BEOGRAĐANKA (19) DOŠLA U URGENTNI ZBOG JAKIH BOLOVA: Porodila se posle nekoliko sati, NIJE znala da je TRUDNA
Foto: Profimedia

ŠOK!

BEOGRAĐANKA (19) DOŠLA U URGENTNI ZBOG JAKIH BOLOVA: Porodila se posle nekoliko sati, NIJE znala da je TRUDNA

Kako je zbog bolova primljena u Urgentni centar, tu se i porodila

Objavljeno:

Doktore Urgentnog centra prošli petak iznenadio je nesvakidašnji događaj - kada je devetnaestogodišnja devojka zatražila hitnu medicinsku pomoć zbog nepodnošljivih bolova u stomaku, niko od prisutnih nije pomislio da će se u narednim satima prostorije Hitne službe UC pretvoriti u porodilište.

- Devojka je u pratnji porodice došla u petak po podne u Urgentni centar. Žalila se na jake bolove u stomaku. Međutim, kada su doktori počeli da je pregledaju, shvatili su da se mlada devojka porađa - kaže izvor upućen u slučaj.

Kako je porođaj već počeo i nije bilo vremena da devojku prevezu u najbližu ginekološku kliniku, doktori Urgentnog centra odmah su počeli sa pripremama za porođaj.

Osim devojke koja je tvrdila da nije znala da je u drugom stanju, to izgleda nije znala ni njena porodica, koja je u šoku posmatrala dešavanje.

- Ljudi nisu znali šta ih je snašlo, nisu mogli da poveruju da se ovaj gotovo filmski scenario dešava upravo njima - kaže naš izvor.

Nakon porođaja, majka i beba su odmah prebačene na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo KCS. Kako objašnjava izvor "Blica" upućen u slučaj, mlada mama je u dobrom stanju otpuštena iz GAK "Višegradska", dok se beba i dalje nalazi pod budnim okom lekara te klinike.

Nije prvi ovakav slučaj

Ovo nije prvi slučaj da porodilja neposredno pred porođaj sazna da je trudna. U decembru prošle godine Čačanka M. H. (39) na Urgentno odeljenje Opšte bolnice došla je zbog jakih bolova zbog kojih je potražila lekarsku pomoć. U pratnji supruga došla je u bolnicu verujući, kako je tada rekla, da se radi o nekom zdravstvenom problemu sa stomakom.

- Kada sam počela da je pregledam, videla sam da žena počinje da se porađa. Nismo imali vremena da je šaljemo u porodilište, već sam uz pomoć troje kolega za urgentnog odeljenja obavila porođaj - ispričala je tada specijalista urgentne medicine dr Biljana Kočović, koja je primila pacijentkinju.

Devojka se porodila u Urgentnom centru
Devojka se porodila u Urgentnom centru foto: Dragana Udovičić

Skoro je nemoguće da žena ne zna da je trudna

Ginekolog dr Mima Fazlagić objašnjava da je praktično nemoguće da žena ne zna da je trudna.

- Moguće je da sebi ne prizna simptome. I menstruacija je moguća u prva tri meseca i tada su u pitanju oskudni ciklusi. Ali nakon toga, materica raste, postaje tvrda, grudi otiču, bolne su na dodir, a beba se pokreće. To majka mora da oseti. Uvek iza takvih priča postoji neki psihički razlog, sve je stvar psihičkog doživljaja i procesuiranja simptoma - kaže doktorka Fazlagić.

Trudnički stomak ne mora da bude izražen, ali kod svake žene materica do 20. nedelje naraste do pupka i može da se opipa.

BONUS VIDEO: Mini deponija na 10 metara od vrtića u Kotežu

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.