MAJKE DECE OMETENE U RAZVOJU MORAJU DA BIRAJU - BOLOVANJE ILI NOVČANA POMOĆ! Roditeji su očajni. Šta kažu nadležni?
Foto: Profimedia

roditelji na mukama

MAJKE DECE OMETENE U RAZVOJU MORAJU DA BIRAJU - BOLOVANJE ILI NOVČANA POMOĆ! Roditeji su očajni. Šta kažu nadležni?

Istovremeno korišćenje oba prava nije moguće, navode iz Ministarstva za rad socijalna i boračka pitanja za Espreso.co.rs

Objavljeno:

Čini se da nisu svi još uvek svesni da drugačiji žive među nama. Deca ometena u razvoju suočavaju se sa izopštenošću iz društva i to traje od najranijeg detinjstva.

Društvenim mrežama prenela se informacija u kojoj se navodi da je majkama sa decom ometenom u razvoju uskraćena mogućnost korišćenja bolovanje do njihove pete godine, kao i pomoć toj deci. Naime, moraju da se odluče - ili jedno ili drugo.

Nakon što je jedan korisnik Tvitera objavio ove informacije, u komentarima se javilo dosta roditelja suočenih sa pomenutim problemom, koji su potvrdili navedene spekulacije.

Elem, dosta je majki koje su očajnezbog novonastale situacije.

Tim povodom, naš portal kontaktirao je Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja kako bismo saznali zbog čega se država odlučila na ovaj potez.

- Članom 12. stav 7. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom propisano je da se pravo na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta ne može ostvariti za dete za koje je ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica - navode iz nadležnog Ministarstva.

Prema njihovim rečima to znači da, istovremeno korišćenje oba prava nije moguće jer ova dva prava kažu, imaju isti cilj - brigu o detetu u okviru porodice i oba se plaćaju iz budžeta istom roditelju koji trenutno ne radi.

- Novčano davanje (dodatak za pomoć i negu drugog lica) se smatra naknadom za neformalnu (porodičnu) negu, dok se usluge i institucionalni smeštaj smatraju formalnom negom, o čemu govore rezultati relevantnih studija. Novčano davanje se generalno koristi za „kompenzaciju“ neformalne nege od strane članova porodice. Drugim rečima, roditelj koji je nezaposlen i ostaje da neguje dete, kroz dodatak za pomoć i negu drugog lica dobija kompenzaciju za svoj rad - kažu iz Ministarstva za socijalna i boračka pitanja za Espreso.co.rs.

Takođe, oni navode da je upravo zbog toga Zakonom o socijalnoj zaštiti i uvedena „posebna novčana naknada za roditelje koji nisu ostvarili pravo na penziju, a najmanje 15 godina su neposredno negovala dete sa najvišim stepenom invaliditeta“, kako bi se razrešio problem što nezaposleni roditelj kroz dodatak za pomoć i negu drugog lica ne ostvaruje bruto naknadu koja bi mu omogućila i pravo na penziju, nego samo neto (u vidu dodatka za pomoć i negu).

Na roditelju je da odluči koje će od prava koristiti.

To praktično znači da ako se roditelj odluči za korišćenje odsustva sa rada radi posebne nege, koja može trajati do pete godine života deteta, za to vreme će ostvariti pravo na naknadu zarade, odnosno naknadu plate, ali ne i pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Po prestanku korišćenja ovog prava, moći će za dete koje ispunjava zakonom predviđene uslove, da koristi pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

- Zakon je propisano i da se za dete za koje je ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica može ostvariti pravo na dečiji dodatak nezavisno od materijalnih uslova porodice, a iznos dečijeg dodatka za 50% je veći u odnosu na redovni iznos dečijeg dodatka i iznosi 4.500,00 dinara - navode iz ministarstva za naš portal.

Biti roditelj deteta sa posebnim potrebama je veliki izazov, koji iziskuje dosta posvećenosti u odgajanju, ali i novca. Valja podsetiti da je upravo država insistirala na podršci i pomoći porodicama sa decom, ali iste te porodice sada su suočene sa bezizlaznom situacijom.

Prosto rečeno, to znači da, ako je roditelj na bolovanju, prima umanjenu platu i nema dovoljno novca da izdržava dete, a ako radi i prima pomoć, onda je potrebno da se angažuje osoba koja će voditi brigu o detetu. Jako bitna stvar koja mora da se uzme u obzir svakako je to što niko ne može da se posveti detetu ometenom u razvju kao roditelj.

Čini se da se pomoć opet uskraćuje onima kojima je najpotrebnija...

Kakave je vaš stav o ovoj temi? Pišite nam u komentarima.

BONUS VIDEO:

Evo šta sugrađani kažu o manijaku sa Kalemegdana!

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.