SIMBOLI NACISTIČKE NEMAČKE U SRPSKOJ BOLNICI! Pacijent dobio viljušku sa svastikom (FOTO)
Foto: Profimedia

???

SIMBOLI NACISTIČKE NEMAČKE U SRPSKOJ BOLNICI! Pacijent dobio viljušku sa svastikom (FOTO)

Ovaj natpis svedoči o tome da danas pacijenti jedu priborom kojim su jele nemačke oružane snage u vreme nacizma

Objavljeno:

Neobična fotografija iz Opšte bolnice u Zrenjaninu osvanula je na Fejsbuku. Naime, jedan korisnik je objavio viljušku koja na svom zadnjem delu ima urezana slova "HLAZ" i nacistički simbol - orao i kukasti krst.

"HLAZ", kako stoji u komentarima, verovatno predstavlja Hospital Lazarett. Mnoge je razljutila činjenica da u današnje vreme ljudi koriste viljušku jednog od najvećih okupatora Srbije.

ZNAČENJE SVASTIKE I ORLA

Od usvajanja svastike (kukastog krsta) kao simbola nemačke Nacional-socijalističke radničke partije i Adolfa Hitlera, u Evropi i Severnoj Americi, simbol uglavnom asocira na fašizam, rasizam, Drugi svetski rat i holokaust.

Nacisti su izabrali svastiku za svoj simbol želeći da na taj način istaknu svoje arijevsko poreklo, koncept koji će kasnije podržati teoretičari kao što je Alfred Rozenberg koji je zagovarao teoriju po kojoj je nordijska rasa gospodara potekla iz severne Evrope.

Svastika se danas nalazi u upotrebi kao simbol neonacističkih organizacija u Evropi i Severnoj Americi. Organizacije koje se bore za ljudska prava u Evropi i Severnoj Americi koriste ovaj znak da bi pojedine organizacije okarakterisale kao fašističke ili nacističke.

U komentarima ispod objave mogli su se pronaći različiti stavovi o ovom predmetu, koji datira, ako je sudeći po žigu, iz vremena Trećeg rajha.

Jedni su želeli da otkupe ovu viljušku, ne pitajući kolika je cena, drugi su predlagali da se odnese u muzej, a treći podsećali da je to nemačka proizvodnja, a "zna se da je nemački kvalitet najbolji".

Nazvali smo bolnicu u Zrenjaninu da nam kaže da li je viljuška zaista deo njihovog inventara.

- Ne znamo otkud ta viljuška kod nas. Koliko mi znamo nemamo nikakav pribor sa tim simbolom, a vrlo je moguće da je neko to poneo sa sobom, kada je došao u bolnicu, pa je tako slučajno i ostalo - rečeno je Telegrafu.

Dokaze kako je ovaj pribor dospeo u zrenjaninsku bolnicu nemamo, ali je svakako zanimljivo da je posle 70 i više godina sačuvan predmet iz nacističke Nemačke, koja je bila okupator Srbije.

Pišite nam u komentarima šta vi mislite kako je viljuška sa nemačkim simbolom završila u kuhinji zrenjaninske bolnice.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Joška Broz

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.