Deca migranata od ove godine u predškolskom programu obrazovanja
Foto: Fonet

LEPA VEST

Deca migranata od ove godine u predškolskom programu obrazovanja

Ove godine u programu je 38, od ukupno 333 dece koja su već raspoređena u osnovne škole

Objavljeno: 06.09.2018. 12:17h
  • 54

Ministarstvo Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je dalo saopštenje vezano za obrazovanje dece migranata, kao i o planu i programu njihovog budućeg školovanja. 

U Saopštenju se navodi da će za decu uzrasta od  pet i po do šest i po godina, koja borave u prihvatnim centrima za migrante u Srbiji, od ove školske godine prvi put početi obavezni pripremni predškolski program.

- Ove godine u programu je 38, od ukupno 333 dece koja su već raspoređena u osnovne škole - kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

foto: Reuters/Ilustracija


Dodali su još i kako sistematski pregledi budućih predškolaca iz migrantskih centara su u toku u domovima zdravlja, a realizuju se u saradnji sa Ministarsvom zdravlja.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prošle školske godine omogućilo je da sva deca osnovnoškolskog uzrasta, koja su bila u prihvatnim centrima za migrante, pohađaju nastavu. Doneto je Stručno uputstvo za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila usistem obrazovanja i vaspitanja, kojim je propisano da škola mora da pripremi i realizuje Plan podrške deci migrantima. Škole su u obavezi da pripreme program adaptacije i prevladavanja stresa, kao i program ubrzanog učenja Srpskog jezika na dopunskim časovima. Taj pristup pokazao se veoma efikasnim i omogućio da sva deca prgovore srpski jezik - navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva navodi se i da je obaveza nastavnika da planiraju i prilagođavanje rasporeda pohađanja nastave, didaktičkog materijala, kao i metoda i načina rada.

- U obrazovni sistem Republike Srbije sukcesivno je bilo uključeno oko 1.000 dece, a nastavnici su osnaženi kroz obuke koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizovalo u 2017/18. godini u saradnji sa Unicefom i nevladinim sektorom. Od oktobra ove godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviće sa podrškom školama organizovanjem novih obuka i podrškom školama koje su odgovorile na javni poziv za dobijanje granta iz sredstava MADAD 2 projekta kako bi unapredili rad sa decom/učenicima u toj oblasti - zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Bonus video:

Kratki espreso

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media