BILA JE PRVI PROJEKAT MODERNE ARHITEKTURE BEOGRADA! U Topolskoj 15 srušena je vila stara 90 godina, SVI SE PITAJU ZAŠTO SE TO DESILO, a šta na sve to kaže vlasnik ovog predratnog objekta?
Foto: Filip Plavčić

istina

BILA JE PRVI PROJEKAT MODERNE ARHITEKTURE BEOGRADA! U Topolskoj 15 srušena je vila stara 90 godina, SVI SE PITAJU ZAŠTO SE TO DESILO, a šta na sve to kaže vlasnik ovog predratnog objekta?

Prema njegovim rečima, on je u vili živeo 30 godina

Objavljeno:
Jelena Čabović

Zbog planirane izgradnje nove zgrade u toku jučerašnjeg dana započeto je rušenje predratne vile u Topolskoj 15 izgrađene 1927. godine.

Ova vila važi za prvi projekat moderne arhitekure Beograda.

Srušeni objekat u Topolskoj 15
Srušeni objekat u Topolskoj 15 foto: Filip Plavčić

Topolska je još jedna od ulica u centralnoj beogradskoj opštini Vračar čiji stanovnici pokušavaju da sačuvaju arhitektonsko i istorijsko nasleđe tog kraja, ali im to očito u poslednje vreme ne ide od ruke.

Ranije tokom dana objavili smo video snimak rušenja ove predratne građevine, a mnogi su se na društvenim mrežama pobunili jer se naša baština ne čuva.

NE PROPUSTITE

RUŠI SE VILA IZ 1927. GODINE: PRODATA je investitorima da bi izgradili novu stambenu zgradu!

Žitelji okupljeni u Udruženju građana "Topolska" pokrenuli su akciju jer je, kažu, "divljanje" investitora poslednjih godina došlo do te mere da se podižu razni objekti koji nisu adekvatni ambijentalnim uslovima kraja.

Kako kažu, nisu protiv gradnje, ali žele da se poštuju urbanistički uslovi, estetski kriterijumi i spratnost, te da se konsultuju i stručnjaci za infrastrukturu.

Srušeni objekat u Topolskoj 15
Srušeni objekat u Topolskoj 15 foto: Filip Plavčić

Ekipa Espresa se dan nakon rušenja uputila u Topolsku ulicu kako bi saznali o čemu se tačno radi. Mesto rušenja vile je ograđeno, a tabla na kojoj piše da su radovi u toku postavljena je duž ograde. Iako nam je prašina u jednom trenutku zaklonila vidike, a usta i oči bile pune prašine, uspeli smo da porazgovaramo sa žiteljima koji su negodovali - u hodu.

Srušeni objekat u Topolskoj 15
Srušeni objekat u Topolskoj 15 foto: Filip Plavčić

- Zašto ovo ovako izgleda? Što neko ne pospe vodu ovde i smiri ovu prašinčinu. Što ih neko ne prijavi, što svi ćute. Šta je ovo? Sramota! -požalila se komšinica.

I stvarno. U obližnjim kafićima sede susedi i pijuckaju kafu, a prašinčina im po svemu sudeći, nije apolutno smetala.

Primetivši da slikamo i raspitujemo se, prišao nam je mladi gospodin koji se predstavio kao vlasnik vile koja se ruši (ime i prezime poznato redakciji). Sedeo je u obližnjem kafiću i posmatrao radove, a mi smo poželeli da nam ispriča šta se tu događa.

Prema njegovim rečima, on je u sada već srušenoj vili živeo 30 godina i prodao je investitoru u zamenu za stanove. Vila, tvrdi on, nije pod zaštitom Zavoda za spomenike. Uverava nas da ima dozvolu za gradnju kao i da ima kupoprodajni ugovor. Po njegovom mišljenju s njegove strane svaki postupak je u redu i opravdan, a nepravilnosti nema.

Kako kaže naš sagovornik, iako mnogi pokušavaju da ovaj njegov potez prikažu kao neprihvatljiv, to kaže, nije njegova stvar. On nema čega da se plaši jer sve može potkrepiti dokazima.

Vračar u samom centru Beograda privlačan je kako za stanovanje tako i za investitore, pa se tu našao i investitor koji takođe nagleda radove. On tvrdi da se digla galama ni oko čega i da se sve što radi radi po zakonu, i da to može dokazati crno na belo. Obojica žele da stanu na put već jednom negativnim pričama koje im kaljaju ugled.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.