STOJKOVIĆ O IZBORIMA U SANU: Pošto internet nije stigao do Akademije, možda je bolje da materijal stave na zaprežna kola i điha điha niz Srbiju!
Foto: Fonet/Stefan Jokić

ZA NJEGA NEMA MESTA

STOJKOVIĆ O IZBORIMA U SANU: Pošto internet nije stigao do Akademije, možda je bolje da materijal stave na zaprežna kola i điha điha niz Srbiju!

Dr Stojković je jedan od retkih koji je naučnu karijeru u inostranstvu ostavio na vrhuncu i nastavio da radi u domovini

Objavljeno:

Na zvaničnom Tviter nalogu doktora Miodraga Stojkovića našla se kratka opaska na račun Srpske akademije nauka i umetnosti.

On se osvrnuo na objavu ove institucije u kojoj se navodi kako referati i materijali kandidata za izbor redovnih i dopisnih članova mogu da se pogledaju od 10-14 časova u biblioteci u SANU.

Ovim povodom kontaktirali smo genetičara dr Miodraga Stojkovića kako bi smo ga zamolili za komentar o tome da li bi ovako zastareo koncept odabira kandidata, bez dostupnosti detalja o kandidatima na internetu koji vlada 21. vekom, mogao da utiče na "pravičnost" u odabiru kandidata.

- Ceo postupak za izbor novih članova je zastareo, koncipiran na pravilima statuta koje u vreme moderne tehnologije niko više ne razume osim ako tako ne želite da nešto prikrijete. I to SANU radi, krije od javnosti nepravilnosti napravljene prilikom izbora, krije od javnosti sistem „ja tebi ti meni“. Da nije tako ova ustanova koja se finansira javnim sredstvima bi i svima, od Vranja do Subotice, omogućila pristup čitavom materijalu, vrlo jednostavno i transparentno - putem interneta - rekao je dr Stojković za Espreso.co.rs.

Podršku na svoju opasku sa Tvitera dobio je u komentarima.

Neki su bili ironični:

Dok su drugi uputili otvorene kritike na račun ove institucije:

Jedan od komentara napomenuo je to kako za dr Miodraga Stojkovića nije "odobreno mesto" kao dopisnog člana SANU, iako je u svetskoj naučnoj zajednici najviše ocenjen – njegov H indeks znatno je veći od onih kojima je akademija dala prednost, iznosi čak 60, te kako njegov rad ne može da se pogleda čak ni u biblioteci, jer nije prošao prvi krug.

Podsetimo, dr Stojković je jedan od retkih koji je naučnu karijeru u inostranstvu ostavio na vrhuncu. Kada je mogao da bira da radi bilo gde u svetu izabrao je da se vrati u Srbiju, a na klinici za lečenje steriliteta koju vodi u Leskovcu rođene su 782 bebe.

On je, nakon što su ga nisu pustili da prođe prvi krug na svom Tviter nalogu pisao:

- Ako ste nezadovoljni, neka vam je za utehu da moj H indeks 60 (merilo uspesnošti naučnika) i 150 objavljenih radova nije bilo dovoljno za dopisnog člana SANU. Prošli su H21, H16 ili oni sa manje od 20 radova. Njima čestitke a SANU da prizna da kriterijumi postoje samo onako.

Bonus video:

Espreso intervju - Joško Broz

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.