SAMOHRANOJ MAJCI IZVŠITELJ BLOKIRAO ALIMENTACIJU: Razlog će vas razbesneti
Foto: Pixabay

skandal

SAMOHRANOJ MAJCI IZVŠITELJ BLOKIRAO ALIMENTACIJU: Razlog će vas razbesneti

Službenik je time prekršio zakon jer alimentacija koja pripada deci ni u kom slučaju ne može da se pleni

Objavljeno:

Samohrana majka čiji je račun blokiran, tri meseca nije mogla da podiže alimentaciju, jer je njen račun blokirao izvršitelj kako bi naplatio dug i svoju nagradu za postupak izvršenja koji se vodio zbog neplaćenih računa za komunalije.

Službenik je time prekršio zakon jer alimentacija koja pripada deci ni u kom slučaju ne može da se pleni.

Račun je odblokiran tek po nalogu suda, koji je utvrdio niz nepravilnosti, među kojima i taj da ova Beograđanka nije ni znala da je postupak pokrenut, da izvršitelji potražuju novac, jer obaveštenja nisu stizala na pravu adresu.

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva", kojem se obratila za pomoć, kažu da je još veći problem to što je ona dug za komunalije od 70.000 dinara platila u celosti, sa kamatama, još 2016. godine o čemu je javno preduzeće na vreme obavestilo izvršitelje.

I pored toga, dve godine kasnije izvršitelji su joj blokirali račun i uzeli novac.

- Zaključak izvršitelja donet je krajem februara ove godine, a ona nam se obratila početkom marta. Postoji tehnički problem, jer izvršitelj u trenutku kada blokira račun ne može da zna da je to novac od alimentacije, što zakon izričito zabranjuje u izvršenju. Međutim, ova gospođa je u više navrata obavestila i izvršitelja i banku da je blokiran novac od alimentacije, na šta oni nisu reagovali. Alimentacija predstavlja prihod koji je zakonom izuzet od izvršenja - rekao je Jovan Ristić, pravnik udruženja "Efektiva".

Dok je sve to trajalo, banka, svesna nezakonitosti blokade, omogućila je klijentkinji da novac sa računa podigne na šalteru. Kako tvrde u "Efektivi" izvršitelj nije odustajao.

- Ona ga je tužila krajem marta, a Treći osnovni sud je 25. maja doneo odluku u njenu korist i naložio izvršitelju da odblokira račun - naveo je Ristić i dodao da priča ovde nije zavšena.

Tek sada Beograđanka pokušava preko suda da ospori navodni dug od 14.000 dinara, koji joj je izvršitelj naplatio, jer je ona, kako tvrdi, pre dve godine direktno u "Infostanu" platila nagomilani dug za komunalije. Niko je nije obavestio da postoji potraživanje niti da je postupak izvršenja pokrenut.

Pao tehnički, a noćas je "jugo" goreo nasred Bulevara AVNOJA-a: Gradom kruže priče, istraga je u toku

- Ovo nije usamljen primer. U postupcima izvršenja izvršitelji posežu i za primanjima koja su zakonom izuzeta. Savetujemo sve koji imaju problem da se obrate sudu, a ne nadležnom ministarstvu ili Komori izvršitelja, pošto jedino sud može da ospori ovo nezakonito ponašanje - kazao je Ristić.

Među primanjima koja su izuzeta od izvršenja nalaze se primanja na osnovu zakonskog izdržavanja, naknada štete zbog rušenja zdravlja, novčane rente zbog nesposobnosti za rad, novčane rente za izdržavanje koje je izgubljeno usled smrti dužnika, novčane naknade za telesno oštećenje, dodaci na decu, stipendije, i naknade koje se ostvaruju prema propisima o socijalnoj zaštiti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.