AKO STE ŽIVELI U JUGOSLAVIJI, SIGURNO IH SE SEĆATE: Bili su najvoljeniji BATA I SEKA, a da li znate NJIHOVA IMENA i veliku TAJNU koju kriju?
Foto: Printscreen

lepe uspomene

AKO STE ŽIVELI U JUGOSLAVIJI, SIGURNO IH SE SEĆATE: Bili su najvoljeniji BATA I SEKA, a da li znate NJIHOVA IMENA i veliku TAJNU koju kriju?

Dve male gumene figure dečaka i devojčice obučene u srpsku narodnu nošnju su bile i igračke i kasice hiljadama dece širom Jugoslavije

Objavljeno:

Ako ste ikada imali ove igračkice onda znate i njihovu tajnu – reč je bila o kasicama iz šezdesetih i sedamdesetih godina, koje su bile zaštitni znak Beobanke.

Dve male gumene figure dečaka i devojčice obučene u srpsku narodnu nošnju koje su bile i igračke i kasice hiljadama dece širom Jugoslavije zvale su se Stanimir i Stanimirka. On je imao šajkaču, ona kosu upletenu u kike, a oboje su imali i torbicu prebačenu preko ramena.

Novčići su se ubacivali kroz prorez na Stanimirovoj šajkači, a Stanimirki je prorez bio na razdeljku. Kada se kasica napuni sitninom, jedini način da se dođe do novca bio je da se lutkici otkine glava.

Ideja bankara koja se krila iza Stanimira i Stanimirke bila je jednostavna – kroz igru i zabavu mali poniri učili su da štede i budu odgovorni prema svakom dinaru.

U to vreme Stanimir i Stanimirka bili su deo novogodišnjih paketića koje su delili sindikati, ali do njih se dolazilo i tako što bi Beobanka rado delila simpatične figure svojim malim štedišama.

Mnogi su ih sačuvali kao drage uspomene, sa kojima se danas igraju i njihova deca i unuci.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.