VELJA ILIĆ NAPRAVIO REAKTOR I PROTIVGRADNI TOP: Snimili smo za vas kako radi ovo ČUDO TEHNIKE! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

modernizovani sistem

VELJA ILIĆ NAPRAVIO REAKTOR I PROTIVGRADNI TOP: Snimili smo za vas kako radi ovo ČUDO TEHNIKE! (VIDEO)

Protivgradne rakete bi otišle u zaborav

Objavljeno:
Jelena Čabović

Jedan od problema sa kojima se Srbija suočava jeste i aktuelni sistem protivgradne zaštite. Protivgradne rakete koje bi trebalo da spasavaju useve su se do sada pokazale kao neefikasne i proprilično skupe za budžet Republike Srbije.

Ukoliko uzmemo u obzir to da je za dva miliona hektara potrebno čak 25.000 raketa, a da je Srbija uspevala da pribavi samo 1/3 istih, dolazimo do računice da su i te kako naši seljaci dobili veliki udarac po džepu. Još više boli činjenica da grad svake godine u Srbiji nanese štetu u iznosu od 40 miliona evra.

Problem sa kojim se Srbija suočava odnosi se na nedovoljnu efikasnost dejstva na gradonosne oblake i malu preciznost, zastareli sistem koordinacije dejstva protivgradne stanice-komandi centar pa time i slabu organizovanost, velike troškove za finansiranje i obuku strelaca, kao i na relativno dug odziv protivgradne zaštite od momenta kada se utvrdi da postoji potencijlna pretnja od pojave vremenskih nepogoda, odnosno grada.

Bivši ministar u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić došao je na ideju da sprovede u delo elektronsko upravljanje sistema za protivgradnu zaštitu.

Gledao je kako seljacima iz okolnih sela kraj Čačka grad kosi sve što su posejali i razmišljao kako da preuzme kontrolu nad vremenskim uslovima i pomogne svojim seljacima, ali i sebi.

Velja Ilić u svom voćnjaku nadomak Čačka
Velja Ilić u svom voćnjaku nadomak Čačka foto: Filip Plavčić

On se dosetio jednostavnog izuma koji su dizjnirali prvo Austrijanci, a kasnije i Nemci. Ovaj izum su prvi prigrlili Italijani, Amerikanci, Francuzi, Španci, Belgijanci, a kasnije i ostatak sveta.

Velja je odlučio da u dogovoru sa nemačkom kompanijom Messer u Srbiji instalira protivgradni top, a čitava ideja je vrlo jednostavna.

- Ovo je Messerov jedinstven sistem. Odlučili smo da patentiramno određene delove ovog sistema.

Ovaj top pod velikim pritiskom ispaljuje acetilen u vazduh, stoprocentno razbija gradosnosni oblak i tera grad u prečniku od 80 hektara. Potpuno je bezbedonosan i ne šteti životnoj sredini.

Deo aparature
Deo aparature foto: Filip Plavčić

Sklop protivgradnog topa može generalno da se podeli na dva glavna podsklopa i to su komora za sagorevanje sa postoljem i levak za usmeravanje produkata sagorevanja sa prigušivačem zvuka.

Levak kroz koji protiče acetilen
Levak kroz koji protiče acetilen foto: Filip Plavčić

Podsistem za elektronsko upravljanje radom protivgradnog topa ima funkciju da upravlja radom podsistema za pripremu smeše za sagorevanje (acetilen), podsistema za paljenje smeše kao i da priprema informacije, odnosno komande od podsistema za komunikaciju i sa postavljenih davača pritiska i vibracija. Takozvani PLC uređaj ima mogućnost softverskog programiranja i moguće je vrlo tačno i precizno odrediti kada će se koji uređaj aktivirati ili isključiti u potrebnom intervalu.

Deo elektronskog sisitema za upravljanje
Deo elektronskog sisitema za upravljanje foto: Filip Plavčić

Velja nam objašnjava da pomoću mobilne aplikacije možemo upravljati sistemom čak kad nismo u blizini:

- Ova lula koja se nalazi iznad krova pet metara služi da usmerava acetilen ka oblaku i raspršava ga u širinu. On se inače kreće brzinom zvuka i pod velikim pritiskom udara u oblak i rasturi ga načisto. Tada nema više, ni munja, ni gromova, ni oluje, ni grada, a štiti 80 hektara. Imate utisak kao da poleće mlazni avion. Možete na svakih deset sekundi da pucate, da ponovite pucanj i dobijate na vašem mobilnom telefonu izveštaj o tome koliko je pucnja izvršeno - objašnjava on i napominje da je u sezoni grada od šest meseci potrebmo samo 500 evra za kupovinu acetilena koji se koristi.

Velja Ilić objašnjava kako funkcioniše protivgradni top
Velja Ilić objašnjava kako funkcioniše protivgradni top foto: Filip Plavčić

- Aposlutno ne morate da razmišljate o terminina letenja. Ne ometa vazdušni saobraćaj. Potpuno je bezbedonosno i štiti životnu sredinu - uverava nas Ilić.

Najviše nas je zanimalo koliko je novca potrebno izdvojiti za kompletnu instalaciju:

- Mene je sve ovo kompletno koštalo, pa i sa ovim poklonom Messer firme ukupno 20.000 eura. Sam Messerov sistem je oko 6.000 evra. Reaktor sam napravio i koštao me je možda 20.000 dinara. Najskuplja je bila ova kućica gde držimo celu aparaturu.

Projekat je predložio Vladi Republike Srbije
Projekat je predložio Vladi Republike Srbije foto: Filip Plavčić

Ukoliko , pak, neko ne može sebi da priušti ovakav aparat, Velja predlaže da se čitav sistem stavi na točkove i preveze na kritično mesto ili da svi dobiju subvencije od strane države.

- Mnoge osiguravajuće kuće su zainteresovane jer bi to smanjilo troškove- tvrdi on.

- Predlagao sam da sve ovo odnesemo u selo kraj Topole, na jedno godinu dana. To selo svake godine ima najviše štete prouzrokovane gradom. Ja do sada nisam imao problema, evo već tri godine.

Od kako koristi protivgradni top nije imao nikakav problem
Od kako koristi protivgradni top nije imao nikakav problem foto: Filip Plavčić

U nadi da će i Srbija prigrliti projekat i imati sluha za modernizovanje protivgradnog sistema, Velja Ilić se obratio i nadležnima objašnjavaći svoja iskusta sa metodom koja se svuda u svetu primenjuje uveliko:

- Ja sam ovaj projekat predložio Vladi Republike Srbije još pre tri godine, ali oni nisu reagovali. Ne znam zašto, zaista. Ja ništa ne tražim. Dao bih ja to njima, pa neka rešavaju kako hoće. Hoću da pomognem. Ovo sam realizovao delom od svog novca i novca kompanije Messer sa kojom imam ugovor - trvdi Velimir Ilić.

U nastavku pogledajte kako funkcioniše protivgradni top:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.