DRŽAVA IZDVAJA SASVIM DOVOLJNO ZA LEČENJE BOLESNE DECE U INOSTRANSTVU! Da li se slažete s ovom poslanicom Skupštine Srbije?
Foto: Printscreen/Fondacija Podrži život, Zorana Jevtić

šta vi kažete?

DRŽAVA IZDVAJA SASVIM DOVOLJNO ZA LEČENJE BOLESNE DECE U INOSTRANSTVU! Da li se slažete s ovom poslanicom Skupštine Srbije?

Njena konstatacija zapanjila je mnoge

Objavljeno: 16:23h

Građani Srbije ujedinili su se još jednom kako bi mali Dušan Todorović (4) iz Svilajnca dobio najtežu bitku - bitku za život. Dušan boluje od raka nadbubrežne žlezde - neuroblastoma, koji mu se ponovo vratio.

Novac za njegovo lečenje je sakupljen. I to su uradili građani Srbije i jedna osoba koja je uplatila preostali iznos, ali je želela da ostane anonimna.

Ipak, poslanici Srpske napredne stranke, Dubravki Filipovski (nekad u Novoj Srbiji Velje Ilića), čini se nije jasno zašto građani traže da se iz budžeta Srbije izdvoji još novca za lečenje bolesne dece. Kako kaže, izdvojeno je sasvim dovoljno.

Ako je tako, zašto smo mi slali poruke za Dukija na 5757?

Korisnici društvenih mreža komentarisali su ovaj stav Filipovski.

Njena konstatacija zapanjila je mnoge. Ali, tu se nije zaustavila, te je nastavila da nabraja koliko je novca izdvojeno do sad. Pravdanje ili nešto drugo?

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, u izjavi za Espreso.co.rs kaže da je najveći problem što se reaguje kasno i što je zdravstveni sistem u Srbiji haotičan.

Borko Stefanović
Borko Stefanović foto: Filip Plavčić

- Država ima novca za to, ali reaguje kasno ili nikako, najčešće tek kad se podigne pritisak javnosti. Zdravstveni sistem nam je hronično nesređen zdravstveno osiguranje delom vode partijski ljudi koji nisu tamo da bi popravili ili promenili sistem, već da budu napredne spahije nad narodnim novcem. Zato se mora ceo sistem osiguranja promeniti tako da se smanje procedure i ubrzaju postupci bez čekanja, jer je čekanje pitanje života - istiće Stefanović.

Sanda Rašković Ivić takođe smatra da bi država trebala da izdvaja više novca.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić foto: Filip Plavčić

- Svakako bih išla na dva fronta da pomognem lečenje dece u inostranstvu. Osnovala bih državni fond u kome bi se prikupljao novac. Deo domaćih investicija bi takođe išao u fond. Radila bih na obezbeđivanju uslova da se što više dece može lečiti u Srbiji, u početku dovođenjem lekara koji bi kao gostujući izvodili zahvate i edukovali domaći kadar .

Podsetimo, 2012. je u budžetu prvi put obezbeđen novac za retka oboljenja, tada 130 miliona dinara. Za dijagnostiku i terapiju retkih bolesti, čije je lečenje doživotno, potrebno je mnogo više novca nego za lečenja "uobičajenih" oboljenja.

Kakvo je vaše mišljenje: ko leči bolesnu decu u Srbiji i da li se slažete sa stavom Dubravke Filipovski?

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Joška Broz


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.