KAD SMO TO POČELI DA IZVOZIMO DECU? Zbog para iz Švedske koji je usvojio srpsko dete podigla se bura, A ONDA SMO SAZNALI BRUTALNU ISTINU O NAMA SAMIMA!
Foto: Profimedia

potresno

KAD SMO TO POČELI DA IZVOZIMO DECU? Zbog para iz Švedske koji je usvojio srpsko dete podigla se bura, A ONDA SMO SAZNALI BRUTALNU ISTINU O NAMA SAMIMA!

Ivan Mandić započeo je celu ovu priču o usvajanju dece svojim rečima na Tviteru

Objavljeno:

Ivan Mandić, član predsedništva Levice Srbije i poverenik za Kruševac, danas je na svom zvaničnom Tviter nalogu postavio nekoliko pitanja vezano za usvajanje dece i Zakona o istom. On je objasnio kako su ova pitanja proistekla iz činjenice da je jedan par iz Švedske usvojio dete iz hraniteljske porodice u Srbiji, bez obzira na to što mnoge porodice iz Srbije još uvek čekaju da usvoje dete.

- U Kruševcu je danas iz jedne hraniteljske porodice, usvojeno dete od strane bračnog para iz Švedske?! Ako može neko stručan da pojasni kako je moguće da pored toliko parova iz Srbije koji čekaju na usvajanje, dete usvoje Šveđani i po kom Zakonu i kada smo počeli da izvozimo decu? - napisao je Mandić na Tviteru.

Priča se "razmotavala" dalje kroz komentare, pa je dobila još po neki detalj koji u samom tvitu nije pomenut, kao na primer da se nije pojavila ni jedna porodica u Srbiji koja bi usvojila devojčicu, koja je inače romske nacionalnosti.

Još potresnije saznanje bilo je to da, kako tvrdi jedna korisnica društvene mreže Tviter, stranci u velikoj meri usvajaju u Srbiji decu sa posebnim potrebama koju naši državljani ne žele da usvoje.

O tome da je zakonom predviđeno da stranci mogu da usvajaju decu u Srbiji svedoči jedna od fotografija, koja se našla u komentarima na gore pomenuta pitanja Ivana Mandića. Kako piše u ovom Zakonu ministar nadležan za porodičnu zaštitu je, između ostalog, dužen da da saglasnost za usvajanje.

Da je situacija atipična, te da se ovakve stvari, kao što je uzimanje deteta iz hraniteljske porodice, da bi se dalo na usvajanje i to u inostranstvu rade u iznimnim situacijama, objašnjeno je takođe u komentarima na zvaničnom tviter nalogu Ivana Mandića.

Mandić je zaključio ovu "diskusiju" na Tviteru rečima kako mu je sama situacija dodatno sumnjiva, budući da se mnogo govori o populacionoj politici u poslednje vreme.

Bonus video:

Espreso intervju - Branislav Nedimović

(Espreo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.