OVO JE PRAVA ISTINA: Otkriveno sve o radu fondacije Sergeja Trifunovića!
Foto: Damir Dervišagić/Beta/Miloš Miškov

transparentno

OVO JE PRAVA ISTINA: Otkriveno sve o radu fondacije Sergeja Trifunovića!

Upravitelj Fondacije "Podrži život" odgovarao je na pitanja novinara

Objavljeno: 18:04h

Jedan medij objavio je tekst u kome se navodi kako je fondacija Sergeja Trifunovića "Podrži život" obmanula državu i javnost jer je na spisak dece kojoj je hitno potrebna pomoć stavila i devojčicu Petru Petrović (6) iz Vladičinog Hana, koja se već uveliko besplatno leči u SAD."

Fondacija "Podrži život" je odmah nakon objavljivanja spornog teksta demantovala iznesene informacije. U svoj demanti implementirala je i reči koje su upućene fondaciji od strane Petrinih roditelja. Njihov demant možete pročitati OVDE.

Nakon demanta, novinari pomenutog medija uputili su pitanja o radu Fondacije "Podrži život" njihovom Upravitelju Ratomiru Antonoviću, a njegove odgovore, radi transparentnosti Fondacije, vam prenosimo u celosti:

1. Zašto ste u protekla četiri meseca skupljali novac na ime Petre Petrović kad se ona od maja besplatno leči u SAD?

Roditelji Petre Petrović su se našoj Fondaciji obratili sa molbom da pomognemo njeno lečenje u Turskoj. Fondacija je blagovremeno pokrenula akciju za nju i u martu ove godine uplatila iznos od 10.000,00 EUR, koliko je u tom trenutku bila u mogućnosti. Objava o njoj je ostala na našem zvaničnom sajtu iz razloga što nas roditelji Petre Petrović, a što su i oni potvrdili u svojim izjavama, nisu obavestili o promeni klinike. To svakako ne znači da se javnost obmanjuje, s obzirom na to da sav novac od poslatih SMS poruka i uplata na naše račune ide isključivo u jedan budžet, iz kog se finansiraju sve pokrenute humanitarne akcije.

2. Kome ste dali pare koje su građani Srbije za to vreme uplaćivali na ime Petre Petrović?

Princip rada Fondacije „Podrži život“ je da ni jedno dete nema svoj zasebni broj računa ili SMS broj, već se sve donacije prikupljaju preko jednog jedinstvenog računa i SMS broja. S tim u vezi ističem da Petra Petrović nije imala svoj broj, te novac koji su građani uplaćivali nije bio isključivo namenjen njenom lečenju. U periodu od proteklih četiri meseca, kao što ste pitali (od početka maja do kraja avgusta), pomogli smo lečenje sledeće dece: Milice Jevtić (2.562,00 EUR), Mihaila Milovanovića (152.000,00 RSD), Ivana Filipčeva (1.440.000,00 RSD), Mile Stanisavljević (3.780,00 EUR za rehabilitaciju, 1.743,00 EUR za smeštaj za nju i pratioca i 45.500,00 RSD za avionski prevoz).

U humanitarnoj akciji za Dušana Todorovića, koja je trajala od 06.09. do 15.09.2018. godine, Fondacija je za njegovo lečenje donirala 191.312,81 EUR.

3. Kome ste dali novac koji je država uplatila za pomoć Petri Petrović na osnovu spiska koji ste vi dostavili?

Novac, koji smo sa zahvalnošću primili od države je uplaćen za lečenja Filipa Rikića(102.300,00 EUR), Antonine Danice Kuburović (2.537,00 EUR), Ognjena Anufrijeva (370.500,00 RSD) i Marte Mirković (9.000,00 EUR na ime lečenja i 510.647,00 RSD na ime troškova avionskog prevoza), Andriju Zarbool (3.629,00 EUR) i Slobode Ćuković (297.600,00 RSD).

Ostatak državne donacije, zajedno sa sredstvima koja su uplaćivana tokom trajanja humanitarne akcije za Dušana Todorovića, su i dalje na našem računu i biće usmerena na sva buduća lečenja i novopokrenute humanitarne akcije. S tim u vezi ističem da Fondaciji i dalje pristižu nove molbe, koje će biti obrađene od strane naše Komisije za kontrolu i odobravanje humanitarnih sredstava (lekarska komisij) i Upravnog odbora i nakon toga, pokrenute nove humanitarne akcije.

Dakle, ističem, sredstva iz državne donacije će biti uložena u svrhe za koje je i data, a to je lečenje bolesne dece.

Ratomir Antonović, Upravitelj Fondacije 'Podrži život
Ratomir Antonović, Upravitelj Fondacije "Podrži život" foto: Damir Dervišagić

4. Da li osećate odgovornost što ste četiri meseca obmanjivali javnost?

Po pitanje lične odgovornosti, ističem da snosim svaku i ličnu i moralnu odgovornost što sam, bar jednim delom, doprineo da ova Fondacija od dana svog osnivanja, dakle od 2014. godine, pa do danas ima šezdesetidevetoro uspešno izlečene dece, što smo spasili toliko mladih života u našoj voljenoj zemlji, koja je, nažalost, u procesu izumiranja, o čemu govore sumorni podaci o niskom prirodnom priraštaju. Takođe, odgovoran sam i za to što smo vratili osmehe na lica, ne samo ovoj deci, već i njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima. Na osnovu svega iznesenog i podataka koji su dostavljeni javnosti, jasno je da nikakvih obmanjivanja nije bilo.

5. Zašto ne postoje podračuni u okviru servisa 5757, pa da svaki građanin koji uplaćuje novac tačno zna kom određenom detetu upućuje pomoć?

Od trenutka osnivanja Fondacije „Podrži život“, osnovni princip rada je bilo nepostojanje bilo kakvih podbrojeva ili zasebnih računa za svako dete. Time su osnivači Fondacije želeli da omoguće brže i efikasnije prikupljanje sredstava za svako dete pod jednakim uslovima, što se tokom rada same Fondacije pokazalo kao tačno.

6. Koja lekarska komisija (sastavljena od tačno kojih medicinskih stručnjaka) odlučuje o tome kako će se raspodeliti novčana sredstva među decom, s obzirom da svaki dinar ide u jednu kasu i ne postoje posebne opcije slanja za svako dete?

Našu Komisiju za kontrolu i odobravanje humanitarne pomoći, kako je pun naziv lekarske komisije čine tri lekara, specijaliste pedijatrije sa dugogodišnjim iskustvom i dobrom reputacijom. Prema aktima Fondacije, njihova imena se ne iznose u javnost kako bi se otklonio eventualni uticaj na njih i njihove odluke. Principi raspodele novčanih sredstava su definisani „Pravilnikom o dodeli humanitarne pomoći“ i to u članovima 7. i 8. te vas pozivam, s obzirom na to da je ovaj dokument javno istaknut na sajtu naše Fondacije, da se sa istim upoznate.

7. Zašto nisu navedena njihova imena na sajtu?

Odgovor na pitanje o imenima članova Komisije za kontrolu i odobravanje humanitarne pomoći imate iznesen u prethodnom pasusu.

8. Jedan od osnivača Fondacije gospodin Sergej Trifunović u jednom od intervjua odmah po osnivanju Fondacije rekao je da će sve biti transparentno u poslovanju Fondacije, da će u svakom trenutku na sajtu biti u dinar navedeno ko je i koliko novaca uplatio i kom detetu su pare otišle. To se na sajtu Fondacije ne vidi. Postoji spisak onih koji su uplaćivali, ali samo do juna. Kako sve ovo objašnjavate i zbog čega se kasni sa ovim ažuriranjem?

Što se tiče transparentnosti o radu Fondacije, mi smo u roku od 15.09.2018. godine do danas izašli sa saopštenjima iz kojih se vrlo jasno vidi koliko je sredstava Fondacija dobila u vidu donacija i koliko je ona sredstava uplatila na ime lečenja bolesne dece (pogledajte naš sajt). Lista donatora se na sajtu ažurira na tromesečnom nivou, te ćete početkom oktobra dobiti spisak svih uplata za period jun – septembar tekuće godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.