DANAS ĆE VAM SE LJUBAV VRATITI STOSTRUKO! Vernici proslavlja praznik koji svaki hrišćanin treba da PROVEDE SA PORODICOM
Foto: SPC

na današnji dan

DANAS ĆE VAM SE LJUBAV VRATITI STOSTRUKO! Vernici proslavlja praznik koji svaki hrišćanin treba da PROVEDE SA PORODICOM

Pošto se ne htede odreći vere, tučen je kamenjem po ustima

Objavljeno:

Sveti mučenik Ipolit rođen je i vaspitan kao neznabožac i radio je kao nadzornik tamnica u Rimu. Njegov život se promenio kada je tu bio zatvoren arhiđakon Lavrentije.

Danima je Ipolit gledao kako ovaj budući svetitelj čini čuda i leči ostale zatvorenike pritom propovedajući o jednom Bogu i Hristovoj ljubavi. Shvatio je da i on počinje da veruje u sve to i zamolio je Lavrentija da ga krsti.

Nakon ovoga, prema predanju, Ipolit je Lavrentija odveo u svoj dom gde je ovaj kristio celu njegovu prodicu – decu, ženu i dadilju.

Kada Lavrentije bi ubijen za Hrista, Ipolit noću uze telo ovog mučenika i časno ga sahrani. Međutim, to nekako dođe do ušiju cara Dekija, i treći dan po smrti Lavrentijevoj, Ipolit bi uhvaćen i izveden pred cara.

Pošto se ne htede odreći vere, tučen je kamenjem po ustima. Potom car naredi da ga razdenu naga i šibaju, ali Ipolit mu na to, priča kaže, mirno poruči: “Nisi me razdenuo nego si počeo da me odevaš!” Tada ga protegoše po zemlji i šibaše nemilosrdno, a Ipolit samo vikaše: “Hrišćanin sam!”

Međutim, najstrašnije iskušenje tek je čekalo ovog svetitelja. Car je čuo da su se i svi članovi Ipolitove porodice krtstili i naredio je da ih dovedu. Upravo je stara dadilja bila ta koje je prkosnu caru rekla istinu: “Mi više želimo s našim gospodarem česno umreti u veri Hristovoj nego li beščesno s vama nečestivim živeti.”

Nakon toga, predanje kaže, ona je bila prvo ubijena, a onda i svi ostali članovi Ipolitove porodice i to na njegove oči. Najzad Ipolita vezaše za divljeg konja i vukoše tamo i ovamo dokle mučenik dušu svoju ne predade Bogu.

Zbog strašne smrti koja je zadesila ovog hrišćanina, ali i celu njegovu porodicu, današnji praznik smatra se praznikom svakog doma u kome vlada mir i sloga i u kome spone ljubavi povezuju roditelje i njihovu decu.

U staroj Srbiji je postojao običaj koji se ponegde i do danas održao da porodice danas zajedno odlaze u crkvu i pale sveće u čast Svetog mučenika Ipolita. Svi bi trebalo da se pomole za zdravlje i da ostatak dana provedu zajedno. Veruje se da će članove te porodice sreća pratiti preko cele godine.

Čak iako ne verujete u ove običaje i smatrate ih “bapskim” pričama, današnji dan provedite pored svojih najmilijih. Pričajte, šalite se i smejte se. Videćete, ljubav će vam se vratiti stostruko!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.