NOVA BOLEST PUNI ČEKAONICE U SRBIJI! Haraju novi mutirani virusi, DA LI SU SMRTONOSNI KAO VIRUS ZAPADNOG NILA?
Foto: ZORANA JEVTIĆ

ISTRAŽUJEMO

NOVA BOLEST PUNI ČEKAONICE U SRBIJI! Haraju novi mutirani virusi, DA LI SU SMRTONOSNI KAO VIRUS ZAPADNOG NILA?

Tragom vesti da je sve više pacijenata u domovima zdravlja po Srbiji, proverili smo o čemu je reč

Objavljeno:

Čekaonice domova zdravlja u poslednje vreme svu su punije. Sve više građana žali se na malaksalost, grlobolju, kašalj, kijanje, ali i crevne infekcije.

Tek što smo na kratko zaboravili na katastrofu zvanu "groznica Zapadnog Nila", evo nas već u panici oko novih virusa.

Ovo doba godine obično je obeleženo ovakvom vrstom virusnih infekcija, virusi su počeli da haraju mnogo ranije nego što je to očekivano.

Zbog svega toga trebalo bi da budemo na oprezu, jer osim groznice Zapadnog Nila, glavne infekcije koja vlada u Srbiji, koju prenose komarci, te alergije na ambroziju čijeg je polena koncentracija trenutno najviša, čekaonice domova zdravlja su sve više pune pacijenata koji imaju temperaturu, boli ih grlo, promukli su, malaksali, kašlju, kijaju, ali povraćaju i imaju dijareju.

Ovim povodom kontaktirali smo sa prim. dr Opšte prakse Biserkom Obradović, opština Stari Grad. Ona tvrdi da situacija nije neuobičajena i dodaje kako je ovo doba godine obično obeleženo virusnim infekcijama, te da nema opasnosti od epidemije.

- Ljudi se vraćaju s odmora, s mora, normalno je da prorade sinusi i da zbog toga dođe do prehlada. Do bolesti dolazi i zbog velikih promena vremena - objašnjava dr Obradović.

Na pitanje da li je imala pacijente obolele od virusa Zapadnog Nila i koliko je taj virus zapravo opasan, rekla je kako "svi mi često volimo da dignemo paniku".

- Imala sam nekoliko pacijenata s virusom Zapadnog Nila koji nisu imali smrtan ishod, naprotiv, pacijenti su uspešno izlečeni. Ovaj virus manifestuje se gotovo kao i svaki drugi, jedina razlika je u tome što postoji intenzivniji bol u mišićima - ističe ona.

Doktorka apeluje na građane da više vremena provode na suncu i svežem vazduhu, da se bave fizičkom aktivnošću i sopstvenim imunitetom. Naglašava i kako ostanak ispod klime u vrelim letnim danima može da dovede do prehlade i bakterijskih infekcija, te da je bolje lepo vreme iskoristiti za odlazak u prirodu i boravak na suncu. Prema njenim rečima, letnje dane treba iskoristiti za čišćenje sinusnih šupljina.

Sličan odgovor dobili smo i iz studentske Poliklinike. Dežurna doktorka rekla je kako nije primetila ništa neuobičajeno, te kako ne postoji nikakav pokazatelj da preti opasnost od epidemije.

- Studenti se javljaju, ali ne postoji ništa neubičajeno, čekaonice nisu prepune. Za druge zdravstvene ustanove ne mogu da tvrdim, ali za studentsku Polikliniku mogu. Sem toga, studenti su većinom još uvek na raspustu - zaključila naša sagovornica.

Bonus video:

Espreso intervju - Velja Ilić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.