ZA NEDELJU DANA UMRLO JE ŠEST LJUDI! Groznica Zapadnog Nila se munjevito širi u Srbiji
Foto: Profimedia

OPASNO

ZA NEDELJU DANA UMRLO JE ŠEST LJUDI! Groznica Zapadnog Nila se munjevito širi u Srbiji

Od ove bolesti do sada je obolelo 54 osobe

Objavljeno:

U poslednjih nedelju dana u Srbiji od groznice Zapadnog Nila umrlo je šestoro ljudi, dok su od te bolesti obolele 54 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u evropskim zemljama radi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. Njihovi podaci kažu da po broju obolelih i umrlih u evropi prednjače Italija i Grčka.

Evropski centar još nije objavio podatke za poslednju nedelju, ali u poslednjem izveštaju objavljenom 23. avgusta saopšteno je da je za nedelju dana najveći broj obolelih prijavljen u Italiji 60, Grčkoj 31, Rumuniji 25, Mađarskoj 19, Francuskoj dva, dok je van teritorije EU u Izraelu registrovano 49 slučajeva, a u Srbiji 33 obolela.

U istoj izveštajnoj nedelji prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti najveći broj smrtnih slučajeva registrovan je u Grčkoj- sedam, Rumuniji- pet, Italiji - tri, dok su u Srbiji registrovana četiri smrtna ishoda, navedeno je na sajtu Batuta.

Najviše obolelih i umrlih od groznice Zapadnog Nila Srbija je imala 2013. godine kada je obolelo 303 ljudi, a umrlo 35 pacijenata.

Bolest prenose zaraženi komarci, a ove godine prvi oboleli pacijenti registrovani su dve nedelje ranije u odnosu na prethodnu sezonu, a tome su pogodovali klimatski uslovi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.