TAMNI OBLACI PUTUJU PREMA SRBIJI: Zahlađenje i pljuskovi već danas!
Foto: Fonet

vreme

TAMNI OBLACI PUTUJU PREMA SRBIJI: Zahlađenje i pljuskovi već danas!

Nagoveštaj zahlađenja stiže već danas u popodnevnim satima kada će doći do razvoja oblačnosti

Objavljeno:

Nakon tropskih dana i temperatura i do 34 stepena Celzijusa, u nedelju stiže pravo osveženje uz pljuskove, grmljavinu i drastičan pad temperature, pa će tako u pondeljak temperatura biti za čak 14 stepeni niža nego današnja - u većem delu zemlje prognozirano je maskimalnih 20 stepeni prvog radnog dana sledeće nedelje.

Nagoveštaj zahlađenja stiže već danas u popodnevnim satima kada će doći do razvoja oblačnosti, a prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), ponegde su mogući i pljuskovi. Do tada će u Srbiji biti pretežno sunčano i toplo vreme.

Subota - toplo, ali vetrovito

Sutra će duvati vetar slab i umeren, u košavskom području i planinskim predelima istočne Srbije, povremeno jak, južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura biće sutra od 13 do 22 stepena Celzijusa, a najviša dnevna od 30 do 34 stepena, dok će se u Beogradu kretati od 22. do 33. podeoka.

Nedelja i - pad temperature, grad, olujni vetar i obilni pljuskovi

Međutim, nakon tropskih dana već u nedelju nam stiže pravo osveženje sa pljuskovima koji će najpre zahvatiti severozapad Srbije.

- Jutro i prepodne će biti sunčani u većem delu zemlje. Međutim, ponegde se već u toku jutra očekuju padavine na krajnjem severozapadu koje će se postepeno zahvatati i ostale delove zemlje. Sredinom dana očekuje se naoblačenje i zahlađenje sa pljuskovima i grmljavinom, kao i sa pojačanim severozapadnim vetrom – kaže meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella".

Na teritoriji cele Srbije postoji opasnost od pojave grada, olujnog vetra i obilnih pljuskova, ali "sama lokacija će biti poznata tek sat ili dva ranije".

- Očekuje se osetan pad temperature koja će se kretati oko 22 stepena u proseku na severozapadu, ali će na jugoistoku Srbije ona ipak ići i do 33 stepena Celzijusa – dodaje Đurić.

foto: Printscreen/RHMZ

U ponedeljak još niže temperature

Slične vremenske prilike očekuju se i u ponedeljak, tako da će osim pljuskova i grmljavine prosečna temperatura biti oko 20 stepeni na teritoriji cele zemlje.

Lepe vesti od utorka

Za sve one koji žele da još malo uživaju u letu, dobre vesti stižu već u utorak.

U utorak se očekuje porast temperature i više sunčanih intervala. Lokalno je moguća pojava pljuskova sa grmljavinom, ali će uglavnom biti toplije – objašnjava naš sagovornik.

U sredu prestanak pradavina

Kako dodaje, pravi porast temperature nastupiće već u sredu kada se očekuje potpuni prestanak padavina, toplije i sunčano vreme sa prosečnom dnevnom maksimalnom temperaturom do 30 stepeni Celizjusa.

I ekstrmna završnica

- Lepi letnji avugstovski dani, bez ekstremnih temperatura obeležiće kraj ovog meseca – zaključuje Đorđe Đurić.

Bonus video:

Espreso intervju - Novica Tončev

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.