OVE GODINE NAVRŠAVA SE 100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA: Slomili smo svaki otpor neprijatelja, a onda krenuli u juriš koji nijedna sila nije mogla da zaustavi!
Foto: Printscreen/youtube

na današnji dan

OVE GODINE NAVRŠAVA SE 100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA: Slomili smo svaki otpor neprijatelja, a onda krenuli u juriš koji nijedna sila nije mogla da zaustavi!

Srpska vojska je nastavila prodor i kada su Britanci i Grci kod Dorjana doživeli neuspeh

Objavljeno:

Ove godine navršava se tačno 100 godina od proboja Solunskog fronta.

Svi komandanti, komandiri i vojnici treba da budu nošeni idejom – od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive. Treba drsko prodirati – bez počinka do krajnjih granica mogućnosti ljudske i konjske snage. Sa nepokolebivom voljom i nadom u boga – junaci, napred u otadžbinu.

Na današnji dan 1918. godine ovim rečima motivisani su vojnici pred najveću operaciju u Prvom svetskom ratu - proboj Solunskog fronta.

Ova operacija, koja je počela 14. sptembra 1918. godine rezultovala je, kapitulacijom Bugarske, Austro-Ugarske i Nemačke, oslobođenjem Srbije, te prelaskom srpske vojske u prekodrinske krajeve i stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca – zajedničke države južnih Slovena, koja je proglašena u Beogradu 1. decembra 1918. Tako je saveznička pobeda na jednom, za neke zemlje gotovo sporednom frontu odlučila ishod rata i bila odlučujuća za stvaranje nove države

- Slomili smo svaki otpor neprijatelja, a onda krenuli u juriš koji nijedna sila nije mogla da zaustavi. Vukla nas je neizmerna želja da što pre stignemo u rodni kraj - sećao se Ivan Filipović, redov Drinske divizije iz Uba.

Srpska vojska je nastavila prodor i kada su Britanci i Grci kod Dorjana doživeli neuspeh čime je i ishod cele operacije bio doveden u pitanje, a sprečili su i Nemce da se utvrde na liniji Peć–Kosovska Mitrovica–Kuršumlija–Niš. Jedinice prve armije su u Niškoj operaciji za samo nekoliko dana pobedile protivnike, tako da je srpska vojska već 11. oktobra ušla u Niš. Time je prvoj armiji bio otvoren put u moravsku dolinu tako da je Petar Bojović, na čelu Dunavske divizije 1. novembra pobedonosno umarširao u Beograd. Za to vreme jedinice druge armije su oslobodile zapadnu Srbiju. Već 3. novembra kapitulirala je Austro-Ugarska, čime su se stekli uslovi da srpska vojska pređe Dunav, Savu i Drinu.

Bonus video:

Espreso intervju - Branislav Nedimović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.