POLAGANJE VOŽNJE KOŠTAĆE VIŠE NEGO IKAD! Auto škole imaju NOVA PRAVILA za polaganja koja se ni njima ni građanima nikako ne isplate!
Foto: Stefan Jokić, Ilustracija

NOVITETI

POLAGANJE VOŽNJE KOŠTAĆE VIŠE NEGO IKAD! Auto škole imaju NOVA PRAVILA za polaganja koja se ni njima ni građanima nikako ne isplate!

Poligon može biti van grada, a polaganja u samom gradu

Objavljeno:

Od 25. oktobra sve auto-škole u Srbiji moraće da imaju poligon za praktičnu obuku kandidata!

Odlaganja propisa neće biti pa preti opasnost da samo trećina auto-škola u Srbiji opstane. U auto-školama tvrde da su to neisplative investicije zbog čega će polaganje vožnje poskupeti.

Aleksandra Palavestrić iz MUP-a Srbije rekla je da posle 25. oktobra na snagu stupaju odredbe Pravilnika o osposobljavanju kandidata vozača.

– Vozila za osposobljavanje kandidata za vozače B, C1, C, D1i D moraju biti opremljena ABS protivblokirajućim sistemom kočenja – kaže Palavestrićeva.

Novina je i da vozila moraju biti opterećena najmanje 30 procenata svoje nosivosti tokom praktične obuke i na ispitu. Radi se o vozilima B, C, CE i DE kategorije. Prema novom pravilniku, auto-škole moraju da obezbede prostor za skupove vozila, tj. za vožnju unazad sa skretanjem ulevo, odnosno udesno pod pravim uglom.

Od 25. oktobra sve auto-škole u Srbiji moraće da imaju i poligon za praktičnu obuku kandidata. Palavestrić navodi da poligon može da bude u vlasništvu auto-škole ili da vlasnik auto-škole ima ugovor o zakupu ili rešenje o korišćenju.

Ukazala je da postoje poligonske radnje za D kategoriju koje se i dalje mogu izvoditi na poligonu, ali i na nekom drugom prostoru odnosno na autobuskom stajalištu.

– Mi smo dali predlog za izmenu pravilnika o dimenzijama prostora, tako da smo predložili da saobraćajna traka bude od tri do tri i po metra – istakla je Palavestrićeva.

Poligon može biti van grada, a polaganja u samom gradu.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Velja Ilić

(Espreso.co.rs / ekspres.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.