UPOZNAJTE SEBE! Poslednji intervju VLADETE JEROTIĆA uči nas važnoj životnoj lekciji!
Foto: Dragan Kadić

ODLAZAK VELIKANA

UPOZNAJTE SEBE! Poslednji intervju VLADETE JEROTIĆA uči nas važnoj životnoj lekciji!

Poslednji intervju koji se može naći na internetu dao je za "Kult" maja 2018.

Objavljeno: 22:12h

Akademik Vladeta Jerotić je i u svojoj 95. godini rado držao govore i predavanja, i delio neprocenljive mudrosti svima koji su hteli da ga saslušaju.

Među poslednjim TV pojavljivanjima bilo je gostovanje u serijalu "Agape" u martu, a poslednji intervju koji se može naći na internetu dao je za "Kult" maja 2018.

U intervjuu za "Kult", davao je svoje savete mladima.

- Normalno je da mlad čovek ima želja, nije dobro da ih nema. Dobro je da stariji nešto od mladih očekuju, a dobro je i da mladi znaju da su u očekivanju. Da li će se sve to ostvariti i te želje i te mogućnosti njihove, veliko je pitanje. Zavisi mnogo od tzv. individuacionog procesa koji traje celog života – rekao je akademik.

Vladeta Jerotić
Vladeta Jerotić foto: Beta/Miloš Miškov

Kao najvažniji životni postulat naveo je citat iz proročišta u Delfima, nastao između 5. i 4. veka pre Hrista: "Upoznaj samog sebe. Imaj meru" koji su, kako je istakao, ponavljali i sveti hrišćanski oci.

- Prvi, najvažniji deo je da čovek upozna sebe. Što bolje upozna sebe, biće prema sebi tolerantniji. Ako ne poznaje sebe dovoljno, onda će svoju krivicu i svoje zlo, i svoju Senku, kako bi Jung rekao, prebacivati na drugoga. To je čuvena projekcija: nisam ja kriv, nego muž, žena, deca, sused… Treba biti tolerantan. Naš narod uvek pita: „A dokle?“ Postoji trpeljivost prema sebi. Ako smo prema sebi trpeljivi, bićemo i prema drugima – ocenio je Jerotić.

On je napomenuo da je sasvim prirodno da se mladi na svom putu traganja zagube.

- Svako nailazi povremeno na neki ćorsokak. Važno je samo iz njega izaći. A kako ćemo izaći kad ne znamo kako smo ušli? A kad smo ušli i prepoznali da je to pogrešan put i ćorsokak, može se izaći. Ako nismo prepoznali, ostajemo jako dugo na krivom putu. Uvek su postojali pravi i krivi putevi, ali su se ukrštali. Tako da je i pravi put nekada umeo da skrene, a krivi put sam od sebe dolazio na pravi put slikovito je objasnio.

Svaki čovek ima masku za druge ljude, u javnosti, ali nju mora da skine u kući, u porodici. Ukoliko je zadrži, to je ozbiljna patologija, smatrao je Jerotić.

- Pravi put do svoje ličnosti nikad se ne postiže do kraja. Promene su uvek neophodne. Moramo se menjati u toku života i kad se kaže, budi svoj Petar Petrović, to ne znači da se taj Petar Petrović ne može i ne treba u toku života da se menja. Menjamo se nabolje, menjamo se nagore, najčešće i jedno i drugo. To opet treba prepoznati i opet smo na osnovi: Upoznaj samog sebe.

Tokom jedne od poseta Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti, koji rade pri Udruženju "Adligat", čiji je osnivač bio, Jerotić je decembra prošle godine održao jedno "spontano" predavanje okupljenim posetiocima na temu muško-ženske fiziologije i seksa.

NE PROPUSTITE

ZA BOLJE RASPOLOŽENJE I ENERGIJU: Elegantan nakit koji ima pozitivna dejstva

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.