DRAGAN ĐILAS: Besplatni udžbenici kupovani su svake tri godine, to je mali izdatak za budžet grada
Foto: Fonet/Dragana Udovičić/Filip Plavčić

NEMA VIŠE BESPLATNO

DRAGAN ĐILAS: Besplatni udžbenici kupovani su svake tri godine, to je mali izdatak za budžet grada

On je rekao i da roditelji u septembru imaju problem da kupe deci sve što je potrebno

Objavljeno:

Zapitali smo se, zašto učenici osnovnih škola više nemaju pravo na besplatne udžbenike, budući da su isti veliko opterećenje za budžete roditelja, te da je to u jednom periodu bila praksa makar u Beogradu. I to, u vreme kada je Dragan Đilas bio njegov gradonačelnik.

Vodeći se pretpostavkom da se radi o opterećenju za budžet grada, kontaktirali smo sa bivšim gradonačelnikom Beograda, Draganom Đilasom, kako bismo saznali da li se radi o tome ili je po sredi neka druga vrsta problema.

On je za Espreso rekao kako su udžbenici kupovani jednom u tri godine, te kako je to onda, zbog toga, bio mali izdatak za grad.

- To je jedna od mera koja je urađena po uzoru na mnoge evropske zemlje. Smatrao sam da su troškovi polaska dece u školu za roditelje ogromni jer nisu u pitanju samo knjige nego i sveske, pribor, ali i garderoba jer deca rastu - rekao je Dragan Đilas za "Espreso".

Dodao je još i kako je smatrao da roditelji u septembru imaju problem da kupe deci sve što je potrebno, te da su deca u to vreme imali jedan komplet udžbenika u školi, a jedan kod kuće pa nisu nosili teške torbe.

- Smatrao sam da skoro svi roditelji u septembru imaju problem da kupe deci sve što je potrebno. Uz to, deca su imala jedan komplet udžbenika u školi, jedan kod kuće pa nisu više nosila torbe od po 7 - 8 kilograma. Knjige su čuvali i nasleđivala ih je sledeća generacija - objasnio je Đilas za "Espreso".

Na pitanje da li je tada bilo onih koji su bili protiv ove odluke, Dragan Đilas je rekao kako su se protivile izdavačke kuće i oni koji su mišljenja da samo deca iz socijalno ugroženih porodica imaju pravo na besplatne udžbenike. - Protiv su bili izdavači jer su prodavali manje knjiga i po nižoj ceni i pojedinci koji su govorili da samo deca iz socijalno ugroženih porodica imaju pravo na besplatne udžbenike. Kao što sam rekao, mislim da oni koji su to govorili nisu shvatili da ogroman broj Beograđana koji imaju školsku decu dođu na granicu ugroženosti u septembru mesecu - naglasio je Đilas za "Espreso".

Dodao je još i kako je 2012. godine za sedam razreda potrošeno 410 miliona, što je oko pola odsto od ukupnog gradskog budžeta, dok je za učenike četvrtog razreda udžbenike kupovala Republika.

Dragan Đilas je na ovu temu pisao i na svom tviter profilu:

A na to mu je Vladimir Đukanović, na svom zvaničnom nalogu, uzvratio rečima "Ovo je notorna laž. Zbog istine trebalo bi ukazati da je beogradska vlast pod rukovodstvom Dragana Đilasa podizala kredite da bi omogućila navodno besplatne udžbenike. Suštinski, zaduživali su građane Beograda, pa i te roditelje čija su deca dobijali te udžbenike."

Šta vi kažete? Da li ovu "bitku" dobija Dragan Đilas ili Vladimir Đukanović?

Bonus video:

Espreso intervju - Velja Ilić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.