SKANDAL U VRTIĆIMA U SRBIJI! Roditelji besni, NOVI ZAKON DISKRIMINIŠE određenu decu : Ili MESO ili ISPIS IZ VRTIĆA!
Foto: fonet

skandal

SKANDAL U VRTIĆIMA U SRBIJI! Roditelji besni, NOVI ZAKON DISKRIMINIŠE određenu decu : Ili MESO ili ISPIS IZ VRTIĆA!

Situaciji je, naime, kumovao novi pravilnik o ishrani predškolaca koji su sačinili ministri prosvete i zdravlja

Objavljeno:

Pravilnik o ishrani predškolaca koji je u aprilu stupio na snagu, predviđa da sva deca u vrtićima Srbije jedu isto, osim ako zbog zdravlja ili verskih ubeđenja ishranu ne moraju da koriguju. Kako to funkcioniše (ili ne funkcioniše) u praksi?

Meso — neka deca ga izbegavaju jer ga ne vole ili su alergična na njega. Neka deca ga, pak, ne jedu iz uverenja. Kao ćerke Beograđanina Nenada Vukosavljevića. Zbog toga su u državnom vrtiću dobijale specijalne obroke ili su bezmesni ručak od kuće nosile same. I to je tako funkcionisalo tri, četiri godine, priča otac za TV N1. Dok nedavno vaspitačice nisu saopštile — obrocima bez mesa u vrtiću došao je kraj.

— Mi smo pokušali da razgovaramo sa nutricionistkinjom koja nam je rekla da to ne dolazi u obzir i da nas zakon ne prepoznaje, te da ili ćemo da poštujemo pravila da dete jede meso ili ćemo da ispišemo dete iz vrtića — navodi Vukosavljević.

Situaciji je, naime, kumovao novi pravilnik o ishrani predškolaca koji su sačinili ministri prosvete i zdravlja. Dokument propisuje kakvi se obroci i kada služe u vrtićima, ali i u kojim slučajevima može doći do odstupanja od jelovnika.

Zdravlje i veroispovest — to su dva razloga zbog kojih vrtići mogu pripremati posebnu ishranu deci ili dozvoliti da ona od kuće sebi donose hranu.

— Mi smo se pozvali na verske razloge, oni su nama na to tražili da donesemo potvrdu iz verske zajednice — dodaje otac.

Na to predškolska ustanova nema pravo. Jer u pravilniku nema pravila da se religijski razlozi za specifičnu ishranu u vrtiću dokazuju potvrdom verske zajednice. Osim toga, Ustav je jasan — niko nije dužan da se izjašnjava o svojim verskim uverenjima.

— Niko ne može da primora i ne sme da nas primorava na to da se mi izjašnjavamo, niti nam pada na pamet da se javno izjašnjavamo o tome — kaže Vukosavljević.

Zato su se žalili Poverenici za ravnopravnost, koja je za N1 potvrdila da je pritužba stigla i da će doneti rešenje u roku od 90 dana. Podseća da je sličnih žalbi bilo i 2014. i 2015.

— Kada smo dali zapravo preporuku da predškolska ustanova treba da preduzme sve potrebne mere kako bi obezbedila ishranu dece i koja imaju zdravstvene probleme, kao i decu koja iz verskih ili drugih nezdravstvenih razloga imaju zapravo nespecifične zahteve u ishrani. Jer, naravno, mi kao država smo se svakako obavezali na otklanjanje svih vidova diskriminacije dece, što jeste standard u našoj državi, što, naravno, ne znači da se nećemo suočavati sa pojedinačnim slučajevima kršenja prava — kaže poverenica Brankica Janković.

U Sekretarijatu za dečju zaštitu Beograda brane se pravilnikom, a roditelji neće ni da čuju za meso na trpezi. Makar obroke pripremali i u vrtić donosili sami.

— Znači, ja ne jedem meso 28 godina, mi smo se dobro raspitali ne želeći da iz neznanja ugrozimo zdravlje naše dece. Naša deca su savršeno zdrava, napredna. Hvala Bogu — kaže Vukosavljević.

Dok predškolska ustanova čeka versku potvrdu, porodica čeka mišljenje poverenice za ravnopravnost. Žive, kažu, vanredno, pa u zavisnosti od jela i užine dana, dete ili za vreme ručka izvlače ili u vrtić ne ide uopšte.

Bonus video:

OVAKVU BEBU BI POŽELEO SVAKI RODITELJ! Evo i zbog čega!

(Espreso.co.rs/Bebac.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.