic Ade Ciganlije, Zemunski kej, Zvezdarska i Banjička šuma, kao i Veliko ratno ostrvo što ukazuje na ozbiljnost problema, s obzirom na to da je očišćen pozamašan deo glavnog grada.

Ovu ljudsku nemarnost volonteri nisu očistili. Ali, to i nije bio njihov posao. Vredni radnici gradske čistoće obavljaju svoj posao. Prazne kontejnere, peru i čiste ulice, spomenike u šta to smo se i sami uverili nebrojano puta.

Kartoni, plastika, kese preko puta Kalemgdana
Kartoni, plastika, kese preko puta Kalemgdana foto: Filip Plavčić

Kada se spoje bahati građani koji smeće bacaju gde stignu i lokalne samouprave koje nemaju sredstava ili svesti da ovaj problem reše, onda dobijamo đubre, đubre i đubre koje pritom neprijatno miriše u letnjim mesecima.

U Beogradu "cveta" oko 500 divljih deponija. U to se ubrajaju i manja smetilišta, nastala između nekoliko kuća, čiji će žitelji lakše podneti nečistoću i smrad, nego da sve to, ne daj Bože, počiste ili još bolje odlože u kontejner za smeće.

Deponija
Deponija foto: Filip Plavčić

Verovatno je neko i ovu deponiju uvrstio u ovih pet stotina, pa je nastavio i dalje da broji, a ostalima ostavio zarazu.

Došli smo do tačke u kojoj smo svojom bahatošću i bezobzirnošću počeli da ugrožavamo i sopstveno zdravlje.

Nadamo se samo da turisti koji svakodnevno obilaze Kalemegdan i dive mu se nisu primetili ovu našu sramotu.

Hoće li neko od nadležnih konačno nešto preduzeti po ovom pitanju?

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.