SA 92 GODINE OVAKO JE GOVORIO O SMRTI I BOLESTI: Vladeta Jerotić doživeo je duboku starost, a njegove reči ćemo zauvek pamtiti
Foto: Beta/Miloš Miškov

RAZMUŠLJAO JE SMRTI

SA 92 GODINE OVAKO JE GOVORIO O SMRTI I BOLESTI: Vladeta Jerotić doživeo je duboku starost, a njegove reči ćemo zauvek pamtiti

Ljude kad umru očekuje nešto što nisu slutili, niti znali

Objavljeno:

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut književnik i akademik SANU. Odlazak velikana našeg doba dogodio se u 95. godini, smrt ga je dočekala u Beogradu, u njegovom rodnom gradu.

Osim po bogatoj biografiji pamtićemo ga po skromnosti i jednostavnosti, dubokim mislima, i načelima kojih se i sam pridržavao.

U ranijem intervjuu za "Novosti" otkrio je koja je njega posebno "izazvala".

- Heraklit je rekao: Ljude kad umru očekuje nešto što nisu slutili, niti znali.

NE PROPUSTITE

Umro Vladeta Jerotić

U istom intervjuu pre tri godine pričao je i na koji način je razmišljao o smrti. Tada su mu bile 92 godine.

- Čovek ne zna kad će da ode. Nije jasno zašto neko odlazi sa dvadeset, a neko kad uđe u duboku starost. Svakako da na to utiču spoljašnje prilike, nedovoljna unutrašnja vitalnost, loše nasledne osobine... Ali, neki psihosomatičari kažu da čovek treba da prođe kroz bolest. Ona je opomena iz koje bi trebalo nešto da nauči. Moj pokojni profesor Borivoje Tasovac govorio je da deca treba da preleže dečje bolesti. Posle preležane bolesti njihov ego postaje jači. Sa tim se nisu složili mnogi lekari, ali ja mislim da je bio u pravu - između ostalog je govorio Jerotić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.