SRBIJI ZBOG GLOBALNOG ZAGREVANJA PRETE ZIKA I MALARIJA: A bolest koja nas ubija ovog leta SA NAMA JE JOŠ OD 90-tih!
Foto: Profimedia, Fonet, Shutterstock

UPOZORENJE

SRBIJI ZBOG GLOBALNOG ZAGREVANJA PRETE ZIKA I MALARIJA: A bolest koja nas ubija ovog leta SA NAMA JE JOŠ OD 90-tih!

Da li je Srbija spremna?

Objavljeno:
Jelena Čabović

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da nam globalno zagrevanje sa sobom donosi lošiju zdravstvenu sliku čovečanstva.

Prema poslednjim podacima Instituta "Batut", kao i ostalih nadležnih institucija, ove godine je u Beogradu od virusa Zapadnog Nila obolelo preko 260 osoba, 26 je preminulo, dok su komarci zaraženi ovom groznicom pronađeni na čak 76 lokacija!

Ovi podaci povlače za sobom i niz pitanja u vezi sa ostalim infektivnim bolestima koje može doneti globalno otopljavanje.

Specijalista Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS doktor Dragan Delić za Espreso je objasnio do kakvih bolesti može doći kao posledica globalnog zagrevanja:

- Odavno je poznato da se 18 odsto infektivnih uzročnika (virusa, bakterija, protozoa) prenosi vektorima (komarci, muve, vaši, krpelji) i da će njima odgovarati povišena temperatura, odnosno globalno otopljavanje - započinje priču doktor i dodaje da će učestalost nekih infektivnih bolesti značajno povećati ( npr. lajšmanijaze, borelioze, groznice Zapadnog Nila); moguća je pojava "novih" infektivnih bolesti u našoj sredini (npr. denge, čikunjgunja groznice, Zika virusne infekcije) ili vraćanje "starih" infektivnih bolesti - npr. malarije. Ovo potvrđuje pojava autohtone malarije u Grčkoj, odnosno kod stanovnika koji nisu putovali u tropska i suptropska područja.

Njegovo dosadašnje iskustvo sa virusom Zapadnog Nila, ali i rezultati stranih autora govore o siptomima virusa koji se često završavaju sa smrtnim ishodom:

Kao i većina drugih infekcija najčešće protiče bez simptoma bolesti (asimptomatski); samo 20% inficiranih osoba ima simptome bolesti slične gripu: povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, malaksalost. Neki bolesnici imaju povraćenje i tečne stolice, a neki i makulo-papulozan osip. Samo jedna od 150 inficiranih osoba ima tzv. neuroinvazivnu formu: zapaljenje moždanica (meningitis), zapaljenje mozga ( encefalitis) i/ili zapaljenje kičmene moždine ( slično poliomijelitusu). Ove najteže forme, sa smrtnim ishodom od 4-10 odsto, imaju, pre svega, stariji bolesnici sa preegzistentnim bolestima hroničnog toka (dijabetes melitus, arterijska hipertenzija).

On je rekao da se infekcija kod nas verovatno pojavila još devedesetih, a o njoj tada niko ništa nije znao. Objasnio je na koji način se prenosi, i ukazao da mi kao nacija nemamo stečeni imunitet koji bi se borio protiv virusa koje prenose migratorne ptice:

- Dokazana epidemija WNV infekcije u Rumuniji 1996.godine, ukazala je na mogućnost ove infekcije i u našim krajevima, tim više, što su bili ispunjeni sve preduslovi za pojavu ove infekcije: prisustvo migratornih ptica koje su domaćini virusu, postojanje komaraca koji su prenosioci, postojanje vodenih površina i populacije koja nema iskustvo (stečeni imunitet) protiv ovog virusa. Pretpostavljamo, sa velikom verovatnoćom, da je ova infekcija bila prisutna u Srbiji i krajem 90-tih godina, ali smo je dokazali prvi put 2012. godine kada je Institut za virusologiju u imunologiju dobio tesove za dokazivanje WNV u krvi i cerebrospinalnoj tečnosti - tvrdi Delić.

Ovi bolesnici zahtevaju hospitalizaciju u odeljenjima intezivne nege zbog neophodnosti monitoringa vitalnih funkcija mogućnosti blagovremene reanimacije i veštačke ventilacije, a po svemu sudeći Srbija nije potpuno spremna za ozbiljnije scenarije:

- Zbog značajnog broja inficiranih, i malog broja kreveta u intezivnoj nezi Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, neki bolesnici su lečeni i leče se i u odeljenjima opšte nege, što je neprihvatljivo sa medicinskog i etičkog aspekta - kaže doktor Delić.

Verovatno zbog nerazumevanja aktuelnih i nadolazećih problema od strane nadležnih organa i institucija, ništa nije urađeno na realizaciji elaborata, a doktor Delić s pravom ukazuje na opravdan strah:

"Cena" je već sada visoka, a, bojim se, biće i viša jer je sve više starijih i imunokompromitovanih bolesnika, kao i infekcija sa multirezistenim bakterijama. Podsećam da je samo od 1988. godine dokazano 34 novih infektivnih agenasa u humanoj medicini, a da nijedan "stari" nije otišao u "muzej medicine". Mogućnost biološkog rata, sa brojnim posledicama, je posebna priča - upozorava nas Dragan Delić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.