POVRAĆAO JE, SMETALA MU JE SVETLOST I JAKI ZVUCI! Dečak (10) zaražen virusom Zapadnog Nila uspešno se oporavio od upale mozga
Foto: Zorana Jevtić

dobro je!

POVRAĆAO JE, SMETALA MU JE SVETLOST I JAKI ZVUCI! Dečak (10) zaražen virusom Zapadnog Nila uspešno se oporavio od upale mozga

Ako analize budu pokazale da se radi o virusu Zapadnog Nila, to će biti prvi slučaj te infekcije koji je dokazan kod dece u Srbiji

Objavljeno:

Desetogodišnji dečak sa Zvezdare koji je, zbog sumnje na groznicu Zapadnog Nila, ležao na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", oporavio se i danas će biti pušten kući, potvrđeno je "Blicu" na Institutu.

- Prvi rezultati su pokazali mogućnost postojanja groznice zapadnog Nila, dečak je imao virusnu upalu mozga i moždanog omotača, ali ćemo rezultate svakako poslati u referentu laboratoriju kako bismo bili potpuno sigurni - rekao je za "Blic" Radoje Simić, direktor Instituta.

Ono što je najbitnije, dečak se potpuno oporavio, virus nije ostavio nikakve posledice i danas ide kući.

- Dečak je na Institut primljen u noći između 25. i 26. avgusta sa klasičnim simptomima upale - povraćanjem, glavoboljom, smetala mu je svetlost, kao i pojačani zvuci... Sada je, srećom, sve u redu, a mi bismo najviše voleli da laboratorijske analize pokažu da ipak nije bio u pitanju virus zapadnog Nila - kaže Simić.

Ako analize budu pokazale da se radi o virusu Zapadnog Nila, to će biti prvi slučaj te infekcije koji je dokazan kod dece u Srbiji.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", dosad je u Srbiji od ove infekcije obolelo 286 ljudi, od kojih je 29 umrlo.

U Beogradu je i dalje najviše registrovanih slučajeva - 141.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.