DRAŽIN ČETNIK JE POSLAO ČOVEKA NA MESEC I REŠIO PROBLEM HJUSTONU! Potpuno neverovatna istorijska priča! (VIDEO)
Foto: Wikipedia / Fejsbuk / Istorija Srba

SKROZ NEPOZNATA PRIČA

DRAŽIN ČETNIK JE POSLAO ČOVEKA NA MESEC I REŠIO PROBLEM HJUSTONU! Potpuno neverovatna istorijska priča! (VIDEO)

Zaista genijalna priča o sedmorici Srba u NASA

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Stalno smo slušali krilatice kako su "Srbi nebeski narod", kako su "najstariji", a i ona: "Dok su Švaba, Amerikanac i Englez jeli rukama, Srbi su imali viljušku".

Espreso.co.rs vam otkriva jednu zaista interesantnu stvar posle čega će svi oni koji su tvrdili da su "Srbi nebeski narod" moći da kažu: "Znao sam!"

Naime, sedmoro Srba - inženjera učestvovalo je u američkom Svemirkom programu - Apolo koji je na Mesec poslao prvog čoveka!

"Houston, we have a problem", rekao je astronaut Džon Svajgert 1970. godine kako bi ukazao problem kratkog spoja u Apolo 13. Rećiće te to svi znamo, ali malo ko zna da se on upravo obratio Srbima.

Sedmoro inženjera srpskog porekla tada je radilo na ovom projektu u NASA i oni su rešavali taj "problem".

Sedmoro Srba pionira američkog "Apolo" svemirskog programa su:

Srpski apolo 13
Srpski apolo 13 foto: Wikipedia / Fejsbuk / Istorija Srba

MILOJKO VUCELIĆ, glavni menadžer programa za sletanje astronauta na mesečevu površinu. NJegov neposredni zadatak je bio kontrola i analiza mesečeve površine i osmišljavanje načina sletanja objekata na nju.

DANILO BOJIĆ, glavni inženjer i specijalista za sisteme kretanja i kontrolu reakcionih sistema u Apolo programu.

PAVLE DUJIĆ, inženjer elektrotehnike, zadužen za sistem distribucije električne energije na Apolo svemirskim brodovima tokom leta na Mesec.

Predvodio je lansiranje Apola
Predvodio je lansiranje Apolafoto: Fejsbuk

MILISAV ŠURBATOVIĆ, četnik, poručnik Jugoslovenske vojske koji je čitav rat proveo u štabu đenerala Draže Mihailovića na Ravnoj Gori. Bio je inženjer zadužen za prizemljenje i odvajanje svemirskih objekata na površini Meseca.

PETAR GALOVIĆ, inženjer zadužen za osmišljavanje i obezbeđivanje katapultnog sistema u svemirskim brodovima misije Apolo.

SLAVOLJUB VUJIĆ, inženjer zadužen za istraživanje prestanka rada elektronskih uređaja na objektima koji su slati u svemir u okviru misija Apolo i Saturn.

DAVID VUJIĆ, inženjer odgovoran za povezivanje programa u okviru Rokvel, NASA i ostalih kompanija u izradi objekata u okviru misije Apolo.

Pogledajte video o voim herojima:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.