DA TITA I STAMBOLIĆA NIJE BILO SRBI BI DANAS VLADALI KOSOVOM! Otkrivamo NAJVEĆU TAJNU SFRJ koju Albanci i danas čuvaju (FOTO)
Foto: Profimedia / Wikipedia

ČINJENICE O RAZGRANIČENJU

DA TITA I STAMBOLIĆA NIJE BILO SRBI BI DANAS VLADALI KOSOVOM! Otkrivamo NAJVEĆU TAJNU SFRJ koju Albanci i danas čuvaju (FOTO)

Evo kako je nastala današnja teritorija Kosova i Metohije

Objavljeno:

Poslednjih meseci aktuelno je pitanje promene granica na Balkanu, tačnije ideja "Razgraničenja Srba i Albanaca", a za koju se zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Espreso.co.rs vam otkriva kako smo uopšte došli do današnjih granica KiM i kako su komunisti na čelu s Titom ostavili Srbe na milost ili ne Albancima.

Naime sve do 1959. godine Kosovo i Metohija maltene da nije ni postojala, a granice ove autonomne pokrajine bile su skroz drugačije, a sama njena površina daleko manja.

Ali onda na scenu stupaju Tito i njegovi drugovi, tačnije Petar Stambolić koji teritoriji Kosova ničim izazvanim dodaje još 14 opština sa apsolutnim ili većinskim srpskim življem.

Krojači granica na Balkanu, tačnije Zapad koji sada tvrdi da KiM mora da ostane teritorijalno celovit i da nema promene granica zabporavili su kako je uopšte došlo do njih.

Pre svega današnje, kako ih oni zovu granice između Kosova i Srbije nisu granice, već administrativna linija razdvajanja, a južna srpska pokrajina nije se na sadašnjoj teritoriji prostirala nikada u istoriji, nisu bili zaseban državni, politički ili etnički geoprostor.

Geoprostor KiM je do 1946. godine obuhvatao geoprostor samo 15 sadašnjih opština.

Ta teritorija je bila jezgro nemanjićke Srbije. Površina tog geoprostora iznosila je 5.156 kvadratnih kilometara sa ukupno 708 naselja.

Granice sadašnjeg Kosova nisu postojale 1941
Granice sadašnjeg Kosova nisu postojale 1941 foto: Wikipedia

Naime 14 sadašnjih opština Kosmeta (Vitina, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Novo Brdo, Istok, Peć, Prizren, Podujevo, Leposavić i Štrpce) pripadao je Staroj Srbiji. Njihova ukupna površina je 5.217 kvadratnih kilometara sa ukupno 670 naselja.

Baš tu teritoriju je komunistička vlast na čelu sa Josipom Brozom i Petrom Stambolićem galantno predala Albancima 1959. godine.

Mozak ili izvršioc cele operacije
Mozak ili izvršioc cele operacije foto: Wikipedia

Tada su Kosovskoj Mitrovici pripojeni srezovi Leposavić i Lešak, gde su većinom živeli Srbi. Zvanično obrazloženje bilo je da taj deo gravitira ka Mitrovici zbog rudnika, dok prema pojedinim istoričarima stvarni razlog bilo je obezbeđivanje dovoljno glasova za izbor Petra Stambolića među delegate Savezne skupštine.

Stambolić je, istini za volju kasnije negirao da je on uvećao teritoriju Kosova i Metohije na severu, tvrdeći da je to učinio Slobodan Penezić Krcun „da bi povećao broj Srba u pokrajini“, koja to još nije bila.

Do danas nisu pronađene pisane državne odluke kojima je uvećana teritorija Kosova i Metohije za 197 kvadratnih kilometara.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.