NE PLAĆAJU KNJIGE, EKSKURZIJU I UŽINU, FINANSIJSKI IH MOTIVIŠU DA SE ŠKOLUJU! Novosađanka diskriminisala Rome, pa tražili njenu hospitalizaciju! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić, Printscreen/Twitter, Ilustracija

DECA ROMA U ŠKOLSKIM KLUPAMA

NE PLAĆAJU KNJIGE, EKSKURZIJU I UŽINU, FINANSIJSKI IH MOTIVIŠU DA SE ŠKOLUJU! Novosađanka diskriminisala Rome, pa tražili njenu hospitalizaciju! (FOTO)

Ima nas raznih, pametnih i praznih

Objavljeno: 20:10h

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nizom sistemskih aktivnosti i mera unapređuje pristup i kvalitet obrazovanja učenika romske nacionalnosti.

Imajući u vidu činjenicu da je obrazovanje ključna karika koja donosi održivu socijalnu inkluziju i prekida krug siromaštava, Ministarstvo ulaže dodatne napore za razvoj romske zajednice, a time i društva u celini.

Društvene i lične dobiti od obrazovanja su velike, te je važno razumeti da je proces dugotrajan, ali da dugoročno daje najbolje rezultate u društvenoj inkluziji osetljivih društvenih grupa.

Kada govorimo o uzrocima lošeg obrazovnog statusa romske zajednice uvek govorimo o siromaštvu, diskriminaciju, nepodsticajnom okruženjem koji su ujedno uzroci odustajanja od obrazovanja u opštoj populaciji tokom osnovne škole i ranog napuštanja sistema prilikom prelaska iz osnovne u srednju školu.

Umesto da kao društvo i pojedinci dajemo podršku pripadnicima romske nacionalne manjine, mi ih reklo bi se, kao drupštvo odbacujemo.

Naime, jedna mlada Novosađanka otvoreno je diskriminisala mlade Rome, i to javno na Tviteru.

Naime, ona je saznala da je u jednoj školi upisano 14 dece Roma. I oštro osudila to. Ne slaže se sa tim, kako kaže, da su Romi "finansijski motivisani" da školuju decu kao i to da dobijaju po 6.000 dinara od države da ih opreme.

Posebno je naglasila to, da ta deca Roma:

Ne plaćaju knjige.

Ne plaćaju užinu.

Ne plaćaju boravak.

Ne plaćaju ekskurziju.

Na ovo javno komentrisanje ličnog nezadovoljstva, naišla je na brojne negativne komentare kao i na one koji su se složili sa tim.

- "Ja se bojim, ako tako nastave, možda do 2070. bude po jedno romsko dete u svakom odeljenju, A ŠTA ĆEMO ONDA?"

-" Brate ovde kod nas ih teraju da prose i ne upisuju ih u školu hodaju bosi zimi ako joj je to prihvatljivije nego ovo neka se upuca!"

Rasizam ili ne?

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.