KOD NJIH SE ZAVISNOST STVARA BRŽE NEGO KOD ODRASLIH: Mladi alkohol probaju sve ranije, a sa nepunih 16 godina se i napijaju!
Foto: Profimedia

roditelji obratite pažnju

KOD NJIH SE ZAVISNOST STVARA BRŽE NEGO KOD ODRASLIH: Mladi alkohol probaju sve ranije, a sa nepunih 16 godina se i napijaju!

Ono na početku uglavnom stvara osećaj opuštenosti i slobode, ali se loše odražava na mentalno i fizičko zdravlje dece

Objavljeno: 18.09.2018. 16:31h
  • 17

Istraživanja pokazuju da se 40 odsto mlađih od 16 godina više puta ili bar jednom napilo, dok je čak 90 odsto adolescenata probalo alkohol.

Granica se stalno pomera, pa tako podaci studija otkrivaju da mladi "posegnu" za pivom ili žestokim pićem već u šestom razredu osnovne škole. Stručnjaci upozoravaju roditelje da obrate pažnju na svoje tinejdžere, jer konzumiranje alkohola može da bude opasno ako se otme kontroli.

Ono na početku uglavnom stvara osećaj opuštenosti i slobode, ali se loše odražava na mentalno i fizičko zdravlje dece koja su još u razvoju. Mamurluk, bezvoljnost, razdražljivost, neraspoloženje, saplitanje jezikom, "teturanje" samo su neki od vidljivih pratilaca ispijanja alkohola.

- Ali od njih su mnogo opasniji oni koji se ne vide odmah. Ukoliko mlada osoba popije veću dozu alkohola, može da dođe do akutne paralize vitalnih centara u mozgu, a ona je uvod u duboko besvesno stanje, pa čak i smrt. S obzirom na to da su neiskusni, češće mešaju pića i preteruju u količini, kako bi se dokazali društvu. Problem je što se kod njih zavisnost stvara mnogo brže nego kod odraslih - upozorava dr Majkl Džejkob, sa britanske klinike za lečenje zavisnosti mladih.

Bonus video:


Espreso intervju - Joško Broz 

(Espreso.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media