DETE SU JOJ BRUTALNO TUKLI, SEKLI I BACALI NA POD, a sad je odlučila da progovori: Majka iz Smederevske Palanke TVRDI DA SE DEŠAVA NEŠTO ŠTO JE NEOPROSTIVO! (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia, Printscreen/Twitter, Ilustracija

stop nasilju

DETE SU JOJ BRUTALNO TUKLI, SEKLI I BACALI NA POD, a sad je odlučila da progovori: Majka iz Smederevske Palanke TVRDI DA SE DEŠAVA NEŠTO ŠTO JE NEOPROSTIVO! (FOTO)

Razočarana majka tvrdi da je mnogi osuđuju da je trebala dete da uči da se brani

Objavljeno: 17:45h
Jelena Čabović

Vesti o vršnjačkom nasilju u školama i van nje potresaju nas iz dana u dan. Ovo je problem sa kojim se udruženo moramo boriti svi zajedno.

Procedura za suzbijanje vršnjačkog nasilja je takva da škola mora da prijavi nasilni incident školskoj upravi i inspekciji na lokalu. Istog trenutka oni moraju da jave republičkoj inspekciji, nadležnim pomoćnicima i timu za nasilje, a ko to ne uradi, sledi smena, bez pardona i to piše u zakonu - naznačio je ranije ministar Šarčević.

Da je ovo samo mrtvo slovo na papiru dokazuje i slučaj o kom je juče Espreso pisao.

Naime, u osnovnoj školi " Heroj Radmila Šišković" u Smederevskoj Palanci dečaka je pretukao vršnjak za vreme malog odmora. Bacio ga na pod i nastavio da tuče flašom i davi. Dečak je zadobio povrede, a od stresa mu je skočio šećer. Nakon toga dete se povuklo u sebe i ne razgovara ni sa kim.

Modrice koje je sa školskog odmora dete donelo kući objavio je otac dečaka, napisavši kroz šta je sve njegovo dete preživelo.

Tragom ove priče, kontaktirali smo i majku dečaka, kako bismo videli

da li su nadležni uradili nešto u ovom slučaju.

Ana Otašević za Espreso.co.rs je ispričala kako se sve desilo i kako je direktor škole, prema njenoj verziji priče reagovao povodom ovog slučaja:

- Moje dete je na malom odmoru vraćalo u torbu knjigu iz srpskog i vadio knjigu iz engleskog kao i svoju flašicu sa vodom. U tom trenutku mu je drugi učenik oteo flašicu, oborio na pod i počeo da davi i udara flašicom. Taj dečak redovno maltretira moje dete i drugu decu. Tog dana kada se to desilo ja sam pošla na roditeljski i srela drugare mog sina koji su mi ispričali šta se desilo jer moj sin nije hteo da mi kaže. Rekao je da nije ništa i da će mi pričati kad dođemo kući. Da jedno dete nije reklo da je majka dečaka već u učionici koji je ja ne bih ni znala ko je ona. Uhvatila sam dete za ruku i dovela ga njoj na oči. Ona je pogledala i rekla da ce kazniti svoje dete, a učiteljica je vrisnula kada je videla moje povređeno dete - započinje priču majka napadnutog dečaka.

Sagovornica Espresa tvrdi da je odmah dete odvela kod lekara i psihiloga koji su ustnovili da je dete pod stresom i da ne treba da ide školu:

- Odmah sam ga odvela kod lekara, detetu je šećer skočio od stresa na 8,5. Inače je zdrav i nema problem sa dijabetesom, osim što nosi naočare za vid. Moj sin nije hteo da mi kaže jer mu je dečak pretio da će ga ponovo tući ako ga on prijavi. Zimus su ga dva dečaka takođe maltretirala, jedan od njih ga je prerezao grafitnom olovkom i imao je rez kao da su ga nožem isekli. Prethodna direktorka nije rešila slučaj, a objasnjavala je to kao diskriminaciju Roma, tačnije tih dečaka. Sada sam prijavila policiji slučaj i rekli su mi da će se preduzeti što je do njih, jer oni će kontaktirati centar za socijalni rad i proveriti ko je odgovora. Škola nije htela da uključi policiju u problem niti je direktor zainteresovan da reši slučaj, čak mi je rekao da se ja njemu lično obraćam, a on nije kriv. Koliko znam, direktora su zvali iz medija, ali nije hteo da se odaziva. Ne tražim da se dete izbaci iz škole, već samo da sve to prestane. Ja sam došla do zaključka da oni samo upišu problem i stave ga u fijoku.

Razočarana majka tvrdi da je mnogi osuđuju da je trebala dete da uči da se brani, ali on objašnjava da dete nije poslala u školu da se bije i da bude siledžija, već da se druži i da uči sa ostalom decom.

- Taj dečak koji maltretira ostale je i dalje u školi. Zar ja treba da razmišljam da li će dete da mi dođe živo ili ne iz škole? Bitno je da se to zaustavi zbog ostale dece, ne samo zbog mog deteta - završava priču i ističe da niko nije hteo da se zauzme od prvog dana za suzbijanje nasilja nad decom kao i da su za nasilje u školama zaslužne isklučivo video-igrice koje podstiču nasilje.

Nakon izjave majke dečaka koji je pretrpeo vršnjačko nasilje, opet smo pokušali da stupimo u kontakt sa direktorom škole "Heroj Radmila Šišović", međutim, do objave ovog tekst nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njim.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.