I DECA MIGRANATA KREĆU U SRPSKE ŠKOLE: Njih 344 od ponedeljka seda u klupe u 33 škole!
Foto: Pixabay

nastava za decu migranata

I DECA MIGRANATA KREĆU U SRPSKE ŠKOLE: Njih 344 od ponedeljka seda u klupe u 33 škole!

U ovom trenutku u Srbiji je smešteno ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije

Objavljeno: 12:18h

Deca migranti školskog uzrasta smeštena u centrima za azil i prihvatnim centrima krenuće od sutra u 33 škole širom Srbije.

Ove godine nastavu će pohađati 344 dece migranata, a u Komesarijatu za izbeglice napominju da su svi prošli obavezan sistematski pregled.

Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouzprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri. Nastavnici u tim školama prošli su obuku za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - kažu u Komesarijatu.

Deca migranti kreću u školu
Deca migranti kreću u školufoto: Printscreen/Telegrafi.com

Predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje.

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola.

U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara smešteno je ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.